Reklama

Wenger - kilka pytań

Zaczęty przez McBren, 15-10-2009, 16:35:46

McBren

Ostanio wpadł mi w ręce katalog Wegnera. Spodobało mi się wzornictwo, te profilowane plastikowe okładziny i gumowe wstawki (one naprawde są
elastyczne?)
Postanowiłem rozbudowac kolekcję o Wegnera, ale chciałem to zrobić z głową, żeby nie dorobić się kolejnych pułkowników.

Pierwszy scyzoryk miał być zamiennikiem Victorinox-a Mountainera. Wybrałem coś najbardziej zbliżonego, ale mającego jakieś zalety w porównaniu do wymionego Vicka. I tak wybrałem Evoulution S14.
Na minus:
- brak piłki i pilnika do metalu, ale używam tej funkcji dość rzadko,

Na plus:
+ 3 a, nie 4 warstwy narzedzi. Może ktoś mi podać szerokość tego modelu?
+ Czy S oznacza jakąś blokadę? Jakiego ona jest typu?
+ Fajne okłądziny, czy zikszają one ergonomię? Poprawiają chwyt?

Drugi scyzoryk miał robić jako zamiennik folder-a (bo zamiennika outridera nie znalazłem). Wytypowałem dwa modele.
Pierwszy z nich, to RangerGrip 61. Oto pytanie do niego:
- czy duża głownia ma blokadę?
- czy piłka jest nacięta symetrycznie (czy jednostroonie)?
- czy plain w combo jest chisel czy obustronny?

Ewentualnei model z większą liczbą narzedzi, czyli RangerGrip 79 i tylko jedno pytanie o szerokość tego scyzoryka.

Tani i dobry nóż do survivalu: Mora, budżetowy CS lub duży vicek.

rybak

Cytat: McBren

Ostanio wpadł mi w ręce katalog Wegnera. Spodobało mi się wzornictwo, te profilowane plastikowe okładziny i gumowe wstawki (one naprawde są elastyczne?)

Malo. Ale poprawiaja chwyt bo tarcie wieksze, niz na zwyklym plastiku.

Na plus:
+ 3 a, nie 4 warstwy narzedzi. Może ktoś mi podać szerokość tego modelu?

Nie mam S14, tylko 14, bez blokady, reszta taka sama.
W najgrubszym miejscu 19.35mm (wlasnie zmierzone)

+ Czy S oznacza jakąś blokadę? Jakiego ona jest typu?

Tak, S="Sichercheit", wzglednie "Security".

Backlock z "pazurkiem", odblokowywany z przodu, dzwignia.

Tak to wyglada z bliska (przepraszam, ale fotki nadal tylko z webcama mozliwe u mnie).

+ Fajne okłądziny, czy zikszają one ergonomię? Poprawiają chwyt?

Powiedzialbym ze tak, zwlaszcza, jak trzymasz w ten sposob:

Thanks to ImageShack for Free Image Hosting

Pierwszy z nich, to RangerGrip 61. Oto pytanie do niego:
- czy duża głownia ma blokadę?

Grip 61 nie ma pily, pile ma 79 (ten co ja mam), ale to szczegoly.
Tak, Ranger=linerlock.
Stary, czy nowy, Grip czy zwykly.

- czy piłka jest nacięta symetrycznie (czy jednostroonie)?

Pila jest taka jak w Vickach, tyle ze dluzsza.

- czy plain w combo jest chisel czy obustronny?

Mam 56 combo, ten odcinek z plain jest obustronny.

Ewentualnei model z większą liczbą narzedzi, czyli RangerGrip 79 i tylko jedno pytanie o szerokość tego scyzoryka.

79 to ten co ma pile. A ktory Ci chodzi?
Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

ptr

W zasadzie Rybak powiedzial juz prawie wszystko :)

Od siebie dodam, ze posiadalem kilkanascie Wengerow i Evolution Security byl chyba moim ulubionym:
-naprawde fajny patent z tymi profilowanymi okladkami- poprawiaja znacznie chwyt,
-no i blokada wymiata :D

Musisz jeszcze pamietac, ze Wengerowe odpowiedniki Vickow sa mniejsze: maja 85mm, czyli rozmiarami sa prawie identyczne z mniejszymi Vickami, tymi z serii 84mm.  Np. Wengerowy Spartan (Classic 101, Evo S10) jest mniejszy i lzejszy od Spartana. Dla mnie odobiscie to zaleta, ale gusty sa rozne.

Edit: Aha, jesli przymierzasz sie do New rangerow, to najlepiej jakbys je obmacal przed zakupem. Nie mozesz absolutnie sugerowac sie wielkoscia duzych Vickow (np. Nomada): New Rangery sa duuuuzo wieksze! Gdzies na forum byla chyba wrzucona fotka porownawcza duzego Vica z NR: to Dawid i Goliat. Nie kazdemu bedzie odpowiadala taka kosa.

.

rybak

Cytat: ptr

Musisz jeszcze pamietac, ze Wengerowe odpowiedniki Vickow sa mniejsze: maja 85mm, czyli rozmiarami sa prawie identyczne z mniejszymi Vickami, tymi z serii 84mm. 

Tak, dlugosc jest podobna, ale Wengery sa szersze/bardziej pekate.
Tak Classiki, jak Evo.

New Rangery sa duuuuzo wieksze! Gdzies na forum byla chyba wrzucona fotka porownawcza duzego Vica z NR: to Dawid i Goliat. Nie kazdemu bedzie odpowiadala taka kosa.

NR sa duze, ale David i Goliat to przesada troche IMO.

Kiepska fotka z webcama, 156 i Parachutist:

ptr

Cytat: rybak w 15-10-2009, 20:46:43

Tak, dlugosc jest podobna, ale Wengery sa szersze/bardziej pekate.
Tak Classiki, jak Evo.

Tu sie nie zgodze, moim zdaniem nie sa.
Szkoda ze wyprzedalem prawie cala kolekcje, zrobilbym zdjecia porownawcze. W/g mnie nie ma roznicy, Wengery sa b. zgrabne i wcale nie pekate.

Cytat: rybak w 15-10-2009, 20:46:43

NR sa duze, ale David i Goliat to przesada troche IMO.

Tu sie zgodze, przesadzilem troche :D
Ale na zywo roznica jest znaczna i  bez uprzedniego obmacania mozna sie naciac.
Edit: Wlasnie tutaj najwieksza roznica jest w grubosci New Rangerow w porownaniu do duzych Vickow, badz poprzednich Rangerow. Sa strasznie pekate, okladki sprawiaja wrazenie "nadmuchanych". Ale zapewniaja niezwykle wygodny chwyt, taki Griptilianowy...

.

rybak

Tu sie nie zgodze, moim zdaniem nie sa.
Szkoda ze wyprzedalem prawie cala kolekcje, zrobilbym zdjecia porownawcze. W/g mnie nie ma roznicy, Wengery sa b. zgrabne i wcale nie pekate.

Nie mowie, ze niezgrabne, tylko bardziej pekate w porownaniu do Vickow 84mm.

Niczego nie sprzedawalem, to moge kiepska fotke cyknac :)

Sportsman wysokosc rekojesci 19mm
S10 20mm
Evo Grip 10 20,3mm wezszy, 22,5mm szerszy koniec.

Jak o duze i grubosc rekojesci mniej wiecej odpowiednikow (Nomad/Wenger NR61, mniej wiecej, bo Nomad nie jest OH) idzie, to jest odpowiednio:

Nomad 15mm
NR61 22,7mm posrodku rekojesci w najszerszym miejscu, 19mm przod (od strony klingi), 18,7mm tyl (korkociag) rekojesci.

ptr

Cytat: rybak w 15-10-2009, 21:42:47

Nie mowie, ze niezgrabne, tylko bardziej pekate w porownaniu do Vickow 84mm.

Niczego nie sprzedawalem, to moge kiepska fotke cyknac :)

Sportsman wysokosc rekojesci 19mm
S10 20mm
Evo Grip 10 20,3mm wezszy, 22,5mm szerszy koniec.

Ok, nominalnie masz racje, ale w praktyce roznica 1mm jest minimalna. Ja zreszta mialem na mysli grubosc grzbietu - mysle ze tam juz roznic, nawet milimetra, nie bedzie. Zreszta, jak mozesz zrob jeszce taka fotke i pomiary, sam jestem ciekawy :)

.

rybak

Sportsman 13,5mm

S10 12,9mm

E14 14,5mm oba konce, 16,8mm w srodku.

Roznice nie sa duze, to sa wszystko kurduple, ale roznice sie czuje.
A przynajmniej ja czuje ;)

ptr

Cytat: rybak w 15-10-2009, 22:34:36

Sportsman 13,5mm

S10 12,9mm

E14 14,5mm oba konce, 16,8mm w srodku.

Roznice nie sa duze, to sa wszystko kurduple, ale roznice sie czuje.
A przynajmniej ja czuje ;)

Dzieki Rybak za pomiary.

Hehe, Wengerek S10 najcienszy... Nie takie znowu pekate te Wengery... ;P

Ale tak czulem: S10 to byl moj najczesciej noszony w kieszeni scyzoryk, wlasnie dlatego ze byl leciutki i plaski. Chyba znowu go sobie sprawie... :grin:

Pzdr :)

P.

.

rybak

0.6mm cienszy, za to 1mm szerszy - policz sobie objetosc ;P

Ja to czuje.

Ale tak jak pisalem, w sumie to duperele.

ptr

No pewnie ze to praktycznie bez znaczenia: wszystkie trzy to maluchy i tyle, wybor to tylko rzecz gustu. :)

Edit: Troche OT, bo nie o Wengerze, ale jesli mowimy o malych scyzorykach, to nigdy nie mialem w reku Vicka 74mm.
To cos pomiedzy 84 a tymi mikrusami 58mm. Jeszcze w miare dlugie i funkcjonalne ostrze w naprawde kompaktowym wydaniu?
Mial ktos takiego Vicusia? (Mc Gyver mial... :D)

.

McBren

Dzięki za odpowiedzi, upewniły mnie w pewnych rzeczach. Najlepiej było by gdzieś pomacać Wegnery, ale na to raczej nie ma szansy :(  I chyba zaczną powoli odkładać kasę na oba:)
Można jescze prosić szerokość Rangera. Najlepiej modelu z głownią i otwieraczami (61) oraz modelu z głownia, otwieraczami i piłą (79).

vrtel

Hej, mam model 55, z piłą http://www.wenger.shop.pl/item.php?nav=T003838
Grubość maksymalna (pękatość :?  :) ) 2,55cm

McBren

Cytat

Hej, mam model 55, z piłą http://www.wenger.shop.pl/item.php?nav=T003838
Grubość maksymalna (pękatość    ) 2,55cm

To za dużo, czyli model z piłą mogę sobie odpuścić.
Dzięki za namiary na sklep.

rybak

Czemu?

To jest klocek, fakt, ale dzieki temu bardzo wygodnie sie nim operuje (wiem wiem, jestem przez puukko skrzywiony ;) )

A 61 ma od strony klingi przy grzbiecie 18.7, od dupki 17.7, a w najgrubszym miejscu profilu 22.7mm grubosci.

I zweza sie ku przodowi rekojesci.

ptr

Cytat: McBren w 16-10-2009, 22:31:01

To za dużo, czyli model z piłą mogę sobie odpuścić.

Nie, wcale nie musisz odpuszczac modelu z pila: Vickowy odpowiednik New Wengera jest, jak juz pisalem- sporo cienszy, mniejszy i zgrabniejszy. Roznica jest naprawde widoczna, sprobuj. Polecam niesmiertelnego OHT, badz bardzo niedoceniany, a bardzo fajnie przemyslany model: Hunter.

.

McBren

Cytat

Nie, wcale nie musisz odpuszczac modelu z pila: Vickowy odpowiednik New Wengera jest, jak juz pisalem- sporo cienszy, mniejszy i zgrabniejszy. Roznica jest naprawde widoczna, sprobuj. Polecam niesmiertelnego OHT, badz bardzo niedoceniany, a bardzo fajnie przemyslany model: Hunter.

Nie o to chodzi. Mam outridera i jest OK. Szukam czegoś cieńszego, co stanowiło by alternatywę dla foldera. Czyli miało by jednoręczność, blokadę i więcej narzędzi.
Cytat

To jest klocek, fakt, ale dzieki temu bardzo wygodnie sie nim operuje (wiem wiem, jestem przez puukko skrzywiony  )

A 61 ma od strony klingi przy grzbiecie 18.7, od dupki 17.7, a w najgrubszym miejscu profilu 22.7mm grubosci.

Do używania luzik, gorzej do noszenia. Jednak "61" w wersji jednoręcznej combo ląduje na liście zakupowej.
PS. Żeby nie było wątpliwości, mam następujące Vicki:
- mountainer (climbera w wersji eco mi ukradli :(
- cybera,
- outridera,
- deluxa thinkera oddałem w prezencie.

ptr

Cytat: McBren w 17-10-2009, 16:20:34

Nie o to chodzi. Mam outridera i jest OK. Szukam czegoś cieńszego, co stanowiło by alternatywę dla foldera. Czyli miało by jednoręczność, blokadę i więcej narzędzi.

:?Hmm, troche namieszales, ale mysle ze Cie rozumiem...Sam mialem niedawno podobny dylemat :)
Chodzi Ci o scyzoryk otwierany jedna reka z podstawowymi funkcjami (otwieracze, korkociag, przebijak), ale nie za gruby- 3 warstwy z pilka( Trekker) odpadaja. Zostaja scyzoryki z dwiema warstwami (Nomad, Picknicker), ale tu Vicek nie ma jednorecznych wersji. Sentinel z kolei nie ma zadnych narzedzi, oprocz krzyzaka. Tak wiec wybor pozostaje jeden...

Cytat: McBren w 17-10-2009, 16:20:34

Do używania luzik, gorzej do noszenia. Jednak "61" w wersji jednoręcznej combo ląduje na liście zakupowej.

Wlasnie tak! Doskonaly wybor. Mialem podobne kryteria i tez wybralem Wengera, tylko New Ranger Clip 60. Zamiast korkociagu ma krzyzak , no i klips, ktory rozwiazuje problem noszenia. Tobie tez radze wybrac wersje z klipsem. :)

Pzdr :)

P.

.

ordo

Na dużego SAKa zamiast foldera osobiście brałbym z Wengerów Rangera 60, jak wolisz, to własnie 61 - IMO bardzo dobry wybór, za Wengerami przemawia główne ostrze, na żywo zrobiły na mnie bardzo pozytywne wrażenie, poza tym wcale nie musi być z ząbkami ;> i za to u mnie plus, combo wolałbym jednak vickowe (sprawdza mi się przy pracach kuchennych), gdyby tak jeszcze przy czubku był kawałek plaina.

No i jeszcze jedna rzecz - są wersje z klipsem (Ranger Clip) ;> Ale klipsy widziałem tylko na zdjęciach...

Generalnie, gdyby nie to, że wolę liner-locka z Vicków, to już dawno bym wymienił OHT na takie cudo.

EDIT: trochę mnie ptr uprzedził, ale nic to :D

Reality has a well known liberal bias

albercik

Zastanawiam się jak/czy chowają się całkowicie kombinerki w np. NewRenger 70

SMF spam blocked by CleanTalk