Reklama

Ontario Spec-Plus Airforce Survival SP2

Zaczęty przez gilley, 07-10-2009, 23:24:53

gilley

pierwszy post, krótkie pytanie, tani, do surviv, miał ktoś? widział? jaka kolwiek opinia mile widziana, na forum nie mogłem znaleźc nic konkretnie o nim więc prosze o pomoc... a jak nie ten to jaki w podobnych pieniądzach zdający egzamin w terenie...

link z military (tam gdzie go znalazłem)

http://www.military.pl/ontario_104m/ontario-spec-plus-airforce-survival-sp2_9248t.html

super

Miałem i polecam. W takim przedziale cenowym nic lepszego się nie znajdzie. Oczywiście to nóż z zacięciem militarnym. Do typowego bushcraftu można znaleźć inne ;-)
Przyzwoita stal węglowa, fajna rękojeść, kiepska pochwa, brak wystającego tanga...i trochę mały. Ale cięcie i podważanie spoko gorzej z rąbaniem ;-)

szkolenia survivalowe www.survivaltech.pl
szycie ekwipunku custom www.supertac.pl

MaC

Fajny nożyk w dobrej cenie

Mam takiego w dwóch kawałkach ;P

Może tylko na mnie felerny egzemplarz trafił.

elkrakerso

Nie wiem jak tam z Military jest ale ja bym się upewnił czy jest to nóż Ontario czy reprodukcja Mil-Teca bo takie coś znalazłem:

http://www.vest.pl/product-pol-1777-Noz-pilota-wraz-z-pochwa-CZARNY.html
http://www.vest.pl/product-pol-1776-Bagnet-MK3-wraz-z-pochwa.html

o ile wyglądają jak modele Ontario to chyba są to reprodukcje Milteca sądząc po innej nazwie, logo i podejrzanie niskiej cenie. Dlatego lepiej się upewnić co się kupuje.
Przejrzyj jeszcze standardowo polecany zestaw czyli: Mora (clipper i 2000); Cold Steele seria ze stali Kruppa albo model Bushman.

Mine is Strength... and Lust... and Power!

gilley

a jeśli cena może byc wyższa? powiedzmy sobie do 300pln.
Głównie zależy mi na dobrej jakości ostrzu które poradzi sobie jak bedzie trzeba i z rąbaniem, dodatkową zaletą była by jednak piłka (tak jak w tym sp2) która dała by sobie rade z mniejszymi drzewkami (nie chodzi tu oczywiście o jakąś wyspecjalizowaną wycinke lasu ale podejrzewam że każdy wie o co mi chodzi)

elkrakerso

W kwocie do 300 jest mnogo tematów w stylu "nóż na survival/nóż do lasu/nóż w teren do 300" itd. poszukaj na pewno znajdziesz całą tonę propozycji. Znajdziesz również informację że taka piłka jest mało przydatna, jeśli nóż jest mały to piłka jest za krótka, duży nóż będzie zapewne miał gruby grzbiet więc taką piłą nic nie zetniesz. Zresztą niezależnie od gabarytów noża z piłką każdym szybciej dane drzewko zrąbiesz niż spiłujesz (mówię o nożach które widziałem, może są jakieś lepsze wynalazki ;) )

gilley

dzieki, dobrze wiedziec, mam wiele pytań w sumie ale chyba szkoda pytac bo podejrzewam że na wiele są odpowiedzi na forum i zaraz bedzie katusz żeby poszukiwac... zastanawia mnie ząbkowanie w niektórych ka-barach, po co? poza tym, chętnie poznał bym co polecasz (lub kto kolwiek) wtedy łatwiej zawęzic pole poszukiwań, nie chce poznawac super dogłębnych tajników każdego ostrza jakie było opisane na forum, woalł bym bardziej osobiste przemyślenia ludzi którzy wybyli w teren i mogą powiedziec "tak ten nóż jest moim zdecydowanym typem"... a ten ontario jakoś też nie jest moim typem od początku ale wydał się ciekawą pozycją.

elkrakerso

Ząbkowane ostrze jest dla zwiększenia agresji cięcia. Czasem zdarzają się materiały które ślizgają się po gładkim ostrzu(np polietylen) a ząbkowane znacznie lepiej je tnie (zwłaszcza te włókniste).
Z kolei każde ząbki będą podatniejsze na uszkodzenia mechaniczne niż prosta krawędź.
Przydają się gdy nóż jest solidnie stępiony a niema czym naostrzyć, nawet mocno stępione ząbki tną/szarpią prosta krawędź nie bardzo. Ząbki osłabiają też trochę konstrukcję klingi (zwłaszcza z pełnym płaskim szlifem nie są najlepszym rozwiązaniem).
Jedni lubią ostrza combo (częściowo ząbkowane) inni nie trawią, kwestia osobistych preferencji. Zresztą był gdzieś temat o ząbkach więc też możesz poszukać.
Co do propozycji noży to jest tego serio spooory wybór w wątkach, bo "terenowy fixed do 300" to chyba najczęsciej przewijający się temat w dziale "na początek".

gilley

wiem wiem, nie chce zalewac setką pytan wiec pogrzebie,jak mialbym jakies watpliwosci zwroce sie na priv zeby nie zasmiecac, gra?  :)

Administracjo:
generalnie można zamknąc topic jak dla mnie...

SMF spam blocked by CleanTalk