Reklama

Siekiera Raya Mearsa

Zaczęty przez Rysiek, 12-11-2009, 18:25:33

Rysiek

Cześć czy ktoś wie jaką siekiere używa Ray Mears? Bardzo proszę o odpowiedz. Z góry dziękuję forumowicze.

Rysiek

DRWAL

..

amurak

TO MAM:  BM 551, BM monochrome, BM 710, BM 710 M4 ,BM 158 CSKII, BM Rant 10502. BM 160,  Victorinox  Handyman, Fallkniven A1

Vercengetoryx

Small forest axe najczęściej.

forester

Pozdrawiam, Kamil.

Rysiek

a przyłączajac do wątku to ktoś z was robił siekiere z własnego projektu?

Mario

Wielu robiło a nawet coś na bazarku znajdziesz.

Fajnie że się przyłączyłeś ale piszesz całkiem nie na temat. No gdyby jeszcze te siekierki Gransforasa były projektu Mearsa to może.. a tak.. piszesz bo piszesz.

CIN

Mario, przecież Rysiek dopiero się dołączył... pytanie z pierszego posta spoko jest, pyta bo nie wie. Czasami mam wrażenie, że forumowicze z TAK wielką ilością postów lubią sobie ot tak zganić Nowych, tylko po to żeby zganić... nic nie wnosząc... pisząc bo piszą... Jasne można włączyć "szukaj" i wyczytać wiele, ale Rysiu zapytał czy to coś złego? A Ty od razu "piszesz bo piszesz"... Masz wiedzę to ją przekazuj, podziel się, a nie gań i przepędzaj  ;)

Bracie po nożu peace  :) pozdrawiam CIN

Rysiek

Czyli Ray używa najczęściej Small Forest Axe? Czy 1 kg to nie za ciężka siekiera i trzonek nie na krótki?

Kriger

wiesz to zależy, jeden woli mniejsze siekierki drugi woli większe ...
jak również jest to uwarunkowane tym gdzie chcesz jej używać , na działce czy też będziesz jej potrzebował na jakieś wycieczki po lasach/górach
najłatwiej by było jakbyś sobie troszkę poszperał po tym dziale a potem zapytał o konkretne rzeczy

Mario

Czasem używa też maczety  ;P

Kriger

o a tego nigdy nie zauważywszy  :dodge:
a ta maczetka to skąd ? jakiś tradycyjny wynalazek czy coś ?

DRWAL

.

Lisu

Cytat: DRWAL w 30-11-2009, 11:26:17

Używałem trzech siekier: Gransfors hunter ~750gr obuch, Bahco 850, kuźnia Sułkowice 450gr. Dziś najczęściej używam siekierki z Sułkowic 450gr, cena 15pln.

Gdzie za 15zł mogę kupić taką?

DRWAL

.

Doczu

Cytat: DRWAL w 30-11-2009, 11:26:17

Dziś najczęściej używam siekierki z Sułkowic 450gr, cena 15pln.

Jak dalej będzie sie tam tak działo, to juz nie długo będzie nam dane cieszyć się ich wyrobami.
http://www.gowork.pl/opinie_czytaj,46386,0,0

Wybaczcie nieco OT

Korsarz

Szkoda.Ale tak jest nie tylko w tej firmie.Jako użytkownik siekiery 1.5 kg kuźni jestem zadowolony.Zastanawiam się nad wyborem toporka z kużni 0.5, a toporkiem husqvarny.Co jest wytrzymalsze,ergonomiczne i lepsze użytkowo.Bo co droższe to juź wiem ;-)

DRWAL

.

Doczu

Cytat: DRWAL w 05-12-2009, 19:11:24

Dla husqvarny produkuje gransfors a cena dużo niższa.

hehe skąd takie info ? Kiedyś tak, ale Do dziś nie ma wiarygodnych informacji, że nadal tak jest.  Zresztą już słyszałem informacje, że także wetterlings produkuje siekiery dla Husqvarny, ale nikt z Husqvarny ani tego nie potwierdza, ani nie zaprzecza.
Zresztą czy robi je Wetterlings czy Granfors wpadki zdarzają się także im, o czym ja się przekonałem http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,83496.0.html
Na szczeście kolejny egzemplarz spisuje się bez zarzutu

Mario

Cytat: Kriger w 30-11-2009, 09:28:08

a ta maczetka to skąd ? jakiś tradycyjny wynalazek czy coś ?

Nie mam pojęcia  :D

SMF spam blocked by CleanTalk