Reklama

System ostrzący do konweksu - olśnienie ;-)

Zaczęty przez pokorak, 15-11-2009, 16:09:02

pokorak

Zupełnym przypadkiem - znaleziona w torbie z zakupami żony  :kopara:
Genialna ostrzałka do konweksu!

1) pozbywamy się rys i wyszczerbień:

2) Jeśli nie mamy wyszczerbień i zawinięć - jedziemy od następnego etapu:

3) Wstępnie polerujemy - na dwóch gradacjach:

4) Następne dwie gradacje (ostatnia to już gumka do polerowania) - ostateczne głaskanie:

Piankowa baza jest idealnie miękka:

Taktyczne opakowanie po którym rozpoznasz produkt na półce:

oraz utrzymana w fajnym taktycznym klimacie www producenta  ;-):

http://cosnova.eu/en/essence_pocket_beauty.html

Podsumowując: jestem w szoku, przejechałem po niej kilka razy F1 - jest idealnie. W przyszłym tygodniu mam dostać swoją własną (bo ten egzemplarz pożyczyłem tylko do zdjęć  ;)) - cieszę się jak dziecko. Naprawdę polecam, kosztuje jakieś grosze a pozwoli długo i w pełni cieszyć się właściwościami tnącymi jakie daje konweks na zero, nie zniszczy nam szlifu tak jak triangle, jest mała, pakowna, można w teren nawet zabrać (a kto wie czy nie ma wersji z materiałem ściernym w różnych odcieniach zieleni  ;)). Bez opakowania waży 5 (słownie: pięć) gramów  :kopara:. Tak więc - kochani barkriverowcy i fallknivenowcy - nie niszczyć noży na trianglu, marsz do najbliższej drogerii, albowiem istnieje rozwiązanie proste i tanie (przynajmniej ja jestem nim oczarowany  ;)).

Miłego popołudnia życze  ;-)!

edit: literki

Vick

8D
Ale patent !

Jutro idę szukać w sklepach, wypróbuję.
Dzięki !  :D

bieraj

Niezłe 8D

Dzięki, również się zaopatrzę :)

hendaye

dobra, ale CO TO JEST??? bedzie w Rossmanie? w jakim dziale? prosze o wskazowki.
h.

pokorak

To jest "pilniczek" do paznokci, w każdym razie nie wiem jak to inaczej nazwać...  ;P
W rossmanie może być, ponieważ:

http://cosnova.eu/en/distribution_essence.html

zresztą z całą pewnością producentów podobnych "pilniczków" jest od groma i pewnie są w każdej dobrze zaopatrzonej drogerii.

MYDEL

Testerka kupuje essence w NATURZE (i tylko tam jest essence)

Pozdrawiam

cholera, że też sprzedałem swojego bravo ;/

guevara57

Taki pilniczek nosi fachową nazwę "polerka do paznokci" i podobno w Rossmanie są ich różne rodzaje.Zdaje się, że w kręgach convexowców to będzie hit :).

Może nożem?

killrathi

przyznam szczerze, że jestem zdziwiony, że nie znaliście tego wcześniej... używam tego czegoś (w różnych odmianach) od lat i sprawdza się znakomicie.

Lothian

Cytat: killrathi w 15-11-2009, 18:26:19

przyznam szczerze, że jestem zdziwiony, że nie znaliście tego wcześniej... używam tego czegoś (w różnych odmianach) od lat i sprawdza się znakomicie.

Dzięki, że się z nami podzieliłeś pomysłem wcześniej...  ;> ;)
"I nastąpiła walka na niebie" (Ap 12, 7)
"A diabła, który ich zwodzi, wrzucono do jeziora ognia i siarki, tam gdzie są Bestia i Fałszywy Prorok. I będą cierpieć katusze we dnie i w nocy na wieki wieków."
(Ap 20, 10)

killrathi

Cytat: Lothian w 15-11-2009, 18:32:41

Dzięki, że się z nami podzieliłeś pomysłem wcześniej...  ;> ;)

po prostu uznałem to za oczywistość... a oczywistościami jakoś nie zwykłem się dzielić, gdyż są oczywiste.

Pokim

Oczywiste jest, że nie wszyscy na tym forum są tak rozgarnięci.  ;-)
Zataiłes to przed nami.  :rzyga:
Będziesz smażył się w piekle.  ;P

Na przekór Hanysom, mieszkom za Brynicą

Szabas

Dylu dylu na winylu...

>El Solo Lobo<

pokorak

Cytat: killrathi

(...) jestem zdziwiony, że nie znaliście tego wcześniej... używam tego czegoś (w różnych odmianach) od lat i sprawdza się znakomicie.

Dziesiątki Fallknivenów męczonych na trianglach, dziesiątki bezpowrotnie straconych tak misternie wyprowadzanych konweksów na Sebenzach... tak, tak, to wszystko twoja wina - powinienes mieć poważne wyrzuty sumienia  :P
Cytat: bieraj

Niezłe 8D

Dzięki, również się zaopatrzę :)

Zaopatruj się Jarku, zaopatruj, widziałem w "Jakie co jest duże", że masz do czego... (zazdroszczę  :shy:).

Kilka świeżych wrażeń z używania (jednak pożyczyłem jeszcze na chwilę  :shades:):
- fajnie ostrzy sie na białej stronie
- połówki sa troche krótkie, ale
- fajnie ostrzy się opierając nóż grzbietem o małe pudełko / coś podobnego i - pochylając lekko klingę - przesuwając osełke po ostrzu. Pianka pięknie niweluje wszystkie "błędy" wynikłe z prowadzenia osełki pod różnymi kątami przy kolejnych pociągnięciach a wykańczając najdrobniejszymi, "krótkimi" gradacjami możemy to robić na kilka razy.
Trochę zamieszałem, więc może też druga wersja: opieramy nóż o pudełko, pochylamy, kilka dość krótkich pociągnięć (absolutnie nie dociskamy!, wszystko robimy bardzo delikatnie) na danej gradacji, zmiana strony noża, powtarzamy ile razy trzeba, zmiana gradacji i tak dalej...
Narazie pracuję nad tą metodą  ;P, czy napewno działa jak trzeba napisze więc za jakiś czas dopiero  ;)

chlopaki, kasujcie linki z tagow, tylko autor musi zostac, bo jak nie to silnik glupieje czasem i nie wyswietla postu! rybak

gipsik

No to teraz spoko mozna zaopatrzyc sie w Fallknivena :P Jak galy nie widzialy i nie wiedzialy to sie baly
Dzieks Pokorak :D

PS.A moze jakis filmik instruktazowy,jak calkowicie opanujesz te rewolucyjna technologie?

vrtel

W sumie kiedyś o tym myślałem ale wyleciało mi z głowy  :?
Trzeba będzie wypróbować :)

Z czego może być ścierniwo w pilniczku?

pokorak

Cytat: gipsik

moze jakis filmik instruktazowy,jak calkowicie opanujesz te rewolucyjna technologie?

Technologia nie jest rewolucyjna, w sumie ostrzenie na papierze z podkładką to tylko rozwinięcie ostrzenia na pasku skóry a to technologia dośc stara  ;) Co do filmu - to już nie raz był cytowany:

http://www.knivesshipfree.com/pages/Sharpening-Videos

film pozwala zrozumieć o co chodzi, a jak już zrozumiesz o co chodzi, naostrzysz poprawnie i na polerce do paznokci i na skórzanym pasku, którego tak nawiasem mówiąc nie zastąpi absolutnie nic.

Cytat: vrtel

Z czego może być ścierniwo w pilniczku?

Najgrubsze to dość dobrej jakości papier ścierny, gradacja... hm, trudno na 100% powiedzieć, tak czy inaczej za gruby jeśli nie masz wyszczerbień do usuniecia. Reszty niestety nie jestem w stanie w tej chwili sprawdzić - po ujawnieniu na białej powierzchni ściernej czarnych nalotów ze stali węglowej A2 oraz nierdzewnej VG-10 polerkę zabrano i schowano  ;P

demon

Klub szalonego manikiurzysty :-) kupię - ale mam pytanko: 'pilnik' nie jest zbyt wąski ? Nie łysieje ?

Chwilowo nie mam czasu. Takie tam, różne...

Tu wrzucić jakiś mądry / szokujący cytat - najlepiej po angielsku lub po łacinie, ewentualnie nazwę zespołu o którym nikt nie słyszał.

mercano

Cytat: pokorak w 15-11-2009, 16:09:02

Zupełnym przypadkiem - znaleziona w torbie z zakupami żony  :kopara:

Po co zaraz do drogerii  :D ? Duży odsetek żon, kochanek, przyjaciółek już ma to pewnie w swoich torebkach. Wystarczy ładnie poprosić  :D.

hendaye

Cytat: mercano w 15-11-2009, 22:16:55

Po co zaraz do drogerii  :D ? Duży odsetek żon, kochanek, przyjaciółek już ma to pewnie w swoich torebkach. Wystarczy ładnie poprosić  :D.

zapomniales o matkach:)
h.

slawol

Fajny i oryginalny pomysł ale:

podłużny kawałek np. styropianu, kilka arkuszy papieru ściernego i będzie to samo a wydajniej i taniej  :D
(jak już się nie chce "z ręki" ostrzyć  ;P)

Zupę swojej kobiety chwal zawsze,choćby przesolona lub przypalona była.Gdy dwakroć zupę taką pochwalisz,piwo dostaniesz i pokój będzie z Tobą :-)

SMF spam blocked by CleanTalk