Reklama

Rękojeść opinela- pytanie

Zaczęty przez PITdoggy, 17-12-2009, 00:35:51

PITdoggy

Zadam w tym dziale...

Chcę zrobić niezbyt w sumie trudną rzecz, a mianowicie wykonać napis na rękojeści opinela, wyryć kilka liter (nożyk ma byc prezentem).
Powiedzcie mi proszę, w jaki sposób najlepiej wykonać napis, żeby był dobrze widoczny i trwały?
Zamierzałem usunąć papierem ściernym lakier, wykonać napis ołówkiem, potem wyryć litery głębiej w drewnie. I teraz nie wiem czym wypełnić wyryte rowki, żeby to kontrastowało. Kiedyś miałem wypalarkę, ale była dosyć prymitywna i efekty nie były zadowalające. Może jest inny sposób?
Nie wiem też za bardzo czym to później pokryć- lakier, bejca?

Za pomoc bedę wdzięczny.

Pies i nóż - najlepsi przyjaciele człowieka.

Szabas

Hej PIT.
A mojego Opinelka Allmanka 12tkę Ty widział? ;)
Wyrezałem kiedyś na jego rękojeści napisik dremelkiem.
Dawno to było. Niczym nie zabezpieczałem.
Samo się zabezpieczyło i daje rade do dzisiaj.

Dylu dylu na winylu...

>El Solo Lobo<

cubix

Albo napisać ołóweczkiem, poczekać na słoneczny dzień, lupa w dłoń i wypalamy ;) Pare rzeczy tak wypaliłem i bardzo fajnie to może wyglądać :)

PS Polecam poćwiczyć na innym drewienku najpierw ;)

Proszę kontaktować się tylko i wyłącznie mailowo!

Robin_L

No to pozostaje czekać na słoneczny dzień :/

EDC : RATo + Swisstool , Convoy S2+, Nokia 800t Zipperfox 25

Failure is always an option

simon

Jestem żonaty 8D i mam syna!!!
Aambeld pokazał nóż (swój) ;P

porcelanowy

POwitoł
Pierwsza zMora z wątku http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,64959 była palona lutownicą. Da się to robić dosyć precyzyjnie (linia przerywana bo taki zamysł ;0 A jeśli nie chcesz czarnego nalotu to "zgorzelinę" można zeskrobać do gołego drewna).
Gdybyś wybrał dremlowanie to poćwicz na czymś wcześniej, bo "łatwiej pocienić niż pogrubić" ;) :)

ahaswer

NA HASŁO "KNIVES" RABAT 10% NA CAŁY ASORTYMENT

-----------------www.juchcik.pl---------------------

SKLEP DLA SKÓROROBÓW- NARZĘDZIA, SKÓRA, CHEMIA ETC.

PITdoggy

Cytat: Szabas w 17-12-2009, 02:07:27

Hej PIT.
A mojego Opinelka Allmanka 12tkę Ty widział? ;)
Wyrezałem kiedyś na jego rękojeści napisik dremelkiem.
Dawno to było. Niczym nie zabezpieczałem.
Samo się zabezpieczyło i daje rade do dzisiaj.

ja nie widział, ale chętnie zobaczę :)

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pomysł z lupą też miałem :)
To inkrustowanie srebrem jest całkiem ciekawe...więc pewnie albo będzie srebro, albo po prostu wyryję litery i delikatnie farbą olejną wykonam napis, a potem bejca. Ale srebro będzie bardziej efektowne na pewno...

za dremlowanie się na razie nie biorę, ale noszę się z zamiarem kupienia dremelka, ostatnio mnie ciagnie do samodzielnych prób destrukcji skóry i drewna  :]

Sybir

Można też w rowki wcierać sadzę lub tłuczony węgiel drzewny mieszane z tłuszczem, od biedy zastępując to czarną pastą do butów. Do rycia polecam rylce modelarskie, takie z ostrzem w kształcie "v" lub "u" o różnych szerokościach. Ważne, żeby żłobienia były wąskie.
Potem delikatnym papierem po wierzchu i idealny kontrast wychodzi. Jak  zaolejujesz/zawoskujesz to będzie trwałe.

Sprzedam

www.laguiole.pl

PITdoggy

Cytat: Sybir w 25-12-2009, 09:53:48

Można też w rowki wcierać sadzę lub tłuczony węgiel drzewny mieszane z tłuszczem, od biedy zastępując to czarną pastą do butów. Do rycia polecam rylce modelarskie, takie z ostrzem w kształcie "v" lub "u" o różnych szerokościach. Ważne, żeby żłobienia były wąskie.
Potem delikatnym papierem po wierzchu i idealny kontrast wychodzi. Jak  zaolejujesz/zawoskujesz to będzie trwałe.

dziekuję za pomysły, sa ciekawe. Użyłem jednak wypalarki. W tej chwili drewno z wypalonym napisem jest już po bejcowaniu i w trakcie olejowania, gdy zakończę to wrzucę fotki.

SMF spam blocked by CleanTalk