Reklama

zakończenie szycia

Zaczęty przez zgrzezly, 13-01-2010, 20:55:17

zgrzezly

Witam,
od jakiegoś czasu przeglądam forum, zaczynam drobne przedmioty szyć ze skóry. Mam pytanie do kolegów jak zakończyć szycie tak żeby nie było widać końcówki nici??. Szyję na 2 igły.

zbyszek

forester

zawiazac, przypalic, zakiepować. ;)

Pozdrawiam, Kamil.

rak

zakończenie ostatnia dziura i wracasz 3-4 przeszycia taki podwójny szew odcinasz nici blisko skóry i gotowe -tak przy niciach naturalnych np.lnianych.Sztuczne tj .syntetyczne to jak forester każe .

zgrzezly

tak patrzę na dostępne fotografie, jakoś nie widać tego podwójnego ściegu. I po licowej stronie tego przypalenia.
Ja szyję bez powrotu, naciągam nić wyciągniętą z ostatniego otworu i w otwór i na nić odrobinę kleju cyjanopan, kropelka lub podobny. Klej wnika w otwor i nić usztywniając ją. Ucinam przy samy otworze.
Ale jednak lekko widać gdzie szycie jest zakończone.
ZG

slawol

Cytat: zgrzezly w 13-01-2010, 21:21:47

tak patrzę na dostępne fotografie, jakoś nie widać tego podwójnego ściegu.

i oto chodzi  :D
Zupę swojej kobiety chwal zawsze,choćby przesolona lub przypalona była.Gdy dwakroć zupę taką pochwalisz,piwo dostaniesz i pokój będzie z Tobą :-)

Bona

Ja szyję tak, że początek nici wystaje pomiędzy warstwami skóry i koniec też, po zszyciu całości wraca pomiędzy warstwy, po przeszyciu jednego "przęsła" podwójnie.
Potem zawiązuję końce, wciskam pomiędzy warstwy skóry, kleję, sklepuję skórę i gotowe. Potem odcinam nadmiar skóry, szlifuję, maluję, gumuję. gotowe :)
Szyję jedną igłą, ale to bez znaczenia bo jedna nić ma tylko dwa końce, bez względu na ilość nici.

Miłego dnia i wszelkiego szczęścia życzę