Reklama

Czy ktoś może się orientuje co to ?

Zaczęty przez GeKoN, 26-10-2009, 11:12:34

GeKoN

Witam Wszystkich.
Czy ktoś może się orientuje czy warto się w to pakowac, znalazłem na ebayu
http://cgi.ebay.com/Q46-JAPANESE-CHEF-KNIFE-TAKOBIKI-STAINLESS-STEEL-NR_W0QQitemZ110450207197QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item19b75869dd#shId
ludek ma więcej różnych ale za cholerę nie mogę nic znaleźc o tej firmie.


Carmen

#1

Chyba nie pomogę, ale też wzbudził moje zainteresowanie,
ten Q57 jakoś bardziej:
http://cgi.ebay.com/Q57-JAPANESE-CHEF-KNIFE-TAKOBIKI-STAINLESS-STEEL-NR_W0QQitemZ120483608855QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item1c0d61f917

zobacz może dla porównawczości kwestii tutaj:
http://www.fide.pl/pl/dom/kuchnia/noze/chroma_haiku_home/
chłopaki polecali zasadniczo tę stronkę kiedyś w wątku o homedżapanesse.

a do sushi i sashimi to tu:
http://www.sushi-shop.pl/index.php?cPath=71_30_32&osCsid=838d45403f98adf2105e176afca130e9
choć oferta pewnie przepłacona i koledzy mnie zbluzgają - na co liczę  :rolleyes: :-*.. by się ukierunkować na zakup jak dorosły facet, a nie iść na łatwiznę. Cenowo też zapewne jakość lepszą można wyhaczyć gdzie indziej np:

natomiast dżapanezekiczennajfy to tu:
http://www.japanesechefsknife.com/products.html
chyba najfajniejszy deal, ale jakoś nie mogę przebrnąć przez zakamarki tej strony w sensie wyboru i pewnie pójdę na łatwiznę w okresie akurat prezentowym teraz via sushi-shop

ale informuj pse co zdecydowałeś, bo może pójdę twoim tropem.. odważnie  :P

e: uff, ależ f działa.. 20 minut wysyłania i 15 wysyłka poprawki 1 litery.


GeKoN

w sumie to to było tylko dla przykładu, wcześniej kupiłem sobie coś takiego
http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=270462387281
ogólnie strach używac taki ostry ;>, teraz szykuję się na debę i jakieś santoku a może gyuto.
No chyba że ojcu sprawię coś takiego  :D


GeKoN

Znowu  ;>
http://cgi.ebay.com/Q62-JAPANESE-CHEF-KNIFE-DEBA-STAINLESS-STEEL-NR_W0QQitemZ120483610419QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item1c0d61ff33
w sumie chodzi i o to z jakiej to może byc stali zrobione bo ostrze wygląda na co najmniej 3 warstwy chyba
że się mylę, ktoś może mnie wyprostuje  :special:


Carmen

no niczego sobie - zważywszy na jednostkowe koszty dostawy, chyba w jakiś komplecik trójkowy wejdę od strzału, bo jakoś ekonomiczniej mi się to jawi.
natomiast deliberuję sobie osobliwie nad wyborem materiału rękojeści,


GeKoN

ano tu się z Tobą Carmen zgadzam, chociaż mi ogólnie pasuje styl japońskiej rękojeści i jeżeli jest dobrze zakonserwowany to wszystko gra. Jeszcze tylko sie zastanawiam z czego te nożyki są zrobione i tylko to mnie powstrzymuje przed szaleństwem licytacji  ;>


MichaelD

#6
Cytat: GeKoN w 26-10-2009, 11:12:34

Witam Wszystkich.
Czy ktoś może się orientuje czy warto się w to pakowac ?

A jak często kroisz ośmiornice ?   ;-) Noz wywodzący się z Tokio. Ostrze jest węższe, cieńsze a także ma mniejszy brzuszek niż Yanagiba.   Czubek noża przypominający dłuto w założeniu miał pomoc w krojeniu macek ośmiornicy (Tako) które zwijają się po obróbce termicznej.
www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

pg

hmm ceny niektórych noży zaczynają się od 4.95$.
ciekawe ze ile pójdą


Jastrząb

ja tam bez noża do filetowania ośmiornic nie wychodze z domu  :?

Zakon Obrońców Świętej Victorii
Brat Smutny W Kołku Niebieskim Zadumany

Carmen

e-tam, ja kupuję kalmary od razu w talarkach, najczęściej.
A pytaliście zbieraczy combat fighterów jak często wyskakują na akcje z komandem foki lub inne słonie morskie by podworować w bejrucie z lokalesami dajmy na to?
na filipińskim targu rybnym nastoletni koleżka chlastał bardzo podobnym (głowy nie dam, że to ten sam model) steki z tuńczyka na świerzo bez najmniejszych wątpliwości - dziwny jest ten świat!
:D


GeKoN

Kurczę chyba się skuszę na parę sztuk, żona mnie zamorduje jak się dowie  ;> a jak nie będą mi pasowac to się rozda  :D lub sprzeda. Przecież nie będą gorszej jakości niż dostępne w sklepie za 20-25 zł.


MichaelD

#11

W odpowiedzi na główne pytanie:

Noza tego bym raczej nie kupił. Pachnie mi chińszczyzną, nie wiadomo jaka stal nierdzewna została użyta, nie ma informacji o twardości. Sama jakosc wykonania tez stoi na niskim poziomie.  Chcesz kupić tradycyjny nóż japoński ( Wa Bocho) wybierz coś wykonanego z stali węglowej Shirogami bądź Aogami. Ceny takich noży ( mowie o Hon Kasumi )  zaczynają się od ~75 USD za 9" Yanagiba

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.


kubuskow

Też mam dość duże wątpliwości co do stali z jakiej są wykonane, cena 5$ to mało jak na każdy nóż takiej wielkości. Przekonują mnie do niego pozostałe aukcje i te pudełka - są stare (bo nikt nie podrabia pudełek do noży), a więc jest możliwe że ma koleś spora ilość starych noży z jakiegoś zapomnianego magazynu i je wyprzedaje. Sam nie wiem czy warto brać - ktoś coś u niego kupował ??


Cheeba

Jak za 5 dolcow to proponuje wziac sprawdzic i opisac :D ku chwale ogolu :D


GeKoN

Pewnie jeden lub dwa sobie sprawię więc jak co to opiszę  ;)


PiotrB.

Nie kupuj takich nozy. One kosztuje dokladnie 105 jenow!! Sa takie w sklepach tzw. "Yenshop". Zauwaz, dlaczego nie pokazuje grzebietu noza, zeby zobaczyc grubosc? sa cienkie

To bedzie chyba, nastepne moje nowe hobby

SMF spam blocked by CleanTalk