Reklama

Ostrzenie Kukri

Zaczęty przez Gotter, 13-12-2009, 23:59:17

Gotter

Witam,

Jestem szczęśliwym posiadaczem najbardziej klasycznego modelu kukri a mianowicie Bhojpure Plain. Nóż sprowadziłem z Czech, wykonany był ponoć w samym  Bhojpure, ale nie w tym rzecz. Nóż dotarł do mnie zupełnie tępy. Próbowałem go jakoś wstępnie naostrzyć osełką diamentową, kupiłem ją w "znanym sklepie", pół owal, za 125 zł (teraz już wiem że nie jest ona najwyższych lotów). W każdym razie moje próby zakończyły się nie tyle fiaskiem co nie takimi efektami jak sie spodziewałem. Po prostu nie mam pojęcia jak się do tego ostrzenia zabrać, normalny nóż naostrzę, ale krzywizny w kukri nastręczają mi problemów i nie wyszło to najlepiej. Szukałem w internecie jakichś publikacji na ten temat ale bezskutecznie. Może ktoś mógłby mi doradzić jak się do tego zabrać i jak to robić? A może jest ktoś z Wrocławia który za odpłatą zabrał by sie za naostrzenie kukrasa?

Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na odpowiedzi.

adonay

Nie lubię noży...zwłaszcza Seben..........ZMIENIŁEM ZDANIE, SEBENZA JEST COOL!!!...ale i tak sprzedałem...

Gotter

Oba filmiki znam... Ten pierwszy mnie nijak jakoś nie przekonuje... Nie zgadza mis ie to z kierunkiem ostrzenia noży jakie widziałem w masie publikacji dotyczących ostrzenia normalnych noży, zaś w 2 filmiku koleś ostrzy nóż chakmakiem, tak można moim zdaniem do ostrzyć noż ale nie da się naostrzyć tak kompletnie tępego...  Zaznaczam że najchętniej to bym chyba wysłał nóż do jakiegoś profesjonalisty i zapłacił mu za naostrzenie go odpowiednio... Więc jeśli możecie kogoś polecić będzie super...

adonay

to najpierw napisz skąd jestes
a poza tym to sporo osób ostrzy kukri jak i inne maczety pilnikiem do metalu

pozdro

Nie lubię noży...zwłaszcza Seben..........ZMIENIŁEM ZDANIE, SEBENZA JEST COOL!!!...ale i tak sprzedałem...

elkrakerso

Ostrzyłem kukri brzegiem (kantem) lidlowych diamentów - idzie bardzo ładnie, potem okrągły pręt ceramiczny w rękę i to samo.
Zwyczajnie potrzebujesz coś albo o okrągłym przekroju albo kantem, żadna filozofia.

Mine is Strength... and Lust... and Power!

Robin_L

A jak nie to pisz do użytkownika "slawol" i przygotuj sie na nowe zycie Twojego kukri.
A scislej to ostrzysz to jak każdy nóż-póki utrzymasz kąt ostrzenia to nawet kris naostrzysz

EDC : RATo + Swisstool , Convoy S2+, Nokia 800t Zipperfox 25

Failure is always an option

Gotter

Chyba skorzystam z opcji "pisz do użytkownika "slawol"" bo fraza "nowe życie kukri" mnie zaintrygowała ;] A co do kąta ostrzenia, to w tym problem, nie wiem jak brać, jak dobrze wymierzyć etc etc, swoją drogą to mam trochę focha na kukrasa bo dzisiaj go wypolerowałem na błysk, porąbałem troche drewna, nie przetarłem i już mi w paru punktach czarnieje...

Za odpowiedzi i podpowiedzi serdecznie dziękuję ;]

Redux

Ja ostrze swoje kukri osełką prostokątną małą o wymiarach3,3mm na 1,5 tak aby złapać każdy milimetr KT . A jak jest bardziej zajechana to pilnik do piły łańcuchowej(sam pręcik),pręt diamentowy i ten mały gładzik,ale przeważnie to nie pozwalam na zbytnie zajechanieKT i gładze tylko tą małą.

Danock

To daj mu sczernieć, będziesz miał spokój.  ;-)

Tak bardziej serio, to spróbuj może pilnikiem iglakiem, jak pisał adonay. Czasem jak niema się jeszcze wyczucia w ręku, ostrzałka drobna po prostu zaobla KT. Szczególnie, że był zupełnie tępy.

"Knife is the best thing to enjoy nature with" - virtuovice
TeKlimaty
Sprzedam
instagram teklimaty

Zielarz

Witam Gotter. Jeśli trafił Ci się nie naostrzony kukrak to proponował bym go na początek unieruchomić przy pomocy jakiś zacisków na stole, tak by krawędź szlifowana była odsłonięta i pilnikiem potraktować go należy. Pilnik płaski\półokrągły powinien styknąć, nie musi być to iglak ważne żeby dobrze zbierał i jedziesz nim po całej szlifowanej powierzchni, nie po samej krawędzi. Jeśli nie masz doświadczenia może być nie ciekawie, jednak innej drogi do nabycia doświadczenia w tej materii nie ma, jak mi się zdaje. Można oddać sprzęcik komuś kto zrobi to za nas, jednak uważam że lepiej samemu to opanować ;)

SMF spam blocked by CleanTalk