Reklama

Uwagi do dzialu Ostra kuchania/ FAQ Noże kuchenne

Zaczęty przez MichaelD, 14-10-2009, 15:46:10

MichaelD

Prosił bym o wszelkie uwagi, sugestie czy propozycje co powinno i czego nie powinno znaleźć się dziale Ostra kuchania, a także w FAQ Noży Kuchennych.

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

MichaelD

#1

Ponawiam pytanie  ;> Czego w tym dziale brakuje, co chcielibyście by tutaj się znalazło  :question:

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

PiotrB.

Jesli mozliwe, chcialbym zeby powstal np. dzial noze dla zawodowcow, czy cos w tym stylu. Kiedy ja komus zwracam uwage, ze noz za maly czy za duzy albo cos innego, dostaje uwage,  zebym odzielal noze dla kucharza, a noze dla amatora.

To bedzie chyba, nastepne moje nowe hobby

kubuskow

Chciałbym aby powstało zestawienie sprawdzonych sklepów internetowych sprzedających kuchenniaki z podaniem kosztów przesyłu do Polski. Chodzi mi o suche zestawienie adresów sklepów oraz możliwości i kosztów przesyłu - w związku z tym że część sklepów do nas nie wysyła, w części trzeba za to dodatkowo dopłacić i o to się indywidualnie dowiadywać - to takie zestawienie ułatwiło by robienie zakupów.


Świadziu

Może działy kilku producentów: victorinox, fiskars, gerlach, japończyki.


na chwile

Cytat: Świadziu w 20-11-2010, 16:45:03

Może działy kilku producentów: victorinox, fiskars, gerlach, japończyki.

tyle, że nie ma chyba oficjalnych dystrybutorów na forum
mialo byc na chwile, ale nie zostane chyba dluzej ;)

maba

#6
Cytat: na chwile w 20-11-2010, 22:59:55

tyle, że nie ma chyba oficjalnych dystrybutorów na forum

Jest od Victorinoxów i Fiskarsów ~> http://www.knives.pl/forum/index.php?action=profile;u=9583 :)

EDIT/
A mi brakuje tematu w którym możemy się pochwalić swoimi kuchenniakami - chyba, że mi umknął?


na chwile

mialo byc na chwile, ale nie zostane chyba dluzej ;)

maba

Cytat: na chwile w 20-11-2010, 23:13:30

ale jest oficjalnym dystrybutorem, czy "ma w ofercie"?

Oficjalnym, regionalnym na Śląsk (przynajmniej jeśli chodzi o Victorinoxy) ~> http://www.victorinox.com.pl/?p=5:70:20


banax

Może coś takiego jak "eBay i Allegro - kuchenne hity i kity"  :question:


KAMIENNY71

A mi brakuje niezaleznego konkursu w którym "marki" zaklejają logo a "jury" ocenia nie widzac marki ( mały problem z charakterystycznymi rączkami )
Mozna by konkurs podzielić na rózne grupy noży.
Czy knives.pl nie mógłby zaprosić róznych dostawców na takie "zawody" ?
Ogólnie niech by w końcu było wiadomo co jest najlepsze w swojej kategorii np NAJLEPSZY ZESTAW NOZY KUCHENNYCH do 600 zł ,do 1000zł ,do 1500zł.
Najlepszy nóz szefa kuchni do 150zł ,do 300zł itp
Sądzę że takie zawody i publikacja zwycięzców pomogłaby w selekcji tego co oferuje rynek
Trochę tu za duzo opinii związanych z krajem pochodzenia ,z markami a za mało bezpośredniego porównania
Jak dają nagrody za piwo to wszyscy próbują z nieoznaczonych kufli !
Ot taki pomysł aby działo się więcej.


Gyros

Może by jeszcze założyć taki topik "od Forumowicza dla Forumowiczów" bo ostra kuchnia to nie tylko ostre noże, ale także ostre umiejętności, a bardziej doświadczeni użytkownicy mogli by podpowiedzieć/pokazać w zbiorczym topicu jak ostrzyc na kamieniu, jak dbać o nóż itp. oraz parę sztuczek w kuchni ;]

Jeden umarł z przyczyn naturalnych. Nóż w sercu naturalnie powoduje śmierć.
_____________________
Sprzedam:

maba


MichaelD

#13
Cytat: KAMIENNY71 w 28-11-2010, 20:51:16

A mi brakuje niezaleznego konkursu w którym "marki" zaklejają logo a "jury" ocenia nie widzac marki ( mały problem z charakterystycznymi rączkami )
Mozna by konkurs podzielić na rózne grupy noży.
Czy knives.pl nie mógłby zaprosić róznych dostawców na takie "zawody" ?
Ogólnie niech by w końcu było wiadomo co jest najlepsze w swojej kategorii np NAJLEPSZY ZESTAW NOZY KUCHENNYCH do 600 zł ,do 1000zł ,do 1500zł.
Najlepszy nóz szefa kuchni do 150zł ,do 300zł itp
Sądzę że takie zawody i publikacja zwycięzców pomogłaby w selekcji tego co oferuje rynek
Trochę tu za duzo opinii związanych z krajem pochodzenia ,z markami a za mało bezpośredniego porównania
Jak dają nagrody za piwo to wszyscy próbują z nieoznaczonych kufli !
Ot taki pomysł aby działo się więcej.

- A co rozumiesz przez najlepszy szefa kuchni ?? Inna sprawa ze w cenie do 300 PLN (98 USD)  nie będzie zbytnio dużego wyboru.
- Jak widzisz kwestie finansowania ??
Cytat: Gyros w 28-11-2010, 21:57:43

Może by jeszcze założyć taki topik "od Forumowicza dla Forumowiczów" bo ostra kuchnia to nie tylko ostre noże, ale także ostre umiejętności, a bardziej doświadczeni użytkownicy mogli by podpowiedzieć/pokazać w zbiorczym topicu jak ostrzyc na kamieniu, jak dbać o nóż itp. oraz parę sztuczek w kuchni ;]

O tym mowa ??
http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,83648.0.html
www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

KAMIENNY71

Cytat: MichaelD w 28-11-2010, 23:27:19

- A co rozumiesz przez najlepszy szefa kuchni ?? Inna sprawa ze w cenie do 300 PLN (98 USD)  nie będzie zbytnio dużego wyboru.

Kryterii może być kilka np :ogólne wrazenie ( ładny czy brzydki bo np co z tego ze ostry jak brzydki ) ,wykonanie rączki ,wykonanie klingi ,geometria ,wyważenie ,testy ostrości.
Dodajemy pkt z każdej kategorii i tworzy się kolejność
A finansowanie - może pismo typu Poradnik Domowy ?!

ded

Mi brakuje jakiegos kompedium wiedzy o japonskich nozach. Rozgladam sie za szefem kuchni i duzo juz doczytalem ale szukajka raczej slabe efekty daje. Myle ze pomocne by bylo podklejone info z roznicami wzgletem takiego szefa vickowego. Potem kilka propozycji zarowno z weglowki jak i nierdzewki. Kilka ograniczen tych nozy o ktorych powinien wiedziec poczatkujacy, opis szlifu jednostronnego i dwustronnego razem z informacja ktory jest do czego lepszy. Info o ostrzeniu zeby ktos w przyplywie radosci nie przeciagnal na oselce od kosy.

Na koniec przydalyby sie linki do sklepow zarowno polskich jak i zagranicznych i moze krotki poradznik o kupowaniu w tych ostatnich. Ja wiem ze to wszystko jest na forum ale rozsiane i nieco chaotyczne. A takiego porownania japonca do europejskiego noza nie znalazlem.


MichaelD

Cytat: KAMIENNY71 w 06-12-2010, 03:11:56

Kryterii może być kilka np :ogólne wrazenie ( ładny czy brzydki bo np co z tego ze ostry jak brzydki ) ,wykonanie rączki ,wykonanie klingi ,geometria ,wyważenie ,testy ostrości.
Dodajemy pkt z każdej kategorii i tworzy się kolejność
A finansowanie - może pismo typu Poradnik Domowy ?!

Jesli chodzi o kategorie to ja w tescie uzylem takich jaki stosowal Cliff Stamp w swoich recenzjach

Ostrość początkowa
Jakość wykonania
Łatwość ciecia
Trzymanie ostrości
Łatwość ostrzenia
Odporność na korozje
Odporność na uszkodzenia
Ergonomia rękojeści
Pewność chwytu
Kategorie: Bardzo słabe, Słabe, Przeciętne, Dobre, Bardzo dobre, Wspaniale

Jesli chodzi sprawdznie noza w kuchni to mozna zastosowac kryteria:
- Obol
http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,67235.msg333711.html#msg333711

- Cooking For Engineers
http://www.cookingforengineers.com/article/129/Chefs-Knives-Rated

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

MichaelD

Mam pytanie do nowicjuszy: Czego wam brakuje na forum/ temacie Ostra Kuchnia FAQ ??

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

Gyros

Cytat: MichaelD w 10-04-2011, 19:07:26

Mam pytanie do nowicjuszy: Czego wam brakuje na forum/ temacie Ostra Kuchnia FAQ ??

Uczucia :P
Jeden umarł z przyczyn naturalnych. Nóż w sercu naturalnie powoduje śmierć.
_____________________
Sprzedam:

DeJot

Z mojej strony miło byłoby zgromadzić ogólne info na temat ostrzenia. Co prawda o ostrzeniu na kamieniach jest dużo, ale nie ma nic w tym wątku o innych narzędziach do utrzymania ostrości noża. Do tego informacje o zaletach i wadach poszczególnych technik i odnośniki do miejsc, w których można się w akcesoria ostrzące zaopatrzyć. Fajnie byłoby, gdyby użytkownicy się dzielili spostrzeżeniami na temat jakości poszczególnych narzędzi.

Fajnie byłoby zebrać też producentów dobrych noży europejskich za którymi nowicjusze powinni się oglądać (najlepiej z odnośnikami do stron producentów/przedstawicieli/sklepów).

Zebranie w jednym miejscu informacji odnośnie sprowadzania noży japońskich - np lista sprzedawców i niezbędne info o nich(koszty przesyłki, czy trzeba płacić cło i vat itp.)

Jak coś jeszcze przyjdzie mi do głowy to się podzielę ;)

"Finally, your knife is not a can opener, a screwdriver, a pry bar, box cutter or hammer. There's a special place in Hell reserved for people who abuse their knives this way"

SMF spam blocked by CleanTalk