Reklama

Nóż dla rodziców na prezent 25lecia małżeństwa

Zaczęty przez Blizz, 28-09-2009, 21:58:24

Blizz

No to założę topic już we właściwym dziale.

Witajcie,

wracam po długim czasie. Dzięki Wam kupiłem Cold Stell Bushman Bowie i mam go do teraz:-) Jednak pisząc ten temat, mam nową potrzebę. Rodzice, za niecały miesiąc będą 25 lat po ślubie (tzw. Srebrne gody). W każdym razie, wypadałoby sprawić im jakiś fajny prezent, czasami pomagam w kuchni i mamy chyba z 4 noże długie (ostrze ponad 20cm) i wszystkie to tani, tępy szajs. W związku z tym chciałbym kupić rodzicom z tej okazji jakiś dobry nóż, który będzie naprawdę długo trzymał ostrość i sprawdzi się z większością różniastych potraw. Budżet: 300zł.

Poczytałem troszkę i znalazłem takiego Victorinox'a: http://www.victorinox.sklep.pl/produkt/121,Noz-kuchenny-Victorinox-dlugosc-ostrza-19-cm.html
jednak na taki prezent, to nie za bardzo i udało mi się znaleźć japońskie noże. Konkretniej co do ceny i wyglądu spodobał mi się ten -> http://www.japanesechefsknife.com/HDSeries.html -> HD 2 Petty135mm

Jednak mam obawy co do długości ostrza, bo wszystkie noże w domu mają ponad 30cm długości. A w tej cenie z tych ładnych japończyków nie mogę znaleźć czegoś fajnego, polecicie coś? Czy ta długość ostrza będzie odpowiednia do wszystkiego (do chleba nie musi być, mamy maszynę)

Jeszcze pytanie odnośnie ostrzenia, nie mam żadnej firmowej ostrzałki, jaką należałoby do tego dokupić?
I ostatnie, czytałem też, że z jednej strony noża jest szlif, chciałbym żeby był z obu.
Jeszcze co mi przyszło do głowy, ktoś gdzieś napisał, że można tam poprosić ich o spakowanie jako prezent, czy to prawda?


MichaelD

#1

1.) Jak będzie z dbałością o noże ?  Czy będą używane z przeznaczeniem ?
2.) Kto będzie ostrzył te noże ? Ma ta osoba jakieś doświadczenie w tej materii.
Czy w cenie budżetu tez ma być zawarty jakiś system do ostrzenia ?
Czy są jakieś preferencje co do sposobu ostrzenia. tj z reki lub systemów wspomagających ostrzenie ( tj Edge Pro, Tri-Angle, Turnbox)

Najtańszy oczywiście będzie sam papier ścierny + podkładka pod mysz. To dobra okazja by nauczyć się ostrzyc , ćwicząc na starych kuchenkach, by później  moc przejść na kamienie wodne taki np King #1000/#6000 w zupełności wystarczy na początek.

3. ) HD Petty 135 będzie dobrym wyborem jeśli masz już jakieś większy nóż tj ostrze 190 mm i więcej. Jako noz do wszystkiego to IMHO 135 mm to zdecydowanie za malo.
5.) W JCK za 1 centa (USD) masz do wyboru trzy rodzaje opakowań.
6.) Do ~108 USD znajdzie się sporo ciekawych noży.

O to propozycje:

Stal węglowa:
Misono Carbon Steel Chef's Knife - Gyuto - 8 1/4 in. (210mm)
http://www.epicureanedge.com/shopexd.asp?id=86739
http://www.japanesechefsknife.com/SwedenSteelSeries.html

Ohishi Kurouchi Aogomi Santoku (Chef's Knife), 7 1/4 in.
http://www.epicureanedge.com/shopexd.asp?id=86809

Stal nierdzewna:
Tojiro DP Chef Knife 240mm
http://www.chefknivestogo.com/todpchkn24.html

Hiromoto Tenmi-Jyuraku Gingami No.3 Series Gyuto 210mm

http://www.japanesechefsknife.com/Page4.html

JCK Original     KAGAYAKI Basic Series Gyuto 240mm
http://www.japanesechefsknife.com/KAGAYAKI.html

Togiharu Hammered Texture Damascus Gyutou 210mm
http://korin.com/Hammered-Texture-Damascus-Gyutou?sc=7&category=17366

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

hendaye


Blizz

1. Tak
2. No właśnie, brak w domu odpowiedniej ostrzałki, dlatego też zapytałem o takową. Jak zakupię to ja, ale doświadczenia w tym nie mam.
3. Są ale tak jak mówię szajs, tak jakby ich nie było. Szukam właśnie takiego noża, które będzie robił za 1 główny nóż w kuchni.

Misono Carbon Steel -> przyjemny, podoba mi się.
Ohishi -> co on ma taki brzydki wzór? Nie mój gust.

Oba są z węglówki, do kuchni to tak średnio, bo wycierany do sucha za każdym razem myślę, że nie będzie, więc chyba odpada?

Kolejne:
Wszystkie nierdzewki są okej, ostatni Togiharu nawet bardzo fajny, ale ciut drogi, a jeszcze muszę pomyśleć o tej ostrzałce, których z nich jest najlepszy? Jakie są różnice między nimi?

PS. Mea culpa, ależ błąd, wybaczcie ;-)


MichaelD

Ten" brzydki wzór"w  Ohishi Kurouchi  to mówiąc ogólnie ślady po kuciu, ma to zadanie chronić przed rdza.

A o jakiej ostrzałce mowa ?  Ogólnie radze się zapoznać poniższym działem:
http://www.knives.pl/forum/index.php/board,32.0.html

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

Blizz

Lansky Turn Box i Spyderco Tri-angle są za drogie, jednak sam system ostrzenia po takich prętach bardzo mi odpowiada, jeśli jest coś tańszego to chętnie poczytam..

Możesz jeszcze odnieść się do właściwości tych nierdzewek? Czy to mniej więcej ta sama klasa i brać tańszy, ładniejszy?
Jak z tymi węglówkami? Będzie rdza jak nie będą suche prawda?


MichaelD

Ciężko coś znaleźć tańszego niz Turnbox gdy cena tego systemu ostrzącego wynosi 50 PLN

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

Blizz

50zł? Nie udało mi się znaleźć tej ostrzałki w tej cenie.. Masz jakiś link? Czy do takich dużych kuchenniaków te pręty nie będą za krótkie? Wersja z 2 prętami wystarczy, czy warto dopłacić do 4 prętów? Oprócz takiego japońca, ostrzyłbym Cold Stell Bushmen'a (stal węglowa)


MichaelD

#8
Cytat: Blizz w 04-10-2009, 20:56:01

50zł? Nie udało mi się znaleźć tej ostrzałki w tej cenie.. Masz jakiś link?

Poszukaj na naszym forumowym bazarku

Cytat: Blizz w 04-10-2009, 20:56:01

Masz jakiś link? Czy do takich dużych kuchenniaków te pręty nie będą za krótkie?

Zawsze można ostrzyc na dwa razy tj. od początku rękojeści do środka i od środka do czubka.

Cytat: Blizz w 04-10-2009, 20:56:01

Wersja z 2 prętami wystarczy, czy warto dopłacić do 4 prętów? Oprócz takiego japońca, ostrzyłbym Cold Stell Bushmen'a (stal węglowa)

http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,53633.0/highlight,turnbox.html

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

Blizz

#9

Okej, trochę przekroczę budżet, ale i tak wybrałem najtaniej jak się dało:
JCK Original KAGAYAKI Basic SeriesKG-5 Gyuto 180mm za 74$ + 7$ (te opakowanie na prezent to 1$ czy 1cent:p?)
i ostrzałkę u allmadeya Lansky Deluxe Turnbox Crock Stick Sharpener za 85zł + 12zł wysyłka. (w internecie znalazłem w tej samej cenie bądź drożej wersje z 2 prętami)
Całość ~336zł :-/

Wg. opisu stal to V-Gold No.1, to dobra stal? Co oznacza rozróżnienie dla prawo i lewo ręcznych, szczególnie, że dla praworęcznych wersja jest tańsza? Czy szlif jest obustronny?


MichaelD

Stal V-Gold No.1  = VG-1

VG-1 to"ubogi kuzyn" stali VG10. Trzymanie ostrości około 20% lepsze niż w stali INOX, odporność na rdze na poziomie ATS-34 , AUS-8A.  Takie mam przynajmniej  doświadczenia z ta stali w nożach Cold Steel. Tyle ze tam noże były hartowane do 57-58 HRC a tutaj 60 HRC

Trochę o tych nożach Kagayaki :
http://www.knifeforums.com/forums/showtopic.php?tid/858134/post/1910608/hl/KAGAYAKI/fromsearch/1/#1910608

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

Blizz

Przepraszam, że tak późno, ale przynajmniej mogę zdać relację.

Ostatecznie zdecydowałem się na JCK Original KAGAYAKI Basic SeriesKG-5 Gyuto 180mm dla praworęcznych i ostrzałkę Lansky Turnbox z 4 kamieniami od allmadeya.

Nóż okazał się bardzo dobrym prezentem, mama aż odżyła w kuchni w ręku z nim :) Bardzo dobrze kroi się nim, jest lekki, poręczny, wyważony. Posiada co prawda niesymetryczną krawędź, ale to nic nie zmienia. Łatwo się ostrzy na turnboxie, bo zdążył się już lekko stępić.. kilka ruchów i znowu goli;-)

Tak więc dziękuje za porady i każdemu kto będzie szukał czegoś podobnego polecam ten nóż.


SMF spam blocked by CleanTalk