Reklama

Polerka S30V a utrata ostrości

Zaczęty przez imashel, 26-08-2009, 15:26:42

imashel

Witam brać nożową i proszę o radę. Otóż po naostrzeniu S30v w Spyderco Native najpierw na brązowych, potem na białych prętach Triangle ma ona przyjemną ostrość, goli i z lekkością płynie przez papier. Wtedy z jak najlepszymi zamiarami biorę się za polerowanie na pasku skórzanym, jednak ostrze po kilkunastu pociągnięciach na skórze traci magiczne zdolności, jeśli goli to z oporem, a i zabawa w siekanie papieru nie przynosi takiej przyjemności jak wcześniej. Dochodząc do wniosku, że to powstały w czasie ostrzenia drut zostaje usunięty na pasku rodzi się we mnie pytanie: co teraz, jeśli chcę otrzymać tą magiczną ostrość bez hodowania drutu? Polerować na pasku do skutku, czy wrócić do białych prętów?  :special:

Pillnitz

Chyba nie chodzi tu o mikrodrut. S30V to stal z natury agresywna w cięciu dzięki karbidkom wanadu, tworzącym swego rodzaju mikro piłkę. Powszechnie wiadomo, że S30V się po prostu nie poleruje  ;)

* zacnie ostrzyżony hetero sapiens *

mathu

No właśnie to daje obecność karbidków że nawet po polerce ostrze jest agresywne.

kangoo

Cytat: mathu w 26-08-2009, 15:37:05

No właśnie to daje obecność karbidków że nawet po polerce ostrze jest agresywne.

Dokładnie ,sporo noży z S30v podostrzałem wyłacznie na "białym" i pasku .

Myślę ,że tepi Ci się po pasku z powodu jakichś zanieczyszczeń w skórze . Nie smarowałeś czasem paska czymś ?

slawol

Może polerujesz pod zbyt dużym kątem i kt się zaokrągla.
Sama krawędź ma być tylko leciutko spolerowana dla zlikwidowania drutu.

Zupę swojej kobiety chwal zawsze,choćby przesolona lub przypalona była.Gdy dwakroć zupę taką pochwalisz,piwo dostaniesz i pokój będzie z Tobą :-)

mathu

Ja tak w ogóle dodam że polerka na pasku jest pozbawiona sensu jak masz białego triangla. Moja S30V po lekkim posmyraniu na białym staje się żyletką.

slawol

a moja s30v jest żyletką po jakimkolwiek miałkim kamieniu i skórze z pastą

Zupę swojej kobiety chwal zawsze,choćby przesolona lub przypalona była.Gdy dwakroć zupę taką pochwalisz,piwo dostaniesz i pokój będzie z Tobą :-)

Pillnitz

Cytat: mathu w 26-08-2009, 15:37:05

O Dżizas  :dead: ... Wybaczcie, zmęczenie swoje robi i myślenie nie to samo  :( ... Chociaż nie powiem bo s30v poleruję rzadko.

imashel - sprawdź czy pasek czysty jak mówi kangoo, poleruj płasko jak rzecze slawol (a z legend wie co rzecze  ;P) + przy zmianie stron obracaj nóż na pasku grzbietem.

za wcześniejszego zonka jeszcze raz pardon  ;)

edit: słowo do zmiany

* zacnie ostrzyżony hetero sapiens *

mirror

Cytat: slawol w 26-08-2009, 16:16:06

jeśli to nie to, to ja już bym smyrał tylko na białych prętach 3angla do stanu " golenia bez trudu"  :)
Pozdrowienia dla rodaków!!! Piotr

rybak

Cytat: mathu

Ja tak w ogóle dodam że polerka na pasku jest pozbawiona sensu jak masz białego triangla. Moja S30V po lekkim posmyraniu na białym staje się żyletką.

A ja tak w ogole dodam, ze sie z przedmowca nie zgodze, bo i po bialych pretach sie czasem zdarza, ze jest jakis minidrut i wk...

Pasek usuwa go i dopiero wtedy to jest zyletka.

Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

mirror

no może tak. ale na lanskim koledze ostrzyłem s30v i była żyletka ale to już zależy kto jak ostrzy. ja na pasku tylko swoje noże ostrze tak żeby uzyskać razor sharp

dombras

Cytat: slawol w 26-08-2009, 16:16:06

Witam,

Slawol ma rację - dokładnie do tego doszedłem z moim nativem... ostrzenie na lansky system do poziomu golenia, później pasek i kiszka  :( ostrość malała i to bardzo. Zacząłem polerować na pasku pod tak małym kątem, że kt tylko lekko ślizgała się po skórze + pasta polerska firmy "puma" (z allegro) dała to czego oczekiwałem. Duży kąt na pasku powoduje zaokrąglenie kt... wydaje mi się że dlatego, że pasek się ugina pd naciskiem i tworzy w miejscu styku kt ze skórą nieckę, która pod jeszcze większym kątem "zawija" na kt tępiąc ją...
to tyle - jak pomogłem to ok, jak nie to wycinać...!

pozdrawiam

Mam w ofercie wszystkie gadżety reklamowe, w tym Victorinoxa, True Utility...

mirror

najlepiej to moim zdanie polerować na kamieniu wodnym w ten sam sposób co mówi mój poprzednik :D

kangoo

Cytat: mirror w 26-08-2009, 23:23:38

najlepiej to moim zdanie polerować na kamieniu wodnym w ten sam sposób co mówi mój poprzednik :D

A wniosek ten wysnułeś z lat praktyki ,czy skądinąd ? Bo jak z palca to dodaj jeszcze "na tekturze " za pomocą "starego Japończyka" .

mirror

kiedyś polerowałem i wychodziło zajebiście :D coś porównywalnie do tego jak poleruje dzisiaj na pasku:) a wiadomo że kiedyś (jakiś rok temu) gorzej ostrzyłem :grin:

kangoo

AAAAAA ,to mnie uspokoiłeś nieco .:D

mirror

kangoo

mirror

nie myle ale i tak mnie to rozbawiło :D

SMF spam blocked by CleanTalk