Reklama

Kawałek baaaaaaardzo starego noża

Zaczęty przez strix, 15-09-2009, 16:08:06

strix

Witam
Kilka dni temu szwendajac się po polach znalazłem coś takiego
http://img24.imageshack.us/i/37532655.jpg/
Znajomy archeolog, powiedział mi że to całkiem ładny kawałek neolitycznego nożyka, który pierwotnie miał koło 5 cm ( do dzis ostało się ledwie 2 cm).
Dla mniej znajacych sie  - neolit młodsza epoka kamienna  :D

Guciek

Zdjęcia nie widu ni słychu.

#edit
Na moje oko przydałoby się zeszlifowac na zero, dodać recurvę i fałszywkę oraz oprawiać w G10, no chyba, że wolałbyś folder to wtedy jeszcze tytanowe linersy.

Cytat: Kubus Puchatek
Nie do konca wierze w Twoje, czy kogokolwiek tutaj istnienie. Net jest iluzja.
Cytat: Szabas
Nice, very kurwa nice. :D
W Polsce używamy polskich wyrazów!

strix

sorry ale to mój pierwszy post ze zdjęciem i miałem mały problem  :?,
ale już jest :D

petor

Fajny szlif wklęsły, jaka twardość? :D. Fajne znalezisko

Villemo

Pewnie nie zwróciłabym nawet uwagi, gdybym natknęła się na coś takiego...
Krawędź tnąca "trochę" nierówna, za to szlif naprawdę ładny ;P

Słord

Fred Perrin by ci pozazdrościł  :D

... But he was killed by a man with a switchblade knife
For 43 dollars my friend lost his life ...

Ypoznan

Cytat: strix w 15-09-2009, 16:08:06

Witam
Kilka dni temu szwendajac się po polach znalazłem coś takiego
http://img24.imageshack.us/i/37532655.jpg/
Znajomy archeolog, powiedział mi że to całkiem ładny kawałek neolitycznego nożyka, który pierwotnie miał koło 5 cm ( do dzis ostało się ledwie 2 cm).
Dla mniej znajacych sie  - neolit młodsza epoka kamienna  :D

Znajomy jest wiarygodny? Ma wystarczającą wiedzę i doświadczenie? Bo wiesz, archeolog, archeologowi nierówny. ;)
Robiłem podobne nożyki za dzieciaka. Z krzemienia. :)
Ponieważ "Ypoznan" w konwersacji brzmi tak jakoś bardzo oficjalnie, dopuszczam także: Januszku, Jasiu, Jachu i inne miłe określenia. ;)

http://www.navaja.pl/

strix

Jak najbardziej wiarygodny, archeolog z dyplomem uniwerstyteckim  :D :D :D zresztą czynny zawodowo.
Ale masz rację przy krzemieniach dosyć łatwo jest zrobić "fałszywki", ale ten to 100% autentyk.
Zresztą teren mówi sam za siebie do najbliższych zabudowań dobrze koło kilometra, piaszczyste wzgórze, kto by to miał tam podrzucić  :D jedynie jakiś gość pare tysięcy lat temu  :D

Ypoznan

Cytat: strix w 15-09-2009, 17:55:58

... zresztą czynny zawodowo.

To jest istotne. :)
Cytat: strix w 15-09-2009, 17:55:58

Ale masz rację przy krzemieniach dosyć łatwo jest zrobić "fałszywki", ale ten to 100% autentyk.
Zresztą teren mówi sam za siebie do najbliższych zabudowań dobrze koło kilometra, piaszczyste wzgórze, kto by to miał tam podrzucić  :D jedynie jakiś gość pare tysięcy lat temu  :D

No wiesz, skoro ty tam zaglądasz to inni pewnie też. ;)
Ps. Grzebałeś później w okolicy znaleziska? Może warto? Razem z kumplem, on będzie wiedział czego szukać. :)
Ponieważ "Ypoznan" w konwersacji brzmi tak jakoś bardzo oficjalnie, dopuszczam także: Januszku, Jasiu, Jachu i inne miłe określenia. ;)

http://www.navaja.pl/

androfag

Ostrze wygląda na autentyczne, nie słuchaj malkontentów, opraw go sobie jako brelok i ciesz się że kilka (kilkanaście?)
tysięcy lat patrzy na Ciebie.

Powodzenia A.

kali

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

kooniu

w bardzoprosty sposób, leży kolo np. mamuta  ;P albo przynajmniej na terenie obozowiska neolitycznego jak zlamane to moze tkwić w kosci niedzwiedzia jaskiniowego (najlepiej jakby bylo wrosniete w ta kość to mamy pewnosc ze przeżyl czyli datowanie pewniejsze ) :shades:

" border="0

robię drogo ale za to bardzo chujowo ;)
Cytat: bataki
.... Nie ma noży idealnych bo gdyby były to ktoś by już je robił. I tyle. ...

androfag

Nie rozpoznasz, ale jest newątpliwie obrobiona przez człowieka, a technika obróbki jest tak trudna, że mała szansa aby komuś się udało podrobić, zresztą takie artefakty nie są wcale takie rzadkie.  

Szabas

Cytat: Villemo w 15-09-2009, 16:45:06

...za to szlif naprawdę ładny ;P

Zgadza się.
Nawet jakaś uśmiechnięta buźka na nim widnieje.
Gratki. ;)
Dylu dylu na winylu...

>El Solo Lobo<

SMF spam blocked by CleanTalk