Reklama

Lansky Turn Box vs. Turn Box Deluxe

Zaczęty przez Adrieen, 25-12-2009, 12:00:02

Adrieen

Witam, jestem zainteresowany kupnem ostrzałki i zastanawiam się między tymi dwoma. Tri-angle wogóle nie wchodzi w grę, tylko i wyłącznie te dwie.
Cena gra bardzo dużą rolę, więc zastanawiam się czy dokładać te 50 zł do białych prętów. I czy te w standardowej wersji to medium w deluxe? I ewentualnie później będę mógł gdzieś białe dokupić? Użyłem opcji szukaj i nic konkretnego nie znalazłem.

Schtruntz

50 zeta więcej?
gdzie tak drogo ?  ;)

jeżeli traktujesz noże czysto użytkowo to nie warto
Lanskiego DeLuxe'a mam już chyba z 3 lata - każda krawędź po kontakcie li tylko z ciemnymi prętami rżnie jak pojebana i nie potrzeba jej miziania po białym
ale bez wygładzenia na białych ciężej będzie się nożem ogolić  ;)

BTW:
jak cena odgrywa tak dużą rolę, to wystaw ogłoszenie na bazarku w dziale "Kupię"
jest szansa na wyrwanie używanego, ale nie skatowanego sprzętu za rozsądną kasę [bo w polskich sklepach w necie przebitka jest STRASZNA] i od solidnych ludzi

Desordem e Regresso

Adrieen

No to chyba kupię zwykłą wersję, ale jeszcze kilka dni się zastanowię zanim sklepy otworzą. Tak wogóle to wesołych świąt wszystkim  :D

Czy lepszy efekt uzyskam białymi prętami czy paskiem i pastą?

EDIT:  Czy deluxe ma dłuższe pręty?

K_D_G

delux nie ma dłuższych prętów a tylko 2 dodatkowe :D tu masz troche taniej wersje z dłuższymi jeslibys potrzebował http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,49258.0.html
Moim zdaniem (posiadam wersje delux) białawe preciki sa przydatne jesli lubisz sie bawic no i masz te pare PLNów więcej warto zakupić bo potem kiedys mozesz stwierdzi że jednak chciałbys je miec i wyjdzie drozej :dodge: choć jesli nóż ma tylko albo aż kroic rąbac itd to te 2 podstawowe starcza sam nieraz na szybko przeciągałem pare razy po nich KT i nożyk szedł do roboty.

Schtruntz

Cytat: Adrieen w 25-12-2009, 13:30:04

Czy lepszy efekt uzyskam białymi prętami czy paskiem i pastą?

zależy jaka pasta, jaki pasek, ile masz cierpliwości i jak pewną rękę [bo tu nic nie pomaga trzymać właściwego kąta]

Cytat: Adrieen w 25-12-2009, 13:30:04

Czy deluxe ma dłuższe pręty?

nie
dłuższe pręty ma "Gourmet Kitchen Knife Sharpener"
http://www.lanskysharpeners.com//LCSGM.php
na dłuższych ostrzy się o wieeeele wygodniej, zwłaszcza większe klingi

Desordem e Regresso

glowak_71

Cytat: Schtruntz w 25-12-2009, 13:57:08

dłuższe pręty ma "Gourmet Kitchen Knife Sharpener"
...
na dłuższych ostrzy się o wieeeele wygodniej, zwłaszcza większe klingi

Mam i potwierdzam. Wczoraj spod choinki wyjąłem Dawbora z głownią 28 cm., na Gourmencie naostrzyłem bez problemów. Wszystkie kuchenniaki, i małe, i duże ostrzą się bez problemów. Brązowe pręty dają wystarczającą ostrość roboczą, ale po białych - można się golić. Ostrzyć bez zakończenia na białych to tak trochę jak mieć stosunek bez orgazmu - czegoś brakuje :D

miguel

Białe pręty na poczatku cieszyły, ale bardzo szybko poszły w odstawkę.

Zresztą niedługo później w odstawkę poszedł cały turnbox hehe. Z ręki idzie szybciej i skuteczniej jednak.

Michał

Moje prace na Instagramie: www.instagram.com/michaldms/

Schtruntz

Cytat: miguel w 25-12-2009, 19:06:31

Z ręki idzie szybciej i skuteczniej jednak.

ale krawędź już nie taka ładna
nawet jak ma się pewną rękę i sporo ćwiczy, to i tak zawsze oscylacja wokół prawidłowego kąta przyłożenia będzie miała mniejszą amplitudę przy korzystaniu z takich wynalazków jak Turn Box, czy TriAngle

Desordem e Regresso

maba

Ostatnio ostrzyłem tylko z ręki, na diamentach. Jednak teraz do łask powrócił Turnbox - kilkanaście pociągnięć na brązowych, później kilka na białych, pod koniec skórka i nóż goli. Czego chcieć więcej? Z ręki nie jest tak szybko, łatwo i wygodnie, mimo, że swój niewątpliwy urok ma ;)

Jednak Turnbox idealny nie jest - okrągłymi prętami nie odnowimy zniszczonego czubka. Tutaj trzeba "z ręki".

Co do tematu, jeśli trzeba dodać aż 50zł to zrezygnowałbym z białych prętów. To samo osiągniesz na pasku..

Adrieen

Myślę, że do ostrzenia scyzoryków i kilku większych nożyków ten zwykły wystarczy. Największy nóż jaki mam ma 18 cm, więc najwyżej będę jeździł po połowie  :D

Jeśli będę potrzebował ostrości golenia to będę jechał z ręki. Victorinoxy tak ostrzę. Mi chodzi raczej o szybkie doostrzenie w terenie, gdzie nie mam warunków do jechania z ręki. W każdym razie dzięki za pomoc i wybór

EDIT: W Poznaniu mam standardowego turn boxa w sklepie za niecałe 50 zł, w internecie ponad 70 zł, deluxa w Poznaniu nie spotkałem nawet.

miguel

Cytat: maba w 25-12-2009, 19:22:42

(...) na diamentach (...)  Z ręki nie jest tak szybko, łatwo i wygodnie

hmmm... co do łatwości i wygody się nie wypowiadam - rzecz gustu... Ale szybkość? Na ceramicznym pręcie szybciej niż na diamentowej płytce?

Zadziwiające :)

Michał

maba

Czy zadziwiające? Niekoniecznie. Szybciej 'posmyrać' po prętach, niż bawić się w ostrzenie z ręki, IMHO. Poza tym mam na myśl standardowe podostrzenie, a nie stawianie na nowo skatowanej KT, którą zwykłą aluminą zajęło by.. dłuższą chwilę ;)

Adrieen

Może jak ktoś się przesiadł na ręczne ostrzenie to ma Deluxa na sprzedaż?

miguel

maba - jasne :) (choć mi sie szybciej po lidlachh smyra ;) )

Adrieen - 5 dych za TB to niezła cena, zwłaszcza że koszty wysyłki odpadają. Ale fakt, może na bazarku dorwiesz uzywanego de luxe, szansa jest, powodzenia.

Michał

Danock

Spokojnie bierz zwykłego turnboxa. Na burych prętach da się uzyskać ostrość golenia. A pieniądze lepiej odłożyć na dodatkowe pręty diamentowe (jakby kiedyś trzeba było wyprowadzać krawędź).

"Knife is the best thing to enjoy nature with" - virtuovice
TeKlimaty
Sprzedam
instagram teklimaty

Adrieen

A można znaleźć diamentowe pręty do turn boxa? Bo ja nie spotkałem. Nawet szukałem przed chwilą. Jeśli tak to poproszę jakiegoś linka

Bródkes

Witam!

Ja również proponuje abyś kupił standardową wersję. :) Mam turboxa od jakiegoś czasu i wszystkie moje noże golą.
A co do prętów to proszę:
http://www.taktyczni.pl/index.php?products=product&prod_id=492
(musisz się zapytać kiedy bedą bo narazie nie mają w magazynie)

Adrieen

Dzięki!

Więc myślę, że pomogliście mi dokonać wyboru i w poniedziałek pojadę kupić standardowego turn boxa. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc!

bazyl11986

To i ja się podepnę pod temat ;) Mam w planach kupic ostrzałkę do noza Rat 1, jako że jestem jeszcze laikiem w temacie ostrzenia i ostrzenie z ręki odpada zastanawiam się nad którymś z tych zestawów. Ciągnie mnie bardziej do wersji z 4 prętami. I tu moja dwa pytania :) Wybaczcie, jesli bedą głupie/banalne :)
Z tego co rozumiem, to diamentowe pręty przydają się tylko do wyprowadzenia b. zniszczonego ostrza? I czy w tej ostrzałce, w ceramikach prety też muszą sie "dotrzeć"?

Na pohybel skurwysynom

Co posiadam i gdzie bywam

miguel

Cytat: bazyl11986 w 27-12-2009, 13:24:30

Z tego co rozumiem, to diamentowe pręty przydają się tylko do wyprowadzenia b. zniszczonego ostrza?

nie tylko. Do normalnego ostrzenia/podostrzania tez się przydają i są w tym lepsze (szybsze) od ceramiki
Cytat: bazyl11986 w 27-12-2009, 13:24:30

czy w tej ostrzałce, w ceramikach prety też muszą sie "dotrzeć"?

nie
Michał

SMF spam blocked by CleanTalk