Reklama

Hultafors

Zaczęty przez rybak, 01-11-2009, 15:05:25

rybak

Ktos tu wrzucal ostatnio Hultaforsa jak mi sie wydaje, ale cos szukacz nie chce wspolpracowac, trzy topiki mi wyrzuca w ogole o tym, ale nie ten wlasciwy.

Ha-ha.

http://www.hkgt.de/shop/messer/hultafors/index.html

Moj najbardziej morowy sklepik rozszerza oferte, cos mi sie chyba wydatki szykuja... :]

Zwlaszcza, ze i Morek nowych pare tez sie pojawilo...

Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

buzz

Właśnie jedzie do mnie ten http://www.hkgt.de/shop/messer/hultafors/hultafors-grosses-handwerkermesser-gk-aus.html (w sensie model bp "źródło" jest krajowe :) )

EDYTA: Jest u mnie od wczoraj. I powiem Ci Rybaku tak: z zupełnie nieznanych mi powodów producent zamiast zostawić niski szlif na zero raczył był wyprowadzić jeszcze koślawą krawędź tnącą i nóż przypomina ostrą bo ostrą ale siekierę. Zabrałem dziada do warsztatu, odpaliłem "czołga" ;) i chłodząc często zrobiłem mu  zero z delikatnym convexem (convex już na papierze ściernym i myszowej podkładce). Teraz zajebiście rzeza w drewnie. Dwie fotki - na szybko (dupowate bo nie umiem robić zdjęć i są z telefonu):

Thanks to ImageShack for Free Image Hosting

rybak

Niewykluczone, ze sobie ten producent cos tam myslal robiac mu ten microbevel (choc micro to zle slowo), skoro sie nazywa "Grovkniv", czyli "duzy/mocny noz".

EdgePal - ten sam ktorego kiedys cytowalem z knifeforums o leuku - tu cos pisal o tym:

http://www.synobyte.com/forums/showthread.php?p=319381

Pierwsze wrazenie po wzieciu do reki - masywny i dla duzego chlopa. Mysle, ze rekojesc nie bylaby za mala dla Trolla albo pecado na przyklad.

Fotek pare:

GK (Grovkniv stoi na naklejce na pochwie) i RFR (Hantverkarkniv) razem

Z M2K i Clipperem oraz w reku

A tu zatrzask pochwy na pasek.

Pomyslowe i IMO w samym zalozeniu lepsze, niz patenty w wiekszosci Morek, pytanie, jak to dlugo zyje przecietnie.

Troche danych technicznych:

klinga

- dlugosc GK 93mm, RFR 91
- grubosc 3 i 2.5mm
- szerokosc u nasady 23.5 i 19mm
- szlif wysoki na 7.5 i 6.5mm, w tym malym na zero.
- dokladnych namiarow na rodzaj stali poza "Japanese carbon/stainless steel, 58-60/57-59HRC" mi sie nie udalo nigdzie znalezc.

rekojesc

- dlugosc 131 i 118mm
- grubosc max. 25 i 21mm
- szerokosc max. 31 i 30mm

Trzyma sie jak porzadny trzonek od mlotka, bardzo pewnie.

Podostrzyc musialem troche, bo ostre byly, ale nie zwalily z nog. Pokroilem troche smieci (mniejsze i wieksze kartoniki), prowadza sie lekko, ostre sa teraz bardzo, plyna.

Wszystko na razie chyba.

maba

Ślicznie dziękuję @rybak. Całkiem fajna konkurencja dla Mory - szkoda, że u nas dorwać można jedynie węglówki, ale w tej cenie ciężko narzekać 8D

malina_drizzt

Cytat: buzz w 02-11-2009, 15:00:32

Właśnie jedzie do mnie ten http://www.hkgt.de/shop/messer/hultafors/hultafors-grosses-handwerkermesser-gk-aus.html (w sensie model bp "źródło" jest krajowe :) )

EDYTA: Jest u mnie od wczoraj. I powiem Ci Rybaku tak: z zupełnie nieznanych mi powodów producent zamiast zostawić niski szlif na zero raczył był wyprowadzić jeszcze koślawą krawędź tnącą i nóż przypomina ostrą bo ostrą ale siekierę. Zabrałem dziada do warsztatu, odpaliłem "czołga" ;) i chłodząc często zrobiłem mu  zero z delikatnym convexem (convex już na papierze ściernym i myszowej podkładce). Teraz zajebiście rzeza w drewnie. Dwie fotki - na szybko (dupowate bo nie umiem robić zdjęć i są z telefonu):

W moim egzemplarzu kt jest firmowo wyprowadzona poniżej 20st i w miarę równo, spokojnie można ostrzyć trianglem na 20st, jedynie około 1cm od czubka kt jest powyżej 20st.
Co ciekawe rękojeść jest dłuższa niż w srk, i na końcu minimalnie grubsza.
Węglówka diabelsko rdzewna. :)

Szabas

To i ja skrobnę 3gr. w wątku Rybaka, jeśli wolno. :)

Hultafors GK dotarł do mnie wczoraj i po otwarciu przesyłki, mile zaskoczył.
Jakiś czas temu rozmawiałem z Jarkiem bierajem, który przestrzegł mnie przed Hultajem, twierdząc, że jeśli oczekiwał będę "wiotkiej blaszki" to się rozczaruję. ;)

Faktycznie Hultafors, okazuje się być morką na sterydach!
Solidna, pękata rękojeść, sprawia wrażenie, że i w rękawicach chwyt będzie pewny i stabilny.
Głownia to kawał stali jak na moropodobne. 3mm grubości robi wrażenie. Węglówka, z której został wyciosany jest estetycznie wykończona.
W moim egzemplarzu szlif jest wyprowadzony poprawnie. Troszkę gorzej wygląda KT, zwłaszcza w okolicach szczytu głowni.
Jednak, jak napisał Buzz, można to załatwić w minutkę.

Gdybym był stolarzem i dostał Hultaforsa, byłbym szczęśliwym człowiekiem.
Nie-stolarze też powinni być usatysfakcjonowani, bo ten niepozorny nożyk ma w sobie jakąś taką niewidzialną moc. :D
Poużywamy, zobaczymy. ;)

Kolega Elkrakerso prosił o posmyranie magnesikiem.
Otóż wynik smyrania jest następujący:
Tang kończy się w okolicy literki "o" w logo "Hultafors" na rękojeści.
To imho niezły wynik.

Parę fotek też strzeliłem z Clipperkiem, w ręce itp...

Salut moroluby! ;P

Dylu dylu na winylu...

>El Solo Lobo<

Mikko

Foty w łapie zapakuj do tematu z fotami w łapie. :P

Fajny ten nóż nawet...

Szabas

Cytat: Mikko w 10-11-2009, 19:22:55

Foty w łapie zapakuj do tematu z fotami w łapie. :P

Fajny ten nóż nawet...

Się zrobi Mikko. :)
Fakt... Fajny.

Korci mnie jeszcze, żeby wywiercić otworek na linkę ale oś otworu stoi na kolizyjnym torze ze szlufką (porządnej skądinąd :P) plastyczanej kaburki.

Póki co Hultaj wskakuje do plecaczka.
Zastąpi spracowanego Clipperka na jakiś czas. :D

Dylu dylu na winylu...

>El Solo Lobo<

elkrakerso

Fotka gdzieś z mrocznych odmętów internetu wygrzebana przez jednego z naszych drogich kolegów, za co gorąco mu dziękuję  :* i mam nadzieję że się nie pogniewa że ją zamieszczę - pro publico bono.  :shy:

Mine is Strength... and Lust... and Power!

A_n_i_o_l

Czy to złudzenie czy rzeczywiście "dolna" (w tym rzucie) krawędź grzbietu ukazuje jakieś dziwne skrzywienia? W połowie grzbiet robi się asymetrycznie węższy, czubek jest dziwnie spuchnięty...

Szabas

Tak Anioł to złudzenie a raczej moja nieudolna fotka.
W rzeczywistości głownia Hultaforsa jest symetryczna i prosta jak struna. :)

Dylu dylu na winylu...

>El Solo Lobo<

A_n_i_o_l

No to mnie uspokoiłeś :) Licytuję więc bez obaw :)

Piniolski

Seba, a jak ma się pochwa tego "stolarza" do clippera?

Większość pieniędzy wydałem na noże i alkohol. Resztę po prostu zmarnowałem ;-)

Szabas

Jest porzadniejsza od clipperowej i ma sprytne mocowanie szlufki do paska. Na fotkach Rybaka chyba to widac zgrubsza. :-)

Dylu dylu na winylu...

>El Solo Lobo<

A_n_i_o_l

Mam i ja  :D

Faktycznie trzeba będzie podostrzyć bo ostrość jak w siekierce ;) Trzonek mocarny - jak na łapę wielkiego skandynawskiego stolarza co knorry od niechcenia struga :P

Zombik

Czy wypuściliby łaskawie takie, ale z rękojeścią w kolorze-czarnym ?
To naprawde dobry nożyk !

rybak

A_n_i_o_l

Ze spacerku :)

Eichenlaub Hultafors

A tu kolejny spacer - tym razem po zrobieniu dziurki w pupci ;)

Szabas

Ten zielony sznureczek, to nawet kolorkiem pasuje. ;-)
Chyba też dokonam odwiertu.

Dylu dylu na winylu...

>El Solo Lobo<

A_n_i_o_l

Paracord Kelly Green - w Lublinie wiadomo do kogo po sznurek trzeba się udać ;)

EDIT: Taaa... ślepy jestem to Lubina od Lublina nie odróżniam  :special:

SMF spam blocked by CleanTalk