Reklama

[Mikrorecka] Kershaw 1445 Half-Ton

Zaczęty przez amper, 08-01-2010, 15:48:24

amper

I znów nożyk od Sami-Wiecie-Kogo

Tym razem jest to tani nóż z gatunku "mały kartofelek do skrzynki z narzędziami" czyli model 1445 Half-Ton  :D

Głownia:
... z chińskiej stali 8Cr13MoV ma ~70mm długości. Krawędź tnąca jest skrócona przez ~5mm ricasso. Szlif - można powiedzić - standard: wysoki na 16mm przy 26mm wysokości klingi, wyraźnie wklęsły. Krawędź tnąca - cieniutka ze sporym brzuszkiem i delikatną recurwą. Mimo kurduplowatych rozmiarów, w grzbiecie klinga ma prawie 3mm grubości. Spore fałszywe ostrze ma długość 40mm i w znaczący sposób poprawia "wbijalność".
W okolicach 10mm od rękojeści, z klingi wystają dwa małe, spiczaste kołki.
Całość sprawia trochę komiczne wrażenie, ale jak na nóż kosztujące śmieszne pieniądze, tnie całkiem nieźle, a czubek nie boi się umiarkowanego podważania.

Ciekawostką jak na nożyk z 2,5 calową klingą, kosztujący około 15$, głownia jest całkiem ładnie ... satynowana   :D Czemu Kershaw nie stosuje tego w modelach kosztujących 4-6 razy tyle, tylko pakuje do nich piaskowanie? Ciężko stwierdzić  :dodge:

Rękojeść:
Plastik, plastik, plastik widzę  ;P
Nie oszukujmy się - przy tej cenie nie dostaniemy damastu i tytanowego frame'a. Rękojeść w kolorze czerwonym wykonano z nylonu wzmocnionego włóknem szklanym. Tekstury jakiejkolwiek na rękojeści brak - no ok, są trzy wybrania na grzebiecie, udające rampę pod kciuk. Działają tak sobie, ale lepsze to niż nic. Mimo stosunkowo niewielkich rozmiarów, rękojeść jest dość pękata - to klocek o wymiarach: 92mm długości x 32mm wysokości x 16mm grubości.

Dzięki takiemu kształtowi, całość jest dość wygodna. Chwyt określiłbym jako 3,5 palczasty, lecz mimo to trzyma się to całkiem znośnie. Pomaga w tym duże podcięcie pod palec wskazujący, tworzące sporą gardę, no i oczywiście czarna wkładka z syntetycznej gumy Santoprene. Owa wkładka, mimo że dość twarda, całkiem nieźle radzi sobie z poprawianiem przyczepności dłoni, nawet gdy ta się lekko spoci.
Ewentualne czyszczenie nie powinno nastręczać trudności, bowiem całość jest skręcana śrubami torx, a w tylnej części nie ma przekładki, lecz są dwie, skromnych rozmiarów tulejki.

Na dupce dodatkowo jest dziurka na linkę, ale włożyć w nią coś więcej niż bardzo cienką sznurówkę, graniczy z cudem - otwór ma średnicę około 3 mm.

Blokada, mechanika
Sprawdzony liner-lock o sporej jak na małego kartofla grubości 1,5mm. Trzyma mocno i pewnie. Dostęp do listka jest łatwy i całkiem wygodny, dzięki karbowaniu na dużej jego powierzchni i nadaniu mu trapezoidalnego kształtu.

Dzięki wspomnianemu w poprzednim akapicie wybraniu pod palec wskazujący, "wystrzelenie" głowni za pomocą kołków nie sprawia większych trudności. Ogólne wykończenie i spasowanie jest na naprawdę wysokim poziomie, gdy pamięta się o cenie - płynność otwierania bije na głowę wiele duuuuuużo droższych noży, a -wnioskując z barwy - 1445 posiada jedynie proste podkładki z nylonu.

Klips:
"Trzymadełko kieszeniowe" utrzymane jest również w wesołej, gadżeciarskiej formie - jak cały noż zresztą.
Projektanci zamiast wziąć prosty klips z któregoś z produkowanych modeli, nadali mu kształt klucza hex.

Jego płaska część pracuje jako kontra śruby osi głównej, natomiast "oczko" ozdabia nam kieszeń gdy ów malec sobie w niej jeździ  ;P Do rękojeści klips przymocowano 3 torxami. Całość całkiem sprawnie trzyma ważący około 85g nożyk w codziennych harcach. Trochę irytujące jest wspomniane wcześniej "oczko", które dość mocno odstaje od portek i lubi tu i ówdzie się o coś zahaczyć, albo porysować lakier na aucie  :/

Na deser - małe zobrazowanie wielkości.
Występują: Half-ton, paczka fajek (taa, nadal rzucam  :/) i zapalniczka cricket'a.

Podsumowując:
Jako "backup  backupu", nóż "do pożyczania" lub po prostu wysokiej jakości wołek roboczy alternatywny dla badziewnych, chińskich noży z supermarketu, Half-ton jest po prostu idealny  :D

KAI: FAQ | Recenzje

Nie ma mnie i nie wiem kiedy wrócę...

grisza

Fajny maluch,taki ogniskowo grilowy,choć i na miejskie EDC by się nadawał-dzieki za recke

"Cokolwiek czynisz, czyń roztropnie i patrz końca! "
                     Owidiusz

9/19

kabaddon

Jakie jest wykończenie klingi, na zdjęciach wygląda na jakis satni, inne niz np w chińskim Vaporze? Sami wieicie kto jakoś niemaja n astanie ale cena ciekawa, tylko dyche tańszy od sanremnu  :shades: Fajny w sumie nożyk wygląda ale poczekam na blitza

Well Long Tall Sally she's built for speed, she's got everything that Uncle John need

amper

Cytat: kabaddon w 09-01-2010, 22:44:14

Jakie jest wykończenie klingi, na zdjęciach wygląda na jakis satni, inne niz np w chińskim Vaporze?

Cytat: amper124

Ciekawostką jak na nożyk z 2,5 calową klingą, kosztujący około 15$, głownia jest całkiem ładnie ... satynowana     Czemu Kershaw nie stosuje tego w modelach kosztujących 4-6 razy tyle, tylko pakuje do nich piaskowanie? Ciężko stwierdzić

Ekhem  :]
A w Vaporze jest najzwyklejsze piaskowanie o ile mnie pamięć nie myli :)

KAI: FAQ | Recenzje

Nie ma mnie i nie wiem kiedy wrócę...

kabaddon

8D o pomroczności jasna! Vapor taki bardziej szary jest niż np Leek, inny piasek w Chinach mają pewnie :)

Well Long Tall Sally she's built for speed, she's got everything that Uncle John need

Radev

Mój Kershaw Half Ton spełnia moje wymagania :D

SMF spam blocked by CleanTalk