Reklama

" GEC TIDIOUTE PIONEER FRONTIER BONE "

Zaczęty przez Krug, 10-01-2010, 14:25:14

Krug

Sentyment do składanych klasycznie noży mam od dawna. Scyzoryki z krótszymi lub dłuższymi przerwami woziły się w mojej kieszeni od dzieciństwa. Pierwszym był chyba jednoostrzowy monterski "gerlach" z drewnianymi okładkami, potem była epoka radzieckiego clippoint'a w którym pobrzmiewał ton klasycznego "buck'a", jeszcze kilku innych składaków, ale nie o tym miałem pisać.
Dziś używam "trapera" z firmy "Case" i właśnie ta forma scyzoryka najbardziej przypadła mi do gustu. Przyznaję jednak że nóż ten jest dla mnie nieco za mały - lubię czuć więcej masy w garści. Na ostatnim spotkaniu "nożowników" jakie miało miejsce w mojej "jaskini" przed Bożym Narodzeniem Bazyl przytargał z sobą kozik, który bardzo przypasował mi swoimi gabarytami i co najważniejsze jest podobny do "casowego" trapera. Obejrzałem, obmacałem, chlasnąłem się lekko przy otwieraniu i oddałem właścicielowi. Po jakimś czasie dostałem od Bazyla "propozycję nie do odrzucenia" i nóż stał się moją własnością. Scyzoryk sygnuje niewielka  amerykańska firma GREAT  EASTERN CUTLERYz Titusville w Pensylwanii. Dodatkowe sygnatury "TIDIOUTE CUTLERY" znajdują się na głowni i plakietce umieszczonej na okładzinie ale szczerze mówiąc nie znam ich znaczenia...Nożysko, którego Właścicielem się stałem to model PIONEER FRONTIER BONE.
Nóż był nowy więc zachowała się tubka, w której przywędrował zza bajora:

, a wraz z nią świstek papieru będący "certyfikatem autentyczności".
Bez tuby nóż wygląda tak:

i z rozłożonymi głowniami:

Scyzor zbudowany jest klasycznie; z mosiężnych linersów, pomiędzy którymi umieszczono sprężyny, kościanych okładzin, dwóch głowni z węglowej stali 1095 i wzmacniających Oś bolsterów wykonanych prawdopodobnie z alpaki. Wszystko to połączono czterema nitami i osią na której pracują głownie. Kształt szlifowanych na płasko głowni widać na fotkach.Szersza  do "skopkowania" taka niemal jak w "casowym" "traperze, węższa to ładny "drop point" a nie jak w traperze "klip point".
Jak scyzoryk trafił do mnie był(jest nadal) bardzo ostry(Bazyl pewnie go szmyrgał na tym swoim białym kawałku ceramiki...). Wszystkie elementy doskonale spasowane - dobra robota - żadnych luzów. W pięści leży tak:

Dla porównania z moimi składakami:

A teraz to co w "pionierze" najbardziej mi się podoba. Składane "slipy" przeważnie rozkładają się i składają lekko i płynnie jednym ruchem dłoni.
W przypadku "pioniera" głownie otwierają się na dwa takty o tak:

Film otwieranie - zamykanie.

[youtube=425,350]SHBJmPxBBDI&hl=pl&fs=1[/youtube]

Spowodowane to jest tym że krawędź głowni która ślizga się po sprężynie nie jest zeszlifowana w łuk, a jest zupełnie prosta, Skutkuje to dość ciężkim
otwieraniem. Jednocześnie powierzchnia styku wcięcia na głowni z sprężyną ma długość około 10mm, a tym samym sprężyna wspiera się w głownię na całej tej długości. Pewnie za jakiś czas, w miarę ścierania się współpracujących ze sobą miejsc styku głownia - sprężyna, ulegnie to zmianie i nożyk będzie otwierał się lżej.
Jak dotąd używałem noża do drobnych prac - cięcie skóry, struganie drewna i tym podobne, a więc pracom jakie trafiają się podręcznym nożom.Sprawił się w tych robotach dobrze dzięki dużej rękojeści zapewniającej wygodny chwyt i ostrym głowniom z dobrej węglówki. Po tych kilku(3) tygodniach umiarkowanego używania nóż zachowuje bardzo dobrą roboczą ostrość, która jeszcze nie wymaga poprawienia. Więcej o wartości użytkowej będę mógł zapewne napisać po dłuższym okresie używania.
Podsumowując nóż po wyposażeniu w odpowiedni futerał zagości na moim pasku jako podręczny.Na zakończenie podam jeszcze wymiary noża:

Długość noża złożonego - 114mm
Długość noża rozłożonego -210mm
Długość głowni 1/2 - 95/95mm
Szerokość głowni 1/2 - 13/14mm
grubość głowni 1/2 - 2,8/2,8mm

Pozdrawiam.

Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!
***** *******. :)
Śmiesznie jak jebacy popierają jebanych. :)
TRZYNASTU SPARTAN ŻYJE! WOT CHUJNIA.

kangoo

Zacny scyzor , od dawna czaję sie na jakiegoś dużego CASE, ale chyba zmienię zdanie.

demon

Bajeczny ! To jest esencja scyzoryka.

Ps. W 200% zgadzam się ze stwierdzeniem, że Traper jest trochę zbyt 'wątły' - co nie znaczy, że jest zły ;)

Chwilowo nie mam czasu. Takie tam, różne...

Tu wrzucić jakiś mądry / szokujący cytat - najlepiej po angielsku lub po łacinie, ewentualnie nazwę zespołu o którym nikt nie słyszał.

kali

ładnyyyy
właśnie czekam na trappera od Case :)

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

RNL

Trappery od Case mają się nijak do tego sukrczybyka. To jest bardzo duży nóż, ciężki i o bardzo silnych sprężynach. Do mnie właśnie dotarł Case, o zakupie którego zadecydowałem po obejrzeniu prezentowanego przez Kruga noża. Raz, że wolałbym w ciemniejszych okładzinach, dwa, że ciężki, trzy, że trochę drogi. Ale kiedyś jeszcze sobie któregoś GEC sprawię.

,,Good luck, Mr. Gorsky"

Pozdrawiam wszystkich frustratów z pieczątką :*

DonCipcio

fajoski, ale dla mnie za duży  ;)
ale, że ta węglówka taka fajna to kupię sobie taki:

...złodziej i pijak, bo każdy pijak to złodziej!
Nie ma nic gorszego niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję
SPRZEDAM

RNL

Zły Don-Kusiciel

Jednak dla mnie w składaczku do triady Nessmuka jest bardziej potrzbna nierdzewka, bo sam Nessmuk jest z węglówki
,,Good luck, Mr. Gorsky"

Pozdrawiam wszystkich frustratów z pieczątką :*

Krug

Cytat: DonCipcio w 10-01-2010, 23:12:36

fajoski, ale dla mnie za duży  ;)
ale, że ta węglówka taka fajna to kupię sobie taki:

A jaki to modello?
Krug-Noże.

DonCipcio

Cytat: RNL w 10-01-2010, 23:26:47

Zły Don-Kusiciel

czy kiedyś kogoś nakusiłem do złego? w życiu!  :/

p.s.
już sobie kupiłem, teraz już tylko zostaje czekać... :)

Cytat: Krug w 10-01-2010, 23:31:10

A jaki to modello?

#73 Scout  :)
o taki: http://www.knivesshipfree.com/73-Scout
...złodziej i pijak, bo każdy pijak to złodziej!
Nie ma nic gorszego niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję
SPRZEDAM

aksamitny

....czyli taki mniejszy Pioneer.
Pewnie będzie wielkości Trappera od Case.

Czekaj Don,zaraz coś dołożę do zamówienia  :D

Bazyl

kali

Cytat: Bazyl w 11-01-2010, 08:50:23

mniejszy, trappery Case złożone mają 4 1/8" , scout - 3 3/4"

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

Krug

Cytat: Bazyl w 11-01-2010, 08:50:23

Czekaj Don,zaraz coś dołożę do zamówienia  :D

hihi nuda w tych pagórkach u ciebie....
Krug-Noże.

porcelanowy

POwitoł
Fajne kurna :) I słusznych rozmiarów :D
Ja mam nadzieję wyklikać coś budrzetowego, mianowicie maciupkiego Sod Bustera od case`a.
Niestety w stainlessie i mikarcie :)

elrond33

Świetny scyzor! Też mam jazdę na klasyczne scyzoryki :D Jedzie do mnie Barlow i Sod Buster Bokera 8D Ten drugi ma trafić na bazarek, ale nie wiem czy mu się oprę...

Mr Mruk - chusteczki EDC (póki co) i nie tylko (niebawem).

Esthan

Ten napis 1 of 50 pasuje do noża jak pięść do nosa :/

amper

Zgodzę się z Esthanem - napis trochę pretensjonalny.

Ale sama głownia - pomijając już ten nieszczęsny malunek - podoba mi się niezmiernie. Intrygujący i nowy dla mnie kształt  :grin:

KAI: FAQ | Recenzje

Nie ma mnie i nie wiem kiedy wrócę...

Krug

Cytat: Esthan w 11-01-2010, 10:59:51

Ten napis 1 of 50 pasuje do noża jak pięść do nosa :/

To chyba taki amerykańcki marceting, porównywalny z customowościa produktów CRK :D jebie po oczach prawie tak jak "blękitny" kołek :D
Na bolsterze jest wydziarany numerek 20.
Mam nadzieję że z czasem napis się zetrze i nożyk przestanie być pretensjonalny ....
Krug-Noże.

kangoo

rybak

To jest nozyk, co za mna chodzi od czasu jak bylem w wyzej wspomnianej jaskini Kruga przed wyzej wspomnianymi swietami ;)

Cos pieknego.

PS. a jeszcze jest taki czlowiek na knifeforums, co robi jointy z weglowek, albo ATS34, sie nazywa T.A. Davison.
Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

Krug

Cytat: rybak w 11-01-2010, 20:08:14

...PS. a jeszcze jest taki czlowiek na knifeforums, co robi jointy z weglowek, albo ATS34, sie nazywa T.A. Davison.

Obejrzałem sobie www owego T.A. Davison'a.
Jest na czym oko powiesić, jest.
Krug-Noże.

SMF spam blocked by CleanTalk