Reklama

Proszę o radę w sprawie zakupu noża

Zaczęty przez alicja, 14-09-2009, 21:57:57

alicja

Właśnie zarejestrowałam się na tym ciekawym forum, pozdrawiam wszystkich serdecznie :)

Trafiłam tu, gdyż chciałabym zakupić nóż. Noż ma być prezentem urodzinowym dla mojego chłopaka. Ja kompletnie się na tej tematyce nie znam, dlatego liczę, że coś mi doradzicie.
Przeglądałam forum, trochę się zorientowałam, ale nie na tyle, żeby samej coś wybrać (zbyt dużo skomplikowanej nomenklatury i modeli różniących się od siebie kolejnymi cyferkami/numerkami, które nic mi nie mówią).

Jeżeli chodzi o noże, które obejrzałam, podobały mi się następujące marki:
CRKT
Spyderco
Benchmade
Cold Steel

Chciałabym, aby nóż był:
- składany;
- poręczny i niezbyt ciężki (żeby nie trzeba było non stop podciągać spodni, gdy zamieszka w kieszeni);

Chciałabym, żeby:
- Ostrzył patyki, ciął średniej grubości gałązki
- przecinał liny i sznury (wszelkie zastosowanie w żeglarstwie)
- Koniecznie dobrze kroił chleb (więc mógłby mieć częściowe ząbki)

Czyli chodzi mi o nóż na wyjazdy na żagle/działkę/pod namiot itp.
No i oczywiście musi mieć profesjonalny wygląd, jakość, nie może się szybko tępić, a przy okazji musi być fajnym gadżetem ;)

Czyli szukam noża idealnego :)
Jeśli taki temat już był, bardzo proszę o linka, bo pewnie coś przeoczyłam wśród takiej ilości postów.

Aha, ważna rzecz, mój budżet to ok. 250 zł - może być troszkę mniej, może być ciutkę więcej.
A jeżeli ktoś jeszcze powiedziałby, gdzie dany nóż najlepiej kupić, to już w ogóle bomba.
zaglądałam na militaria.pl i na taktyczni.pl - trudno mi powiedziec, czy maja dobre ceny...

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam,
Alicja

RNL

witaj Alicjo!
Jak na żagle i od Spyderco to od razu przychodzą na myśl modele ze stali H1

np. taki, zdjęcie kradzione

A tu opis z knives.pl http://www.knives.pl/www/artykuly/testy/spyderco_salt_fundusz_testerow.html

,,Good luck, Mr. Gorsky"

Pozdrawiam wszystkich frustratów z pieczątką :*

Dexameth

Precz z takimi myślami  :badass: H1 po dwóch - trzech pociagnięciach na bawełnianej ! lince juz nie tnie.Jesli już , to warto pomyśleć o brzeszczocie z np s30v i pogodzić sie z myślą że o stal na wodzie trzeba dbać ( ew.rdza ). Modele ? A jest ich od groma np.jeśli CS to Voyager combo

Zawsze jest gdzieś piękny poranek , nawet w dniu naszej śmierci .

mercano

Wybór może być tylko jeden  :shades: - Benchmade Griptilian.

Dexameth

Zawsze jest gdzieś piękny poranek , nawet w dniu naszej śmierci .

Pitt

Cytat: mercano w 14-09-2009, 22:16:55

Wybór może być tylko jeden  :shades: - Benchmade Griptilian.

Szczególnie do krojenia chleba... na okrętkę ;-)
Uwaga - nieogarniam paczkomatów, wysyłam tylko DPD

MSc04

Skoro i Benchmade i Spyderco sie podobaja, to moze najslynniejszy chyba cross-over: Dejavoo / Mini Dejavoo?

http://newgraham.com/store/product/4720/Lum-Dejavoo--PS-BM740S/
http://newgraham.com/store/product/3969/Lum-Mini-Dejavoo-Satin-PS-BM745S/

Duzy niestety przekracza budzet, a maly moze byc lekko maly ;)
No ale stal super hiper, Bog wie co ;)

"The belief in a supernatural source of evil is not necessary; men alone are quite capable of every wickedness." - Joseph Conrad

alicja

Dziękuję za podpowiedzi :)
Przyjrzę się na pewno dokładnie Waszym propozycjom.
Zauważyłam, że modne jest ostrze combo, cokolwiek to znaczy.
Griptilian to nóż, który wyskakuje najczęściej w wyszukiwarkach, gdy wpiszę "jaki noz wybrac". Obok niego jeszcze spyderco native.
A czy te lum dejavoo można dostać w Polsce też? Wyskakują mi same ang. strony.

Póki co idę się przespać z tymi nożami, a raczej myślami o nożach, ale jutro do Was wracam :)

Ypoznan

Cytat: alicja w 14-09-2009, 22:43:57

...Zauważyłam, że modne jest ostrze combo, cokolwiek to znaczy...

Jest to ostrze częściowo ząbkowane, częściowo gładkie. :)
A Bucka Vantage Pro widziałaś?
http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,81126.0.html
Co prawda bez ząbków, ale materiały lepsze niż w Griptlianie i można go kupić na naszym bazarku. :)
Ponieważ "Ypoznan" w konwersacji brzmi tak jakoś bardzo oficjalnie, dopuszczam także: Januszku, Jasiu, Jachu i inne miłe określenia. ;)

http://www.navaja.pl/

MSc04

Cytat: alicja w 14-09-2009, 22:43:57

Griptilian to nóż, który wyskakuje najczęściej w wyszukiwarkach, gdy wpiszę "jaki noz wybrac". Obok niego jeszcze spyderco native.
A czy te lum dejavoo można dostać w Polsce też? Wyskakują mi same ang. strony.

Griptillian to dobry noz, Native i Dejavoo tez. Troche sie jednak od siebie roznia:
- Griptillian jest bardzo uniwersalny i popularny, jest z roznych stali, od dobrych po bardzo dobre.
- Native jest fajny, z bardzo dobrej stali, ale jest bardzo maly. Nie nadaje sie do prac kuchennych, z linami tez bedzie kiepsko.
- Dejavoo (szukaj pod Benchmade Dejavoo) jest nieco dluzszy od Griptilliana. Jest z bardzo dobrej stali. W Polsce mozna go dostac, ale cena ze 100$ zmienia sie "magicznie" w 700-800zl :( Ja podalem namiary na dobry, sprawdzony i tani sklep zza oceanu.

Co do ostrza combo, to podalem takie, bo prosilas o zabki. Ja osobiscie go nie lubie, ale do lin bedzie jak znalazl

EDZIA: Buck Vantage tez jest bardzo OK, ale tylko w wersji Pro ;)

EDZIA II: moze przesadzilem z tym jaki maly jest Native. Jest maly w porownaniu do Dejavoo. Ponizej zrobiona na szybko fotka porownawcza Spyderco Native i Buck Vantage Pro:

"The belief in a supernatural source of evil is not necessary; men alone are quite capable of every wickedness." - Joseph Conrad

ordo

Zacznij niejako od końca, czyli gdzie kupisz - jeśli nie chcesz zamawiać zza wody (dłuższy czas oczekiwania) korzystając z pomocy kolegów z forum, to forumowy bazarek polecam przede wszystkim, a także taktyczni.pl Micha, który ma świetną opinię.

Najpoważniejszym warunkiem jaki podałaś jest... krojenie chleba. Większość noży składanych jest do tego troszkę krótka, producenci zakładają, że do tego jest nóż kuchenny, a EDC od krojenia sznurków i kopert  ;) . Szukaj czegoś w okolicy 4 cali długości - wbrew pozorom tych noży nie jest dużo, a większego niż 4 cale i składanego znaleźć jest ciezko, a w dobrej cenie to już w ogóle.

Ząbki odpuść - ostrze gładkie jest bardziej uniwersalne.

CRKT odpuść, Spyderco się nie znam i nie lubię, ale cos by się znalazło, z BM to 710, ale będzie drożej (chyba 380 widziałem ostatnio na allegro), moja propozycja to RAT-1, akurat leży na bazarku
http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,85168.msg523370.html#msg523370
nie kupowałem, nie znam, nie jestem powiązany :)

o tym folderze możesz znaleźć duzo informacji na forum - poczytaj.

Reality has a well known liberal bias

Słord

... But he was killed by a man with a switchblade knife
For 43 dollars my friend lost his life ...

MSc04

Cytat: Słord w 15-09-2009, 16:51:24

BM 710 ??

710 za 250zl??? pokaz, to kupie, a potem wystawie na bazarek aby sprzedac z zyskiem ;P
To juz 10x lepiej wziac Bucka Vntage Pro z lepsza stala, albo tak jak mowil rustle - kupic super-uzytkowego Ontario RAT-1 folder i pogodzic sie, ze nieco czesciej trzeba go bedzie ostrzyc (za te cene i tak chyba nie ma nic lepszego) ;)

Jakby co, to moge wrzucic fotke porownawcza wielkosci Bucka i RATa.

ordo

co do 710 (bo nie wiem czy Słord proponuje powtarzając za mną, czy dziwi się temu, co napisałem) chodziło mi tylko o to, że ten nóż byłby dobry od BM - uczciwa długość, a nie jak ten Buck Vantage na wykałaczkę, cenę jaką widziałem ostatnio podałem  ;> - i tak lepsza by to była propozycja niż Dejavoo, które też tu padło  :/
W moim odczuciu najważniejszy jest projekt noża, bo co komu z S30V jak bedzie sobie tym mógł najwyzej plaster na palec uciąc jak się zatnie, zresztą nie ma co się rzucać na nóż z bardzo dobrej stali na początek, bo taką się ostrzy trudniej, RAT-1 jest tańszy, zostanie parę złotych na ostrzałkę do niego, bo to jest akurat zakup o którym często ludzie zapominają myśląc o nożu.

Reality has a well known liberal bias

MSc04

Cytat: rustle w 15-09-2009, 17:12:25

co do 710 (bo nie wiem czy Słord proponuje powtarzając za mną, czy dziwi się temu, co napisałem) chodziło mi tylko o to, że ten nóż byłby dobry od BM - uczciwa długość, a nie jak ten Buck Vantage na wykałaczkę, cenę jaką widziałem ostatnio podałem  ;> - i tak lepsza by to była propozycja niż Dejavoo, które też tu padło  :/

a miales w reku Vantage? jak dla mnie w zupelnosci starcza do krojenia chleba. Co do Dejavoo, to specjalnie nie palam do niego miloscia, ale nie wiem czemu go uwazasz za gorsza propozycje od 710. Dejavoo ma dluzsze ostrze, jest z lepszej stali i jest tanszy (w NGK roznica to ok. 14$). Kolezanka napisala, ze podobaja jej sie tez noze Spyderco, wiec jest i dziurwa w klindze... O co wiec chodzi?

WhyDuck

Jeżeli ważnym argumentem jest krojenie chleba, to brałbym RAT-1.
Wprawdzie stal gorsza (co nie znaczy, że zła- po prostu nie będzie trzymała tak długo ostrości), ale wygodniejszy, dłuższe ostrze.
Oszczędzasz 100 na dobrą ostrzałkę- a ta się przyda do wszystkich innych (kolejnych ;)) noży.

Rat-1 to naprawdę dobry, wygodny, porządny nóż.
A mam Buck Vantage ;)

Nie pisuję z analfabetami.

Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie próbują ubrać tego w słowa.

www | grafika | reklama

sklep knives.pl

Słord

Rustle -ja nawet nie doczytalem ze tez go zaproponowales  :grin:
Wiec to byla po prostu porpozycja z mojej strony.
Sądze że "nowy" w tej tematyce moze miec problemy a naostrzeniem s30v (przyznam sie ze mi latwo z moim zt nie idzie  :rolleyes:).
Tak mi sie bm 710 zawsze podobal a i glownie ma 3,9cala  , chociaz po co komu w lesie idealnie uciete kromki chleba ? :D
Można kupic chleb krojony  :>
Jakis konkretny noz mi krazy po glowie ale nie moge sobie przypomniec ...

rambo

Dosyć ciekawią propozycją jest też Spyderco Tenacious, BM Vex.
Ale osobiście polecał bym Griptiliana

picie to jest życie, a nie zabawa, bo zabawa to kurwy i strawa!

cypis1125

no to teraz dziewcze ma pewnie metlik w głowie wiekszy niz przed zalozeniem watku

MIASTOŻYJ

Słord

Pierwszy noz nie musi byc graalem .
Ponosi go z rok-6miesiecy , i bedzie juz wiedzial czy to noz dla niego idealny czy nie - jesli nie to wpadnie na forum :D

SMF spam blocked by CleanTalk