Reklama

GEKKO GE-2M czy HATTORI HD-5 Santoku 170mm

Zaczęty przez heyu, 14-09-2009, 11:21:44

heyu

Witam

Chcę kupić dobry nóż do kuchni do codziennego użytku. Obecnie używam noname i friskars. W związku ze to będzie zakup na lata chce mieć dobry nóż i być z niego zadowolony. Jestem
zapłacić trochę wiecej żeby po pół roku nie załowałać że nie dołożyłem.
Przeglądałem forum od jakiegoś czasu i w końcu zdecydowałem sie na wybór jednego z dwóch

Linki do noży:
http://www.japanesechefsknife.com/HDSeries.html
http://www.japanesechefsknife.com/SPECIALS.html

Proszę o pomoc w wyborze jednego z tych dwóch noży. Opinie na plus i na minus każego z nich.
Gekko ma 15 warst damaszku a Hattori hd 63. Czy według Was za taką różnice warto dopłacać?

Jaką ostrzałkę polecicie żeby takie noże ostrzyć. Chodzi mi aby można było ustawić kąty 15 i 10. Z tego co wyczytałem hattori nie które noże tak profiluje.
Chyba tri-angle na nie można ustawić 10?

pozdrawiam
heyu


paskud pomorski

#1

Od jakiegoś tygodnia jestem posiadaczem GEKKO GE-2. Pierw zamówiłem, a potem spojrzałem na wlaśnie tego Hattori, ktory też mnie sie spodobał. I bądź tu mądry i kup oba! :grin: Różnica zasadnicza jest w tym, że Hattori to 170mm ostrza a Gekko to 20 mm więcej, oraz grubość klingi. Gekko jest cieńszy. Powiem tak: boję się używać Gekko. W ręku czuć, że trzyma się skalpel. Mam nadzieję, że z czasem trochu mi minie, ale uważam na palce jak mogę a i tak i już mnie zdążył ukąsić. Milimetr grubsza głownia w Hattori może dać odczucie większej solidności (choć Gekko specjalnie wiele zarzucić nie mogę) i mniejszej "żyletkowatości" noża. To ostatnie może się okazać zgubne przy radosnym szatkowaniu, bo nie wątpie że Hattori to też ostra rzecz. Czy mniej czy więcej warstw na okładzinach to już moim zdaniem kwestia gustu. Nie damast tu tnie a VG-10. Z ostrzeniem jeszcze nie wiem jak podejść - pewnie bede kombinował na tri-anglu.

Lubię soldiery, pioneery i inne farmery.

Esthan

Zanabądź po prostu Santoku od Victorinoxa.

Kosztowało rok temu 80 PLN jesli mnie pamięć nie myli. Tnie jak szalone, nie tępi się szybko i rdza ani inne syfy go nie łapią.

Może nie ma w sobie tyle stajla co damastowe noże, ale tnie bosko.


heyu

Paskud pomoroski

Zamawiałeś go z http://www.japanesechefsknife.com?
Ile trwała przesyłka?
Dostałeś instrukcje pod jakimi kontami ostrzyć?



Esthan


MichaelD

#6

1.) Przesyłka z JCK idzie od 2 do 5 dni.

2.) Tu jest ciekawy watek na temat ostrzenia japońskich kucheniakow przy pomocy Tri-Angle
http://www.knifeforums.com/forums/showtopic.php?tid/827568/post/1584158/hl/sharpmaker/fromsearch/1/#1584158

3.) Temat porównujący  Gekko i Hattori FH
http://www.knifeforums.com/forums/showtopic.php?tid/845152/post/1769999/hl/gekko/fromsearch/1/#1769999

4.) Recenzja Santoku od Gekko
http://www.knifeforums.com/forums/showtopic.php?tid/836453/fromsearch/1/hl/gekko/tp/1/

EDIT: Poprawiłem ostatni link.
www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

paskud pomorski

heyu

dokładnie z tej strony, przesyłka 3 dni
jest załaczony kwitek z instrukcją. 15 stopni na stronę - to widze na rysunku, bo japońskiego niestety sie nie nauczyłem :D

Lubię soldiery, pioneery i inne farmery.

heyu


Blizz

Czy dobrze zrozumiałem, że należy doliczyć tylko 7$ za wysyłkę do ceny noża?

Do autora, kupiłeś już ten nóż? Jak się sprawuje?


heyu

Dobrze rozumiesz przesyłka 7$ zamówiłem w wtorek w piątek był. Przesyłka bezpośrednio z seki z japoni.
Kupiłem jednak innego mianowicie jck z serii vg10  KV-5 Gyuto 210mm.
Pierwsze wrażenia bardzo ok. Niby noż w fabryki nie zawsze jest odpowiednio naostrzony ale i tak udalo mi sie juz 2 razy się zaciąć.
Lekki, dobrze wyważony pomidorka kroi swoi ciężarem. Żadnym innym nożem jaki do tej pory miałem nie udało mi się tak cieńko i z taką łatwością kroić.


gipsik

Cytat: MichaelD w 14-09-2009, 18:41:42

2.) Tu jest ciekawy watek na temat ostrzenia japońskich kucheniakow przy pomocy Tri-Angle
http://www.knifeforums.com/forums/showtopic.php?tid/827568/post/1584158/hl/sharpmaker/fromsearch/1/#1584158

MichaelD,oni tam piszą o ostrzeniu na dwie strony,a moje (właściwie to mojej kobiety ;-)) noże (Fujiwara FKS No.21 i Gekko GE1) są orginalnie ostrzone na jedną .Wiesz może na jaki kąt Japończycy je ostrzą?Pierwszy raz ostrzyłem je z reki,ale nie lubię tego-nie mam wprawy.Będę bardzo dzwięczny za podpowiedz.


MichaelD

Możliwe ze obydwa nożne maja niesymetryczną krawędź tnącą, jest to często spotykane w wzorowanych na zachodnie Japońskich nożach (Yō bōchō), to takie skopiowanie szlifu z tradycyjnych japońskich noży (Wa bōchō ) ,tyle ze zamiast jednostronnego szlifu mamy np krawędź tnąca zrobiona na 70/30 lub 80/20.

Polecam zapoznanie się z tymi topicami:
http://www.knifeforums.com/forums/showtopic.php?tid/784639/tp/1/
http://www.knifeforums.com/forums/showtopic.php?tid/582626/hl/Asymmetric/tp/1/
www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

gipsik

Na pewno są niesymetryczne-trochę się zdziwiłem,kiedy oglądałem je po wyjęciu z pudełek.Lewa strona (nóż praworęczny,czyli ta od
jeszcze niepokrojonej części) jest całkowicie płaska.Szlif jest tylko po prawej stronie.Będę musiał popracować ze słownikiem nad tymi
linkami :?,żeby zajarzyć to 80/20 i 70/30 .Dzięki za info :)


MichaelD

Szlif główny jest jednostronny, czy tylko krawędź tnąca jest jednostronna ? Czy byś mógł dać zdjęcia pokazujące profil ostrza ?

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

gipsik

Dobre pytanie-niestety jeszcze 5 tygodni będę poza domem i dopiero wtedy będę miał możliwość zrobić fotki.Z tego co pamiętam,
to wyglądało,że jednostronna jest krawędz tnąca.Szlif płaski pełny na części damasceńskiej,wyglądał symetrycznie,ale nie dam głowy-
nie przyglądałem mu się wtedy pod takim kątem.Krawędz tnąca jest dosyć niska(wąska?)-podczas ostrzenia używałem lupy,żeby
kontrolować,czy nie ucieka mi kąt.
Oglądałem go teraz na ich stronie i piszą,że kąt jest 60/40,ale na ile zrozumiałem tekst z topiku podanego przez Ciebie(nie zdążyłem go jeszcze przetłumaczyć) to to co jest u mnie bliższe jest 90/10 :dodge:.W innym topiku znalezionym w Googlach inny użytkownik pisze zresztą,że widział pare tych noży i miały różnie wyprowadzoną KT.
Mam nadzieję,że nie pomyliłem pojęć-od bardzo niedawna zainteresowałem sie nożami i to wszystko jest jeszcze dla mnie bardzo nowe 8


gipsik

Troche za szybko-opis powyzej dotyczy Gekko,ale z Fujiwara jest tak samo-plaski pelny szlif z obu stron ( nie rzucilo mi sie w oczy,zeby byl niesymetryczny) i jednostronna KT.


Rahmed

No to ja używam już prawie cały rok Hattori HD-5 Santoku i Nakiri...
...i jestem zadovolony od samego początku do teraz ;)
Oto powody: świetna komunikacja z Mr. Iwara, wysyłka 7! $ w 4! dni, i dalej już wszystko na ciękie plasterki - nawet winogrono :D
Pare razy podostrzyłem na ceramice i tyle. U tej serii Hattori jest szlif symetryczny.
Przepraszam za opóżnioną odpowiedż :>, ale może i tak komuś się przyda...



Lech

#18
Cytat: heyu w 28-09-2009, 23:09:53

Dobrze rozumiesz przesyłka 7$ zamówiłem w wtorek w piątek był. Przesyłka bezpośrednio z seki z japoni.
Kupiłem jednak innego mianowicie jck z serii vg10  KV-5 Gyuto 210mm.
Pierwsze wrażenia bardzo ok. Niby noż w fabryki nie zawsze jest odpowiednio naostrzony ale i tak udalo mi sie juz 2 razy się zaciąć.
Lekki, dobrze wyważony pomidorka kroi swoi ciężarem. Żadnym innym nożem jaki do tej pory miałem nie udało mi się tak cieńko i z taką łatwością kroić.

Hmm, pisane we wrześniu a teraz mamy grudzień. To jak teraz Kolega ocenia ten nabytek ?

Sprawdziłem na stronie. Faktycznie, piękne cacko. Nawet za elegancki jak na nóż przeznaczony do ciężkich prac w kuchni.
Zdziwiłem się jak zobaczyłem, że komplety wyprzedane.
Jak wyprodukują w tej serii Yanagibę to sobie chciałbym sprawić.
Podajesz pieczeń i do tego do krojenia taki piękny nóż, ale do sprawiania schabu na roladę taki Gyuto ?
Trochę perwersyjne  ;P

Mam pytanie, czy ta przesyłka w takim czasie to do Polski ? coś mi się wierzyć nie chce ... 8o


makar14

Cytat

Mam pytanie, czy ta przesyłka w takim czasie to do Polski ? coś mi się wierzyć nie chce ... suprised

Kilkukrotnie od nich zamawiałem.Zawsze przesyłka dochodziła max. na czwarty dzień.

SMF spam blocked by CleanTalk