Reklama

Subhilt Fighter

Zaczęty przez leszczy, 02-11-2009, 12:43:35

leszczy

Witam,

na szybko bez wymiarów, pokazuje oprawę klingi dostanej od Jasia  :-*

Klinga nie wiem z czego, dąb czarny, fibra a do tego mosiądz i nowe srebro ;)

Spasowanie klingi z gardą takie sobie, na foto widać resztki klejów z taśmy itp

Pozdrawiam leszczy  :-*

Esthan

Między ostrzem a rękojeścią jest to "coś" co nie pasuje w ogóle.

Ale poza tym w dechę.

aksamitny

Cześć!
Ładnie wykonane,czysto i dokładnie,ale głownia sztyletu w żaden sposób nie pasuje do tego typu rękojeści  ;-)

Bazyl

killrathi

bardzo masywna garda. Poza tym wydaje mi się, że do obosiecznej klingi nie pasuje rękojeść a'la bowie. Widziałbym raczej smukłą, symetryczną - taką klasycznie sztyletowatą

Trollsky

głownia sztyletowa + ta rekojesc = nie pasuje.

Ludzie wybaczą Ci wszystko, oprócz tego ze Ci coś wyszło.

ordo

To ze sobą nie bangla. Ale tak w ogóle. Sama klinga, sama rękojeść - mają potencjał. Ale nie razem.

Reality has a well known liberal bias

leszczy

Cytat: killrathi w 02-11-2009, 12:48:11

bardzo masywna garda. Poza tym wydaje mi się, że do obosiecznej klingi nie pasuje rękojeść a'la bowie. Widziałbym raczej smukłą, symetryczną - taką klasycznie sztyletowatą

Początkowo miał być właśnie sztylet ale jak zawsze mi się koncepcja zmieniła.

Garda ma 13mm grubości i w sumie nie jest masywna bo głownia ma 240mm i 5.5mm

Ogólnie źle w ręku nie leży a wizualnie to już kwestia gustu ;)

RNL

Cytat: rustle w 02-11-2009, 13:18:45

To ze sobą nie bangla. Ale tak w ogóle. Sama klinga, sama rękojeść - mają potencjał. Ale nie razem.

Nie bangla, bo co? Bo nikt tak nie robił, a Wy jesteście umysły ścisłe i lubicie piosenki, które już słyszeliście?  ;>
,,Good luck, Mr. Gorsky"

Pozdrawiam wszystkich frustratów z pieczątką :*

porcelanowy

POwitoł

Cytat: RNL w 02-11-2009, 13:21:29

Nie bangla, bo co? Bo nikt tak nie robił, a Wy jesteście umysły ścisłe i lubicie piosenki, które już słyszeliście?  ;>

Nie bangla, bo przy smukłej głowni garda wygląda jak od rzymskiego pugio? ;>
Jest jakiś powód, czemu mało ludzi robi takie połączenie :)

Rękojeść zgrana z głownią mi się podoba, ale garda jednak przyciężka ;) :)

ordo

Może nawet i ściśnięty, trzeba by sprawdzić :dodge:
Lubię smuklejsze obosieczne głownie z innym zakończeniem szlifu, ale to jeszcze nie eliminuje tej od razu.
Garda i subhilt są dość masywne, choć sama garda, gdyby trochę "chudsza" - bardzo przyjemna.
Czarny dąb bardzo lubię.

Po prostu subhilt polepszający kontrolę nad klingą w przypadku, gdy klinga jest obosieczna mi nie pasuje. Zaletą głowni obosiecznej, jeśli nie robimy nią dziur w ludziach jest druga kt, którą można wykorzystać. Tu nie można, bo jest subhilt. Dlatego miałaby sens ostra fałszywka, ale nie drugi szlif.
Dlatego uważam całość za niespójną.

EDIT: Cała rękojeść, nawet bez subhilta jest nastawiona na wykorzystanie jednej kt. A skoro tak, to zamiast drugiej może być fałszywka nawet długa i głęboka, a wyższy szlif główny. Penetracja na pewno nie gorsza, a lepsze cięcie.

Znany projekt Terzuoli poniżej ma właśnie fałszywkę, a nie obosieczną głownię i dlatego tam jest ok ;P

Oczywiście do robienia dziur w ludziach się nadaje, tak jak w sumie większość noży ;P
Ale - zmiana chwytu raczej utrudniona (nawet nie subhilt, a cała rękojeść) - drugi szlif tylko polepsza penetrację, do cięcia można go użyć tylko czegoś u góry ;)

Nie chodzi o to, że ten nóż nie będzie działał, tylko projekt nie jest optymalny, konsekwentny. Poszczególne elementy nie współgrają i nie wykorzystują swoich atutów.

Reality has a well known liberal bias

elrond33

Garda ok. Wykonanie też świetne. Ale też nie kupuję tej jednostronności rękojeści. Widziałbym symetryczną, jak to w sztyletach bywa. Czy to jest obusieczne, czy od góry tylko fałszywka?

Mr Mruk - chusteczki EDC (póki co) i nie tylko (niebawem).

Mikko

Już coś podobnego widziałem. Nie wygląda źle.

Krug

Syp popiół na łeb....
i słuchaj się starszych!

U mnie + za dwusieczną głownię i resztę!

kiedyś sobie zrobię coś jak z tej fotki(podwójny szlif brrrrrrrrrrr...) :D

edycja:
He he doczytałem połowa plusa dla Jasia!

Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!
***** *******. :)
Śmiesznie jak jebacy popierają jebanych. :)
TRZYNASTU SPARTAN ŻYJE! WOT CHUJNIA.

pecado

Cytat: Mikko w 02-11-2009, 13:39:33

Już coś podobnego widziałem. Nie wygląda źle.

Tej, ja tu widzę "drobne" różnice ;)
* niesymetryczna wysokość szlifu
* z ewidentnym rozróżnieniem na szlif główny i fałszywkę
To co Krug pokazał to już bliższe ;)

Moim skromnym zdaniem największe "ała" robi mega masywna garda. Gdyby było choć trochę niższa, trochę bardziej subtelna - byłby pełen wypas. Maksymalnie takiej grubości jak ta druga.
Bo tak jak jest to

Cytat: porcelain w 02-11-2009, 13:29:54

przy smukłej głowni garda wygląda jak od rzymskiego pugio? ;>

;)

Brawa za odwagę tak czy inaczej :)

pozdrawiam
pecado
Fanklub Taktycznej Rusałki |#| Barankom mówię moje stanowcze nie :mad:
hokka hey hadree hadree succomee succomee
PGK swoich i świadków nie zostawia.

RNL

mówicie, że subhilt wymusza trymanie w jednej pozycji- to prawda- tym bardziej obosieczne ostrze dla fajtera ma sens w połączeniu z taką rękojeścią.

Wreszcie, główna wartość tego noża jest kolekcjonerska, więc dywagacje o praktycznej stronie są troszkę zabawne. "Odchudzenie" przedniej gardy rzeczywiści optycznie by dodało lekkości, ale sama idea mi akurat odpowiada. 

,,Good luck, Mr. Gorsky"

Pozdrawiam wszystkich frustratów z pieczątką :*

Mikko

Pecado, wiem że są różnice, ale ogólnym kształtem głowni i rękojeści sa do siebie wg mnie podobne. Krugowy przykład też jest podobny, ale głownia jest bardziej smukła.

Robin_L

Zawsze mi się ta klinga w jasiowym warsztacie podobała. Mi też wprawdzie garda jest za wielka ale całość bardzo halo!

EDC : RATo + Swisstool , Convoy S2+, Nokia 800t Zipperfox 25

Failure is always an option

pecado

Cytat: Mikko w 02-11-2009, 14:52:37

Pecado, wiem że są różnice, ale ogólnym kształtem głowni i rękojeści sa do siebie wg mnie podobne. Krugowy przykład też jest podobny, ale głownia jest bardziej smukła.

"prawie" robi wielką różnicę - Twoje prawie było mniej prawie niż Krugowe, to co pokazałeś to był w zasadzie spear-point, a i tak niesymetryczny, klinga podobna do sztyletu, ale nie była nim w powszechnym rozumieniu tego pojęcia. Ma to ogromne konsekwencje "optyczne" wg mnie.
Tym niemniej nie ma co się pałować o takie detale, rozmawiamy o nożyku Leszczego, który jest jaki jest, niezaleznie od tego jak wcześniej interpretowano taką koncepcję ;>

pozdrawiam
pecado
Fanklub Taktycznej Rusałki |#| Barankom mówię moje stanowcze nie :mad:
hokka hey hadree hadree succomee succomee
PGK swoich i świadków nie zostawia.

kajtek

podoba mi się,nawet bardzo.tylko żeby garda był bardziej subtelna

samotny łowca spławikow

domino

Z jednej strony mi się podoba, ale coś mnie swędzi jak na niego patrzę :?
Jak dla mnie garda mogłaby być trochę smuklej (może ostrzej?) zakończona, chodzi mi o jelce (i garda i subhilt).
Albo ewentualnie te przekładki mosiężno-srebrne trochę węższe (przynajmniej subhilt).

Cytat: porcelain w 02-11-2009, 13:29:54

garda wygląda jak od rzymskiego pugio? ;>

Też mam jakieś takie rzymskie skojarzenia ;-)

Jak na niego patrzę to każdy element z osobna mi się podoba (ostrze, rękojeść, garda i subhilt), ale jak patrze na nie złożone w jedną całość to mam wrażenie jakiegoś takiego "dysonansu".

Ale i tak z chęcią bym go pomacał ;-)

My goal is to replace my soul with coffee and become immortal.

SMF spam blocked by CleanTalk