Reklama

Knatchet

Zaczęty przez ordo, 11-01-2010, 01:40:06

ordo

Szperałem ja po sieci i natknąłem się na takie dziwo:

http://www.jkhandmadeknives.com/apps/photos/photo?photoid=60248144

Teoria jest taka, że da się tego używać jako noża natomiast znacznie lepiej się sprawuje w rąbaniu niż normalny nóż.
Tak patrzę i patrzę i sam nie wiem, i tak wolałbym oddzielne narzędzia, ale pomysł jest dość... oryginalny, toteż wrzucam.

Reality has a well known liberal bias

Dexameth

Gnom Przeszczepa jest prawie taki sam w kształcie , wymiarowo mniejszy. Mi pasuje , zabawny jest i funkcjonalny ( Gnom )

Zawsze jest gdzieś piękny poranek , nawet w dniu naszej śmierci .

glowak_71

Mam coś, powiedzmy, podobnego w stylu:

Niestety, ze względu na warunki zewnętrzne nie zdążyłem popróbować, jak się tym rąbie. Tnie się nieźle, aczkolwiek ze względu na wielkość jest to sprzęt wymagający nieco wysiłku (13 cm. ostrze, 16 cm. rękojeść - można złapać bliżej do cięcia, dalej do rąbania).

Wot, przyjemna i oryginalna ciekawostka. Ale za to jakie robi wrażenie :)

obol

mnie zawsze zastanawia w takich wynalazkach sens tracania dlugosci ostrza na rzecz rekojesci. O ile przy siekierach ma to sens bo tam sie robie ''fizyką'', czyli cięzarek na dosc dlugim kiju to tutaj ? Dlugosc ogolna 11 cali, w tym na oko mniej niz 4 cale ostrza. To ja juz wole cos bardziej standardowego o 5 calowej rekojesci, 6 calowym ostrzu i podobnej masie. :shades:

oto ja, czyli brzydki, zły i szczery...

http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,57901.msg149059.html#msg149059 - moj skladzik
34 PCK od 20 naszych Makerow :D

Hakas

Kolejne super chiper survivalowe nożysko dla prawdziwych twardych survivalowców. Trochę mi to przypomina tasak do mięsa.
Hakas

Wędruję poprzez świat polując, walcząc
i uzdrawiając

Przeklęty, kto miecz swój trzyma z dala od krwi - Bellicosa anima
Damnatus, qui gladio suo ab sanguem reservat - Bellicosa anima

Henry

Cytat: obol w 11-01-2010, 16:05:54

Dlugosc ogolna 11 cali, w tym na oko mniej niz 4 cale ostrza. To ja juz wole cos bardziej standardowego o 5 calowej rekojesci, 6 calowym ostrzu i podobnej masie. :shades:

Co takiego kroisz czy tniesz że potrzebne ci tak długie ostrze?
Ta tam wolę dłuższą rękojeść bo łatwiej chwycić a i zamach lepszy przy traktowaniu tego jak "prawie-siekierę"

SMF spam blocked by CleanTalk