Reklama

Prośba o pomoc w wyborze stali

Zaczęty przez gladki, 13-01-2010, 22:46:17

gladki

Witam - zupełnie przypadkiem okazało się, że mogę mieć dostęp do następujacych stali:

STAWAX310-1,2083
ARNE-1,2510
GRANE-1,2767
RIGOR-1,2363
SVERKER 21-1,2379
M261
VANADIS30
M390/ST/a

Znalazłem skład częsci stali tutaj: http://www.uddeholm.pl/polish/1033.htm - ale jestem jeszcze zbyt cienki w uszach żeby praktycznie ocenić, która będzie nadawać się na nóż (mimo opisów na stronie). Jeśli komuś coś te nazwy mówią to dajcie proszę znać co zamówić i jakie ma to własciwosci użytkowe - w tym rdzewność oraz własciwosci fizyczne (twardość, kruchość, czy będzie gdzie to zahartować etc..) Ja kojarzę tylko Vanadis oraz stale tzw "typowe" typu NCL11V, N690 etc.. a tu jakieś dziwne nazwy mają ;-). Koniec końców mam kolegę co pracuje w magazynie gdzie ma dostęp do ww stali (ale nie zna się chłop na nożach) - mogę co nieco otrzymać "na próbę" - poradźcie co brać?
Z góry dzięki za pomoc.

Rób rzeczy tak prosto jak tylko się da.... byle nie prościej...

kali

tak z papieru - w przybliżeniu
arne - o1
rigor - a2
sverker 21 - d2
stawax, grane, m261 to nie ta bajka
vanadis, m390 - jeśli znajdziesz miejsce, żeby je hartować...

na Twoim miejscu najpierw bym poszukał hartowni (z dokumentacją stali w ręku) i na podstawie tego wybrał ;)

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

przeszczep

Ja mogę prosić o vanadisa kawałek na nóż :D
m390 też bym nie pogardził :D

gladki

Kali - wielkie dzięki za odpowiedź - własnie o takie porównanie mi chodziło.
Szczepan - zobaczę co i jakie ilosci wchodzą w grę i po ile - dam znać!
Czy Vanadis 60 też się nadaje?
Pozdrawiam

Trollsky

troche o1 bym chetnie przytulił :)

Ludzie wybaczą Ci wszystko, oprócz tego ze Ci coś wyszło.

Fred

Vanadis 60 to proszkowa wersja szybkotnącej SK10V, Grane ~ hamerykańska L6, Stavar ~ 420 (polskie 4H13)
Dobrze, badaj temat  :)
Coś by się tam chętnie wzięło - zależy od dostępnych grubości.

Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje - Stefan Kisielewski

gladki

Dzieki! Zbadam i wycisne jak cytryne  ;> Zobaczymy co z tego wyjdzie na koniec dnia ;-)

gladki

Jest 1-e info - stal jest głównie w blokach rzędu 20x20cm - będzie cięta w plastry o żądanej grubosci. Słabo - nie uda się zrobić żadnego dużego kozika :-( Najwięcej jest Sverkera, Vanadisa mało. Ech... miało być pięknie a zanosi się że wyjdzie jak zawsze  :(  Niebawem poznam dokładne wymiary i dostępności. Najwyżej będę robił maluchy ;-) Dam znać jak spłynie kolejne info.

Kubek

Wnioskuję, że dopiero zaczynasz pracę nad nożami.
Zastanów się, czy nie lepiej będzie zastosować na pierwsze noże stali znanej i łatwej w obróbce zarówno mechanicznej jak i cieplnej.
NC6 jest sporo na rynku, tania jest, problemów z hartowaniem nie będziesz miał, a na noże się świetnie nadaje.
To przykład tylko, jest na rynku kilka gatunków dostępnych, prostych w pracy i dobrych na koziki.
Pozdrawiam.

gladki

Tak - dopiero stawiam pierwsze kroki - póki co oprawiłem 6 gotowych blanków (skandynawy + enzo) a teraz wziąłem się za robienie od zera. Wyszlifowałem do tej pory 3-y blanki z N690 - wszystko pod czujnym okiem Tuco i Przeszczepa (dlatego nie spierdzieliłem materiału... za bardzo ;-)
A teraz po prostu sprawdzam okazję nabcia stali za mam nadzieje dobre pieniądze (niech sobie leży) - jesli jest okazja to trzeba korzystać - jak zalatwi się wiecej, to i dla kolegów z forum wystarczy ;-)