Reklama

CRKT M21-04 - prośba o radę.

Zaczęty przez Xavier7, 15-11-2009, 17:01:10

Xavier7

Witam.
Mam taki problem...
Chcę sobie kupić CRKT M21-04. Jaki brać? Z ząbkami czy bez?
Druga sprawa:
Z tego co widzę w sklepach internetowych kosztuje od 259 do 379 zl (militaria.pl). Na allegro można kupić za ...157,- (w wersji bez ząbków). skąd taka różnica w cenie?  :dodge:
Podróba? Sprzedaje sprzedawca (sklep kaliber) - więc chyba OK.
Jak radzicie? Kupić?

Pikom

Witaj,

Moim skromnym zdaniem:

1 - bez
2 - popatrz także, czy nie znajdziesz w forumowym sklepiku, ale zwróć uwagę na wersję - nie bierz CRKT M21-04G ze stali 8Cr14 tylko poszukaj z AUS-8.  Wersje z literką "G" na końcu albo z opisem "G10" są dużo tańsze i częściej występują, ale poczytaj choćby tu: http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,86518.0.html. Ten tani na Allegro to właśnie pewnie ta wersja.

Na stanie
Pozdr,
Pikom

ordo

Cytat: Xavier7 w 15-11-2009, 17:01:10

Chcę sobie kupić CRKT M21-04. Jaki brać? Z ząbkami czy bez?

Zależy do czego.
Cytat: Xavier7 w 15-11-2009, 17:01:10

skąd taka różnica w cenie?  :dodge:
Podróba? Sprzedaje sprzedawca (sklep kaliber) - więc chyba OK.
Jak radzicie? Kupić?

Może to być wersja z okładzinami z G10, a nie aluminiowymi.
Może to być po prostu nóż zakupiony w innym terminie - kurs $ ma na to spory wpływ.
No i zależy to od polityki sklepu. Różnice bywają bardzo duże.

EDIT: sprawdziłem, na allegro M21-04 są po 209, te tańsze to M21-04G. Różni się stal, okładziny, chyba też klips - były na forum zdjęcia porównawcze i dyskusja.

Reality has a well known liberal bias

Xavier7

Cytat: rustle w 15-11-2009, 17:31:18

Zależy do czego.

Do codziennego użytku w mieście jako EDC

Cytat: Pikom w 15-11-2009, 17:15:32

2 - popatrz także, czy nie znajdziesz w forumowym sklepiku, ale zwróć uwagę na wersję - nie bierz CRKT M21-04G ze stali 8Cr14 tylko poszukaj z AUS-8.  Wersje z literką "G" na końcu albo z opisem "G10" są dużo tańsze i częściej występują, ale poczytaj choćby tu: http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,86518.0.html. Ten tani na Allegro to właśnie pewnie ta wersja.

No... muszę powiedzieć, daje do myślenia.  :dodge:
Jakimś cudem przegapiłem ten temat.

Macie panowie rację. Dołożę i kupię ze stali AUS-8. Chodzi mi po głowie jeszcze RAT-1...

Tyle, że nie wiem czy lepszy...?
Cóż trzeba się głębiej wczytać w forum.
Dzięki za cenne wskazówki.

ordo

Cytat: Xavier7 w 15-11-2009, 17:53:25

Do codziennego użytku w mieście jako EDC

Ja bym wolał plain, kto inny ząbki :) Różni ludzie różne rzeczy na co dzień robią.

M21-04 daje radę jako EDC. RAT-1 nie sprawia tyle radości z używania, ale na pewno lepiej tnie. No i będzie się łatwiej ostrzył.

AxM

Cytat: rustle w 15-11-2009, 18:04:22

RAT-1 nie sprawia tyle radości z używania, ale na pewno lepiej tnie. No i będzie się łatwiej ostrzył.

Jeśli wolno zapytać - czemu? Przecież obydwa są z AUS-8, obydwa mają wygodną rękojeść i w ogóle...
Nie kłócę się, nie mówię że jest inaczej, chcę się tylko zapytać czemu tak sądzisz  :)

ordo

Po kolei:
-więcej radości - M21 ma fliper, osobiście uwielbiam tak otwierać noże
-RAT-1 będzie się łatwiej ostrzył, ponieważ nie ma rekurwy - da się ostrzyć na płaskim kamieniu, a na ostrzałce typu v będzie po prostu szybciej i okres nauki krótszy
-lepsze parametry cięcia - zależą nawet bardziej od geometrii głowni niż stali - M21 jest gruby, na niski szlif względem rozmiaru głowni, a RAT-1 ma pełny płaski
-a to, ze oba są z AUS-8 to wbrew pozorom nie mówi wiele o tym, jak ta stal się będzie zachowywać

elkrakerso

Cytat: Pikom w 15-11-2009, 17:15:32

Wiedziałem że taki będzie skutek tamtego wątku, jeden wątpliwej szczerości jegomość w podejrzanych okolicznościach zepsuł nóż i teraz każdy będzie odradzał modele w wersji G podając ten link. :special: "OMG nie kupujta wersji G bo to szit!"  :dead:

Xavier7:
Co do ząbków i różnic między M21 a Ratem Rustle już wyjaśnił.
Na którykolwiek z tych noży się zdecydujesz, uderz do użytkownika "mich123" u niego najtaniej i najlepiej  :D

Mine is Strength... and Lust... and Power!

Xavier7

OK.
Jak już "obczytam" wszystko i zdecyduję jaki nóż wybrać to się zgłoszę do niego.
Dzięki.  :)

SMF spam blocked by CleanTalk