Reklama

Kolejny nieduży

Zaczęty przez Siaj, 19-10-2009, 07:41:57

Siaj

Witam
taki nożyk mi się ostatnio udało stworzyć, stal nc6, grubość 4 mm, długość całkowita 18 cm, ostrze 9,5 cm,
okładziny z tekstolitu, piny z mosiądzu

Wszelkie komentarze jak zwykle mile widziane :)

Szlifierka kątowa Twoim najlepszym przyjacielem
•---/•/•••/•-••/••//•--•/---/-/•-•/•-/••-•/••/•••/--••//-/---//•--•/•-•/--••/•/-•-•/--••/-•--/-/•-/-•-•//--/•-/•••/--••//--••/•-//-••/••-/--••/---//•--/---/•-••/-•/•/--•/---//-•-•/--••/•-/•••/••-//

upj

Bardzo sympatyczny !!!

paproch

By z krwi naszej życie wzięła Ta
Co jeszcze nie zginęła

kroko

topek

I fajny i sympatyczny 8D
Jedna mala uwaga - Tekstolit a nie bakelit [bakelit to utwardzana guma] :)

kezsel

Takie kształty mi się podobają 8D bardzo ładny nożyk :slini:

R.U.M.C.

Zgrabny nóż. Podoba mi się. Bardzo fajna dupka. Brakuje mi trochę drewienka na okładzinach ale tak już mam :)

Long Tom

Cytat: topek w 19-10-2009, 11:36:55

Jedna mala uwaga - Tekstolit a nie bakelit [bakelit to utwardzana guma] :)

Zawsze mi się wydawało, że jebonit i gutaperka to "utwardzona" guma, a raczej tworzywa o zbliżonym do gumy składzie chemicznym tylko nieelastyczne. Rękojeść wygląda mi rzeczywiście na bakielit - czyli najstarsze znane tworzywo sztuczne (kombinacja żywicy fenolowo-formaldehydowej i jakiegoś wypełniacza np. tkaniny), ale ja tam tylko prosty alchemik jestem.
Nożyk i pochwa bardzo fajne :).

Pozdrawiam LT
Long Tom Custom Sheaths
http://www.knives.pl/forum/index.php/board,190.0.html

maba

Trollsky

spójny. bardzo mi sie podoba. 100 % noza w nozu. jakby jeszcze drewienko było na rekojesci  :heart:

Ludzie wybaczą Ci wszystko, oprócz tego ze Ci coś wyszło.

Adski

Bardzo ładny, fajny klimat :)

...

Prowler

sprawdził by się pewnie w terenie a ja takie noże lubię bardzo

Podobno grzeczni chłopcy idą do nieba, a niegrzeczni idą ... tam gdzie chcą

Pokim

Cytat: Long Tom w 19-10-2009, 12:54:14

Zawsze mi się wydawało, że jebonit i gutaperka to "utwardzona" guma, a raczej tworzywa o zbliżonym do gumy składzie chemicznym tylko nieelastyczne. Rękojeść wygląda mi rzeczywiście na bakielit - czyli najstarsze znane tworzywo sztuczne (kombinacja żywicy fenolowo-formaldehydowej i jakiegoś wypełniacza np. tkaniny), ale ja tam tylko prosty alchemik jestem.
Nożyk i pochwa bardzo fajne :).

Taka kombinacja żywicy fenolowo-formaldehydowej i tkaniny nazywa się Tekstolit, żywicy i papieru Pertinax a laicy nazywają to "bakielit". To są polskie nazwy, w zależności od producenta i kraju może
się to nazywać różnie. ;-)

Na przekór Hanysom, mieszkom za Brynicą

petrus

Zgrabniutki, ale podzielam opinię Trollsky'ego. Rzadko mędrkuję, ale ja krawędź początkową okładzin i linię szlifu ostrza poprowadziłbym równolegle. 

Siaj

Dzieki za komentarze i uwagi, nożyk chyba rzeczywiście wyglądałby lepiej w drewienku ale miałem do wyboru tylko dąb albo... dąb :D może przy następnym coś lepszego się nawinie

Szlifierka kątowa Twoim najlepszym przyjacielem
•---/•/•••/•-••/••//•--•/---/-/•-•/•-/••-•/••/•••/--••//-/---//•--•/•-•/--••/•/-•-•/--••/-•--/-/•-/-•-•//--/•-/•••/--••//--••/•-//-••/••-/--••/---//•--/---/•-••/-•/•/--•/---//-•-•/--••/•-/•••/••-//

SMF spam blocked by CleanTalk