Reklama

Rysy ,ryseczki:D

Zaczęty przez madpl, 30-08-2009, 04:03:59

madpl

Witam! Dobry wieczór!
Nurtuje mnie pytanko , normalnym jest ,że nóż w trakcie użytkowania łapie ryski. Szczególnie widoczne jest to na powłokach , jak wiemy są fetyszyści , którzy lubią takie ryski (pozdro maba :P). A w przypadku noży satin ,rysy chyba dają mniej punktów do taktyczności, więc pytam idzie jakoś usuwać takie drobne płytkie ryski?? Pytanie tyczy się rata model -1 ,który po wizycie na działce i pomocy w budowie po 3 dniach standardowych już u mnie testów zdobył kilka ozdobień:D jak wiadomo Aus8a, jakaś pasta polerska coś tego?? Wiem ,że powinienem sobie dać kompletnie sposób , bo skoro się pojawiły to nawet jeśli usunę , to wrócą ale pytam tak z czystej ciekawości i pedantyczności.

Cyt. graf : "Normalnie można dostać niestrawności od nadmiaru użytkowości. Na szczęście ma kilka porządnych taktycznych i niepraktycznych noży żeby odreagować."

Pillnitz

Cytat: madpl w 30-08-2009, 04:03:59

są fetyszyści , którzy lubią takie ryski

- to nie są fetyszyści... to dziwaki  :D
Cytat: madpl w 30-08-2009, 04:03:59

rysy chyba dają mniej punktów do taktyczności

:dodge:

Co do reszty - daj sobie chłopaku spokój  ;), z tego co czytam, nie kupiłeś tego noża do oglądania, tylko do używania... A jeśli naprawdę aż tak to Cię razi, to łap papierek (powiedzmy 600 - 1000) i machaj zgodnie z satynowaniem ostrza... do następnej ryski  :P

* zacnie ostrzyżony hetero sapiens *

elkrakerso

Moim zdaniem usuwanie rys jest zbędne. Najczęściej pojawiają się od np ziarenka piasku w struganym kijku etc. Jeśli bardzo Ci zależy na ich usunięciu to proponuję tak jak Pillnitz słusznie zauważył papierek i wzdłuż satinu, z tym że ja bym proponował papierek 2000 + trochę cierpliwości. Ale logo rat zniknie Ci bezpowrotnie.

Mine is Strength... and Lust... and Power!

mirror

Cytat: elkrakerso w 30-08-2009, 10:18:53

Moim zdaniem usuwanie rys jest zbędne. Najczęściej pojawiają się od np ziarenka piasku w struganym kijku etc. Jeśli bardzo Ci zależy na ich usunięciu to proponuję tak jak Pillnitz słusznie zauważył papierek i wzdłuż satinu, z tym że ja bym proponował papierek 2000 + trochę cierpliwości. Ale logo rat zniknie Ci bezpowrotnie.

+1
Pozdrowienia dla rodaków!!! Piotr

cienkun

Może się nie znam, ale z tego co ja zauważyłem, to 2000 to robi się lustro.

A poza tym, nóż bez rysy, to jak mężczyzna bez blizny.

.

Henry

Cytat: cienkun w 30-08-2009, 20:59:50

To mój kabarek jest bardzo męski ;-) Tylko nie wiem co sądzić o customach które właśnie dłubię - nie mam siły i cierpliwości żeby usunąć rysy po pilniku - będą "męskie" już od dziecięcia ;-)

mich123

Pillnitz

Może się nie znam, ale z tego co ja zauważyłem, to 2000 to robi się lustro.

- dlatego właśnie zaproponowałem 600-1000  ;-)

- bluźnierca!  :P
* zacnie ostrzyżony hetero sapiens *

SEWEN

nóż bez rysy = nóż nieużywany ergo nóż nieużywany = nóż niepotrzebny.. :))

Szanuj Matkę Naturę

mirror

Cytat: SEWEN w 07-09-2009, 14:32:46

ale czy nóż bez rysy nie wygląda prześlicznie? :grin:
Pozdrowienia dla rodaków!!! Piotr

SEWEN

oj wygląda, wygląda...taki prosto z pudełeczka..ajaj.. :) :slini:

Szanuj Matkę Naturę

porcelanowy

POwitoł

Cytat: SEWEN w 07-09-2009, 14:32:46

Blablabla Panowie ;P :) Są tacy co sami okaleczają sobie ciała by być "macho", są tacy co papierem ściernym jadą po rancie opony motocyklowe żeby wyglądały na "zamknięte". Są i tacy, co specjalnie ciurają nożem dołki żeby nabrał "klimatu."

@madpl: robiłem satin na 440odBM i raz-zniknęły ryski, dwa-kolejne nie były aż tak widoczne. Papier chyba 240 lub 320 (nie sprawdzę dokładnie) - taki akurat miałem, ale sprawdził się. Grubszy nie wyglądał ładnie, a drobniejszy już polerował.

edyta: kołacze mi się po łbie, że żółty był, a taką mam tylko 240 :)
Najlepiej dobrać eksperymentalnie :)

SEWEN

Cytat

Są tacy co sami okaleczają sobie ciała by być "macho", są tacy co papierem ściernym jadą po rancie opony motocyklowe żeby wyglądały na "zamknięte". Są i tacy, co specjalnie ciurają nożem dołki żeby nabrał "klimatu."

jak mówi klasyk - są na tym swiecie rzeczy, o ktorych nie śniło się fizjologom :) :)

Szanuj Matkę Naturę

Piniolski

Ja mam sporo rysek i ryseczek na swoim BM 551. Myślałem nad jakąś polerką, ale w sumie mi się nie chce :P Coś mi się zdaje, że będą jakieś mazy albo wyjdzie gorzej niż było? A noża rozkęcać nie zamierzam i ślęczeć nad tym jak przy budowie bomby. Zresztą nei daj Boże jeszcze motyla usunę i będę musiał kupować nowy nóż :D

Większość pieniędzy wydałem na noże i alkohol. Resztę po prostu zmarnowałem ;-)

madpl

Witam!  :D
Nic nie zrobiłem w końcu z tymi rysami , nóż pracował intensywnie (to na serio nóż stworzony do roboty i sam się do niej pali) mam go niecałe dwa tygodnie i powiem ,że klips się trzyma brak nowych otarć , za to ostrze. Żeby nie skłamać przybyło kilkadziesiąt rys ale noża nie szczędzę, dobrze mi się nim pracuję ,jak będę miał chwilkę czasu i papierek to może i zafunduje mu nowy satin. Nie iwem jak zrobić fotki aby wyłapać ryski , gdy wpadnę na jakiś pomysł może wrzucę fotkę.
Pozdro!

Cyt. graf : "Normalnie można dostać niestrawności od nadmiaru użytkowości. Na szczęście ma kilka porządnych taktycznych i niepraktycznych noży żeby odreagować."

podarek

Mam dobry patent na ładną satynkę. W sklepach motoryzacyjnych jest dostępna pasta zaworowa ( materiał ścierny do szlifowania zaworów i gniazd zaworowych ). Pasta ta występuje w trzech gradacjach : 0 - najdrobniejsza do 2- najgrubsza. Zwykle stosuję zerówkę pod papier 600. Nakładam na klingę trochę pasty i szlifuję papierkiem 600. Pasta pozwala uniknąć wybłyszczeń na krawędziach przecięć płaszczyzn klingi i sprawia, że satynka jest równomierna na całej powieżchni.

... spójż w niebo a wszystko stanie się małe ...
Jestem zbyt dużym chłopcem aby kolekcjonować noże.

glowak_71

Ale sztuką wyższych lotów jest zrobienie sobie powłoki z rys na nożu!!! To ci dopiero kolekcja, ze 40 noży i wszystkie z rysowanymi powłokami!  :D

SMF spam blocked by CleanTalk