Reklama

Foldery z back lockiem ~ 200 zl

Zaczęty przez emki, 02-11-2009, 11:19:56

emki

Witam,

Szukam foldera, patrze na spyderco tenaciousa, rata 1 itp. już chcę klikać a tu nagle wypłynęła sprawa z bezpieczeństwem blokady (co by sie nie złożył przy mocniejszych cięciach)  :frown: . Poszukałem troszkę noży na necie, jakoś nie mogłem nic znaleźć ciekawego. Koledzy pomóżcie, podrzućcie jakieś propozycje (cena rzędu 200 może być trochę w górę lub w dół), lub może zdementujcie moje posądzenie o składanie się noży przy LL przy pełnym chwycie ręką.  ;)

RNL

,,Good luck, Mr. Gorsky"

Pozdrawiam wszystkich frustratów z pieczątką :*

pecado

Spyderco Native, ale nie ten najnowszy, starsze, z plastikową rekojeścią ;)
Zresztą Spyderco ma sporo mniejszych i większych modeli z BL w tym zakresie cenowym :]
Pan se sam poszuka, prawda? ;>

LL zamykający się przy chwycie pełnym? To musiałby być jakiś wyjątkowo źle zaprojektowany LL; zdarzają się takie, ale to wg mnie wyjątki ;>

pozdrawiam
pecado
Fanklub Taktycznej Rusałki |#| Barankom mówię moje stanowcze nie :mad:
hokka hey hadree hadree succomee succomee
PGK swoich i świadków nie zostawia.

RNL

,,Good luck, Mr. Gorsky"

Pozdrawiam wszystkich frustratów z pieczątką :*

Vick

Co prawda mi nigdy nic się w rękach jeszcze nie złożyło, ale jeśli masz obawy, to kup coś od CRKT z autolawksem, (np. M21) nawet jeśli liners zawiedzie, autolawks nie pozwoli mu się złożyć.

elkrakerso

Cytat: emki w 02-11-2009, 11:19:56

(co by sie nie złożył przy mocniejszych cięciach)  :frown:

Blokada działa gdy nacisk jest na grzbiet głowni, przy właściwym kierunku cięcia nie powinna nawet pracować.  ;>
Wiem co masz na myśli ale do "mocniejszych cięć" to są fixedy.

Koledzy pomóżcie, podrzućcie jakieś propozycje (cena rzędu 200 może być trochę w górę lub w dół),

Folder do 200 zł... dla odmiany... poszukaj we właściwych wątkach i czytaj a potem czytaj.

lub może zdementujcie moje posądzenie o składanie się noży przy LL przy pełnym chwycie ręką.  ;)

To w końcu Back Lock czy Liner Lock Cię niepokoi?

Mine is Strength... and Lust... and Power!

glowak_71

A może Byrd Cara-Cara? Jakoś nie zauważyłem problemów i zagrożeń w trakcie użytkowania, zero BP.

wojtas13

Ja bym polecił Operę LionSteel. Świetny i elegancki nożyk.

Crusader Forge/Trident Knives addict.

Seeker.

www.acousticblades.pl

http://www.facebook.com/profile.php?id=100001627722838

pokorak

rata 1 itp. już chcę klikać a tu nagle wypłynęła sprawa z bezpieczeństwem blokady (co by sie nie złożył przy mocniejszych cięciach)  :frown:

Używam rata-1 od dłuższego czasu, nie wiem co musiałbym nim robić, żeby mi się złożył  :special: Nie wbijałem go co prawda nigdy w nic innego niż aluminiowa puszka po piwie, bułka, zgrzewka kiełbasy czy kartonowe pudełko  ;-) a to dlatego, że w codziennym użytkowaniu innych sytuacji wymagających wbicia noża nie miałem, a stwarzać ich tylko po to, żeby sprawdzić blokadę nie stwarzałem i zresztą nie zamierzam. Nawet brak fałszywki nie przeszkadzał  ;P
Wracając do wałkowanego już tutaj kilkukrotnie tematu: w dziale, który aktualnie czytasz znajdziesz na niego conajmniej kilkanaście odpowiedzi. Tak na szybko z tego co używałem: Rat-1 - porządny nóż z IMHO fajnym klimatem, LL działa dobrze, trafiają się nawet egzemplarze z prostym ostrzem  ;P, zdecydowanie wart swojej ceny, foldery z BL - backlocka się lubi albo nie, nóż z BL ciężko złożyć jedną ręką, otwiera się również ze sporym oporem, dużo BL ma spyderco, przyjrzyj się również Pice od Benchmade'a; chcesz miłą i prostą w obsłudze blokadę a nie przeszkadza ci plastikowa rękojeść? - dołóż stówkę i kup Griptiliana, wersji szlifów, stali i kształtów ostrza - od groma; szukasz ciekawego designu i bardzo dobrego stosunku materiałów i ceny do jakości - tematów w dziale Kershaw jest naprawdę sporo. Miłego szukania życzę!

Vick

Cytat: pokorak w 02-11-2009, 13:16:51

nóż z BL ciężko złożyć jedną ręką,

eee, nie zgodzę się. Zależy jaki nóż. Endura na przykład, wystarczy nacisnąć back locka, a głownia sama się składa pod własnym ciężarem.

pokorak

Cytat: Vick w 02-11-2009, 13:22:11

eee, nie zgodzę się. Zależy jaki nóż. Endura na przykład, wystarczy nacisnąć back locka, a głownia sama się składa pod własnym ciężarem.

Oczywiście, ale żeby to zrobić trzeba przesunąć nóż w ręce tak by palcem wskazującym nacisnąć blokadę (znajdującą się zwykle w odcinku pomiędzy klingą a środkiem rękojeści jednak zwykle bliżej środka)  jednocześnie trzymając rękojeść między kciukiem a palcem środkowym - dla mnie osobiście było to dość niewygodne - szczególnie jeśli BL miał mocną sprężynę. Nie była to trudność typu "nie da się od razu, trzeba poćwiczyć" ale trudność typu "nawet jak poćwiczę będzie to zawsze mniej wygodne niż zamykanie innych blokad". O ile zamykanie LL a w szczególności Axisa jest dla mnie dość naturalne, BLocka  zamykało mi się bardzo nienaturalnie, niepewnie, wolałem składać go obiema rękami ale jak juz pisałem wcześniej - to tylko osobiste preferencje. Nie wspominając juz o tym, że o klikaniu to juz w ogóle z BLockiem można zapomnieć  ;P, co nie zmienia faktu, że jeśli ktoś BLocka lubi, będzie mu on służył równie dobrze jak LL, Axis czy cokolwiek innego.

Vick

Cytat: pokorak w 02-11-2009, 13:43:36

Oczywiście, ale żeby to zrobić trzeba przesunąć nóż w ręce tak by palcem wskazującym nacisnąć blokadę (...)

:dodge: utrudniasz sobie życie. Nie prościej nacisnąć kciukiem ?

(pod koniec filmiku widać)

http://www.youtube.com/watch?v=MIj9OvU-HhA

pokorak

Cytat: Vick w 02-11-2009, 13:49:08

:dodge: utrudniasz sobie życie. Nie prościej nacisnąć kciukiem ?

hm, 4 palce łącznie ze wskazującym na linii zamykającego się ostrza + ręka dość mocno z tyłu rękojeści (czyli choil nic nie daje), chyba  się jednak nie przekonam, staram się utrzymywać swoje noże w stanie dość ostrym  ;)
W LL w racie nie dość, że na linii ostrza kciuk mam tylko przez chwilę to mam jeszcze choil a ponadto mogę palcem wskazującym, którym zamykam ostrze regulować "głębokość" zamykania - mam więc przez cały czas właściwie pełną kontrolę nad procesem.
W axisie i compression locku problemu w ogóle nie ma, żaden z palców podczas składania nie jest na linii zamykającego się ostrza, nic nie przekładamy, nie zatrzymujemy, nie kombinujemy - więc moim zdaniem  LL, axis czy CL to  blokady łatwiejsze w obsłudze i bardziej przyjazne dla użytkownika, przy okazji dające większy "fun" podczas obsługiwania a przecież o to głównie chodzi, bo jeśli chodzi o pewność trzymania ostrza w pozycji zamkniętej to DOBRZE WYKONANY BL przy normalnym, codziennym użytkowaniu będzie wykonywał powierzoną mu funkcję tak samo dobrze jal LL, axis, CL itd.

Vick

Cytat: pokorak w 02-11-2009, 15:11:46

hm, 4 palce łącznie ze wskazującym na linii zamykającego się ostrza + ręka dość mocno z tyłu rękojeści (czyli choil nic nie daje),

Choil daje. Właśnie tak się składa, żeby palec wskazujący był pod choliem i spadające ostrze trafiało choilem na palec. Ot cała sztuka. Prosto, łatwo, przyjemnie i bezpiecznie.

Chyba że nóż nie ma choila, wtedy to inna historia, ale akurat Endura i wiele innych ma.

pokorak

Cytat: Vick w 02-11-2009, 15:17:53

Choil daje. Właśnie tak się składa, żeby palec wskazujący był pod choliem i spadające ostrze trafiało choilem na palec. Ot cała sztuka. Prosto, łatwo, przyjemnie i bezpiecznie.

Chyba że nóż nie ma choila, wtedy to inna historia, ale akurat Endura i wiele innych ma.

A taka popularna na forum Pika co prawda coś tam ma między ostrzem a rękojeścią ale choilem tego nazwać raczej nie można. A takiego właśnie Back Locka swego czasu posiadałem.
Żeby choil - o ile występuje w projekcie - uderzył dokładnie w palec wskazujący potrzeba sporo precyzji w ustawieniu ręki na rękojeści. Pewnie jest to kwestia wprawy, wyrobienia nawyku itd, może się udać tysiąc razy, za tysiącpierwszym może być różnie  ;-) W takim racie na przykład jeśli nie ułoże kciuka dostatecznie blisko klingi by choil mógł w niego uderzyć - nie odblokuję blokady. Takie dodatkowe zabezpieczenie  ;-)
Ok Vick, kończmy już bo zaraz dostaniemy maczugą  :grin:, Ty używasz Endury i jesteś zadowolony, ja Rata, Gripa i ukochanej Para-Mili i też nie narzekam  :shades:. Co najwazniejsze, każdy z nas ma rację - a różnorodność jest piękna.

Vick

To kwestia nie tyle wprawy lub szczęścia, co projektu noża - a konkretnie wielkości choila. Im większy - tym bezpieczniej.

Kończymy  ;)

amper

Że tak powiem - dobrych folderów z backlockiem do około 200 zet - jest wpizdu i jeszcze trochę ;)
Delica, Endura, Strech - pierwsze trzy z brzegu, które przychodzą mi do głowy i są w tej chwili dostępne na bazarze ;)
Linerlocka w Racie czy Tenku też by się raczej nie obawiał - w końcu producenci mają swoją renomę i dbają o kontrolę jakości. Czasami oczywiście coś im nie wyjdzie ale to chyba rzecz oczywista  ;-)

Generalnie, każdy nóż składany z blokadą ma tą przypadłość że może się złożyć. Wyszstko zależy od warunków użytkowania, cech psychomotoryczych, stanu blokady itp itd ...

KAI: FAQ | Recenzje

Nie ma mnie i nie wiem kiedy wrócę...

kali

Nowe Delica i Endura są IMO do dupy przez szlify, Stretch rządzi (co prawda macałem CF, ale wymiary, kształt - te same we wszystkich wersjach).

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

amper

Cytat: kali

Nowe Delica i Endura są IMO do dupy przez szlify, Stretch rządzi (co prawda macałem CF, ale wymiary, kształt - te same we wszystkich wersjach).

To zależy co komu leży ;)
Pełny płaski w strechu miażdży E4/D4 pod względem cięcia - to fakt. Jednak to C10/11 mają mocniejszy czubek. Coś za coś ;)
Wybór to imho kwestia gustu  ;-)

KAI: FAQ | Recenzje

Nie ma mnie i nie wiem kiedy wrócę...

Vick

Cytat: kali w 03-11-2009, 13:26:29

Nowe Delica i Endura są IMO do dupy przez szlify,

Hmm  :? Widać inny gust mamy, bo mi właśnie nowa najbardziej się podoba, właśnie ze względu na szlify.

Mówiąc "nowa" mam na myśli tą:
http://www.spyderco.com/catalog/details.php?product=302

SMF spam blocked by CleanTalk