Reklama

Stal HAP10

Zaczęty przez PiotrB., 13-01-2010, 16:17:06

PiotrB.

Czy ktos mial do czynienia z taka stala? Czy nadaje sie na noz?
Zajrzalem w google, jest info, ze to z Hitachi, bardzo twarda stal. Ale to za malo info.

To bedzie chyba, nastepne moje nowe hobby

Fred

Cytat: PiotrB. w 13-01-2010, 16:17:06

Czy ktos mial do czynienia z taka stala? Czy nadaje sie na noz?

Przypuszczam, że Polsce nikt.
To szybkotnąca proszkowa od Hitachi. Jedynie Bohler robi jej odpowiednik (oczywiście też proszkowy).
Na nóż to pewnie się nada, ale to egzotyka, sądzę, że raczej mocno droga.
Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje - Stefan Kisielewski

kali

oj, fajnie wygląda na papierze...
bo z grubsza to jest M4, czyli hit sezonu w rdzewnych stalach na noże, Benchmade ostatnio z tego robi głownie do folderów, ale nie tylko oni :D
jak masz gdzie hartować szybkotnące...

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

PiotrB.

melonmelon

jeśli to
ta stal
masz dostęp do pieca solnego/kilku
lub do pieca próżniowego tak do 1180 st. C i uruchomią ci go dla tej stali
bierz bo porządna narzędziówa
choć lekko rdzewna :)

pozdro

Nie ma mnie, w Łodzi siedzę.
Zapraszam na blog o obróbce cieplnej http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/

kluczyki robię, gitarki, mogę skrzypce

DORADZTWO W ZAGADNIENIACH OBRÓBKI CIEPLNEJ STALI I NIE TYLKO

PiotrB.

No niestety nie mam dostepu do pieca. A poza tym, to jednak wole nierdzewki. Bardzo dziekuje za info. Musze poszukac u siebie na rynku, na razie nie wiem gdzie jeszcze. Moze ktos ma linki firm japonskich, ktore sprzedaja stalki na noze?

melonmelon

wysłać ci do japoni?
4h13 znajde
nc11lv znajdę
mam jakieś n690 3mm ,ale nieobcięty kawałek a ja się boszki boję

a z innej beczki
jak kcesz hartować?
komorowy/atmosferowy + folia inox?

pozdro

Zapraszam na blog o obróbce cieplnej http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/

PiotrB.

Drogi melonmelonie, ja dopiero zaczynam, wlasciwie probuje zaczac robic jakis noz. Na razie, to mam checi. Tak naprawde, to marzy mi sie maly warsztat kowalski na wysokim poziomie. Na razie mysle, zeby zamowic jakiegos blanka wg mojego projektu, a sam sprobowal wykonczyc reszte, czyli raczke. Na razie mam typowy sprzet do obrobki drewna, czyli pilarka z 35 cm tarcza, pilarka z 19cm, hebel elektryczny, dlutka do rzezbienia, mysle o kupnie tokarki. Wlasciwie, to w Japonii mozna kupic caly osprzet do obrobki.Tak naprawde, to ciezko znalezc te informacje  na tym forum, co jest potrzebne lub co warto miec. Jest porozrzucane i duzo OT. Moze znasz kogos, kto by zrobil blanke wg mojego projektu? Szukam nierdzewki, grubosc 5-6 mm, wysokosc ostrza 5-6 cm, dlugosc ostrza 20-24 cm, raczka (z bolsterem?) ok 15-17 cm, czyli calosc ok. 35-40 cm. Co ty na to?

melonmelon

mogę wypalić laserem z takich blach jakie są w moim podpisie
tylko z blach

poszukaj w knifemakingu o szlifierkach typu czołg, są najtańsze
do tego ramka z brzeszczotem bimetal 32 zęby na cal
kilka pilników do metalu, bahco/sandvik/nasza befana
wierarka zwykła + stojak
wiertła najlepsze i najtańsze to fanar
szlifierka kątowa, do tego tacze listkowe i ładnie wyrówasz
imadło jakieś cięzkie tak z 150mm, obrotowe ci się przyda
se poradzisz, ebay jest wielki, czy sklepy wysyłkowe

pozdo

Krug

Szukaj miejscowych półwyrobów, albo "kitów" do składania, które będą na początku jak znalazł.
Rozejrzyj się po "miejscowym necie" za japońskimi "knife show" itd.... itp.....
Pojedź do Seki, czy innych centrów znanych z produkcji noży, gdzie być może będziesz mógł nabyć głownie prosto od producentów...

Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!
***** *******. :)
Śmiesznie jak jebacy popierają jebanych. :)
TRZYNASTU SPARTAN ŻYJE! WOT CHUJNIA.

PiotrB.

Krug, tylko ze to sa wyroby w "stylu" japonskim. Ja chcialbym zupelnie inny ksztalt.Im wiecej czytam, rozne tematy( palniki, hartowanie, itp) tym chyba bede mial mniejsze szanse na zrobienie noza, przynajmniej teraz.
Chyba ze, tak jak pisalem wczesniej, zamowie u kogos gotowy ksztalt noza, a ja tylko wykoncze raczke jakims egzotycznym drewnem. Kto sie podejmie?

przeszczep

A jakby ten projekt miał wyglądać i czy chciałbyś zahartowany dostać? no i najważniejsze z jakiej stali?
Nierdzewna to wiem, ale teraz trza wybrać która :)
I wtedy będzie łatwiej znaleźć wytwórcę :)

PiotrB.

Ok, znajde w weekend troche czasu, to narysuje i przedstawie, ok? Mysle o takiej stali nierdzewnej, ktora by wytrzymala scinanie drzewek. Grubosc ostrza/klingi chcialbym zeby mialo ok. 5-6 mm. Napewno zahartowany, bo narazie nie mam warunkow zeby zahartowac. Bo przeciez nie nad palnikiem kuchennym. :D

Musze przypomniec sobie nazwy elementow noza ;P

R.U.M.C.

E tam, będziesz sobie przypominał  :) zajrzyj do leksykonu na stronie głównej a będziesz  8D.

PiotrB.

PiotrB.

Lekka zmiana planu. Mysle o zrobieniu noza i widelca do serwowania miesiwa na przyjecia. Jak wstawiamy plik z excela?

PiotrB.

projekt_nowego_noza.xlsx
juz sie otwiera

WhyDuck

pozwoliłem sobie zapodac screen:

Nie pisuję z analfabetami.

Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie próbują ubrać tego w słowa.

www | grafika | reklama

sklep knives.pl

PiotrB.

Dziekuje, w excelu najlepiej mi sie projektuje  :D Oczywiscie to jest rysunek pogladowy, rozmiary moga ulec zmianie i inne szczegoly wykonczenia. Szukam kogos, kto zrobi taki ksztalt, rowniez widelec do zestawu.

SMF spam blocked by CleanTalk