Reklama

Ostrzenie Hawków itp

Zaczęty przez Mario, 27-10-2009, 22:26:48

Mario

Jakoś nigdzie mi w oczy nie wpadły rady jak ostrzyć Hawki, siekiery itp. Widziałem tylko pytanko o La Ganę które zresztą jakoś się tak rozmyło.
Czy szanowne grono kolegów bawiących się nimi juz jakiś czas nie mogłoby jakiś prostych instrukcji zarzucić ze wskazaniem ostrzałek itd ? Jakies tutki, filmiki ?

Byłbym wdzięczny.

Trollsky

siekiery od wszystkich znajomych ostrze na tasmie . Pas 3m trizact jest do tego idealny.
Ostrze na luznej tasmie zaraz za sankami zeby otrzymac minimalny convex.

Ludzie wybaczą Ci wszystko, oprócz tego ze Ci coś wyszło.

Pitt

Nie mam hawka, ale ostrzył bym płytką z lidla z ręki - trzymając nieruchomo toporek a przesuwając ostrzałką. Naturalna motoryka ręki wymusi konweks.

Uwaga - nieogarniam paczkomatów, wysyłam tylko DPD

forester

Pozdrawiam, Kamil.

slawol

Mocno stępione na taśmie lub jeśli ktoś nie ma dostępu a ma trochę wprawy na nasadce wiertarki z papierem ściernym.
A do normalnego podostrzania zwykłą ostrzałką "z ręki".

Zupę swojej kobiety chwal zawsze,choćby przesolona lub przypalona była.Gdy dwakroć zupę taką pochwalisz,piwo dostaniesz i pokój będzie z Tobą :-)

Mario

Załóżmy brak taśmy i innego sprzetu.
Przyjmijmy że to ostrzenie w terenie. Jakie ostrzałki, w jaki sposób itp.

Jakies fotki, filmiki i inne instruktaże mile widziane. Najlepiej polsko języczne bo nie o to chodzi żeby na you tube sobie znaleść  ;-)

Pitt

Mario, use Your brain ;-)
Co mam Ci nagrać - jak nóż ostrzę? Hawka naostrzysz dokładnie tak samo... Ten wątek, to dla żartu?

Uwaga - nieogarniam paczkomatów, wysyłam tylko DPD

slawol

Było się pytać na Zlocie  ;P

Zupę swojej kobiety chwal zawsze,choćby przesolona lub przypalona była.Gdy dwakroć zupę taką pochwalisz,piwo dostaniesz i pokój będzie z Tobą :-)

Mario

Cytat: Pitt w 27-10-2009, 23:01:54

Mario, use Your brain ;-)
Co mam Ci nagrać - jak nóż ostrzę? Hawka naostrzysz dokładnie tak samo... Ten wątek, to dla żartu?

No niekoniecznie dla żartu, bom przekonany był że ostrzy się inaczej niż nóż.
Cytat: slawol w 27-10-2009, 23:05:54

Było się pytać na Zlocie  ;P

Jak nie miałem nawet chwili jakoś by drugi raz podejść.

paps

Benchmade tactical sharpener się do tego nieźle nadaje, zwłaszcza na wyjazdach.

The Hawk Family Member

Prowler

a ja ostrze pilnikiem i czasem wykańczam na osełce. A jak mam możliwość to na kamieniu takim obrotowym

Podobno grzeczni chłopcy idą do nieba, a niegrzeczni idą ... tam gdzie chcą

slawol

Lidl pocket diamond sharpener też da sobie radę  ;P :D

vrtel

Ostrzę pilnikiem do metalu, na taśmie od szlifierki 220 (z ręki, ruch jabym ostrzył brzytwę na pasku - convex), potem skóra z pastą.
Diamenty lidlowe jakoś mi do tego nie pasują, obawiam się, że szybko się zużyją  :?, może bezpodstawnie.

Prowler

nie wiem czy wykańczanie pastą czy też ostrzenie tak że goli włosy ma sens bo czy to nie powoduje tego że kt jest delikatniejsza ?

graf

Cytat: Prowler w 28-10-2009, 10:17:50

nie wiem czy wykańczanie pastą czy też ostrzenie tak że goli włosy ma sens bo czy to nie powoduje tego że kt jest delikatniejsza ?

Dokładniejsze ostrzenie wzmacnia krawędź tnącą, bo staje się ona bardziej jednolita. Ale ten wpływ ma minimalne znaczenie w przypadku siekery - najistotniejszy jest kąt.
Najlepsze polskie noże do rzucania
http://grafknives.pl
Polub na FB
https://facebook.com/grafknives

Prowler

Cytat: graf w 28-10-2009, 10:27:36

najistotniejszy jest kąt.

dokładnie. Obawy jedynie miałem czy takie dopieszczanie nie czyni kt zbyt cienką

porcelanowy

POwitoł

Cytat: Prowler w 28-10-2009, 10:48:19

dokładnie. Obawy jedynie miałem czy takie dopieszczanie nie czyni kt zbyt cienką

Ale dopieszczać (o fantazjo  :shy: ) można pod dowolnym kątem (o fantazjo  :shades: ), co nie?

Siekiery/hawki są z reguły niżej hartowane - więc i ostrzenie prostsze niż przy D2 i jej 60HRC ;)
Byle znaleźć kamulec z w miarę prostym kawałkiem. Znajomy w leśniczówce miał stare ułamane żarno.
U mnie w domu najpierw szlifierka później zwykła osełka do kos.
Widziałem ostatnio w żelaznym takie dwustronne dwugradacyjne osełki prostokątne. IMO, niezajechane ostrze tym zrobi na błysk.
Próbowałem ostrzyć na lidlowych diamentach, ale po przyłożeniu większej siły (osełka umocowana, ruszam ostrzem) od plastiku odpadła siatka z posypką :D

kooniu

Cytat: porcelain w 28-10-2009, 11:03:44

....
Próbowałem ostrzyć na lidlowych diamentach, ale po przyłożeniu większej siły (osełka umocowana, ruszam ostrzem) od plastiku odpadła siatka z posypką :D

i dlatego moje dawno do deski na stale sa przykrecone (bo tez odpadly  ;> )
" border="0

robię drogo ale za to bardzo chujowo ;)
Cytat: bataki
.... Nie ma noży idealnych bo gdyby były to ktoś by już je robił. I tyle. ...

Prowler

Cytat: porcelain w 28-10-2009, 11:03:44

POwitołAle dopieszczać (o fantazjo  :shy: ) można pod dowolnym kątem (o fantazjo  :shades: ), co nie?

w sumie tak  :shades:

vrtel

Polerowanie to tak z nadmiaru wolnego czasu robię, proszę się nie sugerować  ;)

SMF spam blocked by CleanTalk