Reklama

Ostrzenie noży ceramicznych - proszę o radę

Zaczęty przez Howdy, 29-08-2009, 11:07:07

Howdy

Witam wszystkich!

Na wstępie przepraszam za 10000 wątek dotyczący ostrzenia. Niestety pomimo wykorzystania przycisku "szukaj" nie znalazłem informacji o ostrzeniu noży ceramicznych (z wyjątkiem kilku zdań). Przechodząc do meritum:
Co polecacie do ostrzenia noży ceramicznych? Zakupiłem nóż obierak Zest Cerasharp (długość ostrza 74mm) http://megapunkt.pl/index.php?show=product&action=showProduct&ID=507138. Jego ostrość jednak jest dla mnie wysoce niezadowalająca.

Próbowałem go ostrzyć na Spyderco TriAngle (diamentów nie mam :() jednak to raczej nie ma sensu...
Czy zakup diamentów do Spyderco byłby dobrym wyborem? A może http://www.militaria.pl/dmt/oselka_diamentowa_dmt_dia-sharp_coarse_(dmtd6c)_p3754.xml? A może lepiej się szarpnąć na diamenty Lansky'ego? (ale to drogie jak jasny...)

Doradźcie proszę!

kangoo

Diamenty z Lidla (lidlowe diamenty) - wpisz w szukajkę . A jeśli szukasz jakichś lepszych (droższych ) to polecam DMT na naszym bazarku lub za gramanicą .(w sklepach ciut drogo)

mirror

Cytat: kangoo w 29-08-2009, 11:10:31

Diamenty z Lidla (lidlowe diamenty) - wpisz w szukajkę . A jeśli szukasz jakichś lepszych (droższych ) to polecam DMT na naszym bazarku lub za gramanicą .(w sklepach ciut drogo)

a jeśli nie umiesz ostrzyć z ręki to poprostu oprzyj o pręt 3angla i ciągnij raz jedna strona raz druga tylko że na początku troszkę syfu ci sie pewnie posypie bo osełka musi się dotrzeć więc na początku dotrzyj go jakimś starym kuchenniakiem  ;-)

a po za tym to tutaj powinieneś znaleźć odp. http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,47285.0.html

Pozdrowienia dla rodaków!!! Piotr

Howdy

Bardzo dziękuję!

Mam jeszcze jedno pytanie: które DMT byście polecali? Czy warto mieć oba: DMTD6F (fine, granulacja 600) [http://www.militaria.pl/dmt/oselka_diamentowa_dmt_dia-sharp_fine_(dmtd6f)_p3258.xml] i DMT6C (Coarse, granulacja 220) [http://www.militaria.pl/dmt/oselka_diamentowa_dmt_dia-sharp_coarse_(dmtd6c)_p3754.xml]?

[EDIT] Mirror, jak Tyś znalazł ten podlinkowany przez Ciebie wątek??? DZIĘKI! Biorę się za czytanie!

kangoo

Jakie Ci się wydają najwygodniejsze wybierz .A jeśli masz troszkę luźnej gotowizny zastanów sie nad tym : http://www.military.pl/dmt_55m/dmt-ostrzalka-deluxe-aligner-kit_1235t.html   Tylko poszperaj za tańszym miejscem .

Edzia/ Będziesz potrzebował min. dwóch gradacji więc te które wkleiłeś trochę drogo wyjdą .

elkrakerso

Ja nożyk ceramiczny z powodzeniem na lidlowych jadę. Żadna magia. Ale wiadomo że niczym poza diamentami nie naostrzysz.  :rolleyes:

Mine is Strength... and Lust... and Power!

MichaelD

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

Howdy

Dziękuję wszystkim za rady!

MichaelD, próbowałeś może ceramika ostrzyć czy przytoczyłeś te strony jako cytat? Jestem bardzo ciekawy zarówno opinii innych jak i (a może przede wszystkim) - waszych.

Próbuję teraz zawalczyć stareńkimi diamentami z Lidla - trudno powiedzieć czy to ma sens bo idzie nieziemsko wolno... elkrakerso, jaką Ty masz cierpliwość..... Osiągnąłem już stan "tępy minus" (papier jakoś tam tnie, ale do rozsądnej ostrości jeszcze daaaaaaaaleka droga). Myślę, że problemem jest zarówno sprzęt jak i technika.

mirror

Cytat: Howdy w 29-08-2009, 11:21:37

[EDIT] Mirror, jak Tyś znalazł ten podlinkowany przez Ciebie wątek???

spojrzałem na linki pokrewne wyświetlane na dole strony :D

rybak

Cytat: Howdy

Osiągnąłem już stan "tępy minus" (papier jakoś tam tnie, ale do rozsądnej ostrości jeszcze daaaaaaaaleka droga). Myślę, że problemem jest zarówno sprzęt jak i technika.

Niewykluczone, ze rowniez oczekiwania - noz ceramiczny nie jest do krojenia papieru, tylko jedzenia.

Ostrzylem kiedys noze ceramike u Lubka na zlocie, "papier jakos tam" sie dalo kroic, ale o tym, zeby sie dalo golic na przyklad to ja jeszcze nie slyszalem, niech mnie ktos poprawi.

Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

Howdy

Spróbowałem "testu pomidorowego". Co prawda miałem tylko koktajlowe (mniam!), ale różnica między metalowym Fiskarsem do wędlin a ceramikiem była ogromna. Niestety na korzyść zwykłego "stalowca"... Na dzisiaj daję już sobie spokój z ostrzeniem tego ceramicznego potwora - starcie kończę z wynikiem 1:0 dla noża. Do tego drania trzeba chyba czegoś lepszego od Lidla :).

elkrakerso

Dokładnie tak jak Rybak rzecze - papier ledwo ledwo na granicy rwania, roboczo jest ok. Ale z drugiej str jakoś za wiele czasu na eksperymenty w ostrzeniu tego nie poświęcałem. Może by i dało lepiej. A co do czasu to nie jest wcale tak źle. Fakt że cierpliwy to ja jestem :D ale podostrzenie na roboczo to kwestia kilku/kilkunastu min.
Co do pomidora to przy skórce liczy się agresja cięcia a nie ostrość, a agresji ceramika wcale nie posiada ;P
Jak mój ceramiczny był nówka sztuka to przecinał swobodnie zwisającą cieniuteńką torebeczkę foliową (taką małą kanapkową) a pomidora nie umiał naciąć  :P

Mine is Strength... and Lust... and Power!

adonay

Cytat: rybak w 29-08-2009, 14:56:21

Ostrzylem kiedys noze ceramike u Lubka na zlocie, "papier jakos tam" sie dalo kroic, ale o tym, zeby sie dalo golic na przyklad to ja jeszcze nie slyszalem, niech mnie ktos poprawi.

Jakby ceramikę pojechać po tym "szklanym" komplecie diamentów Shaptona kończąc na gradacji 36000 to pewnie byś się ogolił :P
Nie lubię noży...zwłaszcza Seben..........ZMIENIŁEM ZDANIE, SEBENZA JEST COOL!!!...ale i tak sprzedałem...

mirror

tylko szkoda żę ostrzenie trwało by cały dzień albo nawet kilka dni bo na tym diamencie 36000 to ja bym chyba ostrzył z 5 godzin żeby cokolwiek sie podostrzyło  :D

Howdy

Nie wiedziałem, że istnieją diamenty o gradacji 36000... Na stronie DMT też nie mogę ich odnaleźć. Zgodnie z http://www.dmtsharp.com/products/colorcode.htm gradacja kończy się na 8000 (DMT ..XX).

mirror

był gdzieś wątek gdzie były diamenty pokryte cienką warstwą szkła od chyba 600 albo 800 do 36000 lepiej od kamieni wodnych  :D

pawelsz

Nożyk ceramiczny ostrzyłem diamentami, dopasowane diamenciki kupione na allegro do zestawu Lanskiego, po ostrzeniu pomidorek jest cięty gładko, natomiast palce trudno tym naciąć.
Natomiast nie można używać grubych gradacji, bo ceramika się wykrusza :( stwierdzenie tego faktu kosztowało 2-3h ostrzenia na drobniejszym kamieniu, żeby wykruszenia usunąć...

mirror

O jak miło ;)
I dopiero dzisiaj go naostrzyłeś :question: :question: :question:

pawelsz

bo ja wiem czy dopiero, po prostu chciałem to zrobić dobrze :) no sprawdziło się i tnie dość miło, ale obieraczka do warzyw lepsza metalowa  :(

adonay

na marginesie własnie pogrzebałem i wyszło co następuje: tlenek cyrkonu ZrO2 (tzn ostrze ceramiczne białe) ma twardość 8,5 w skali Mohsa natomiast węglik krzemu SiC ma twardość 9,5 w skali Mohsa - znaczy to że oprócz diamentów także papiery wodne na bazie węglika krzemu powinny sobie poradzić z ostrzeniem ceramiki ( tudzież inne ostrzałki na bazie SiC ). Nie udało mi się znaleźć twardości węglika cyrkonu ZrC - tzn. czarnych ostrzy ceramicznych więc nie wiem czy SiC sobie z nimi poradzi,

pozdro

jak ktoś by mógł w praktyce to zweryfikować to czekam :D

Nie lubię noży...zwłaszcza Seben..........ZMIENIŁEM ZDANIE, SEBENZA JEST COOL!!!...ale i tak sprzedałem...

SMF spam blocked by CleanTalk