Reklama

Kopiowanie modeli.

Zaczęty przez kot_behemot, 15-01-2010, 18:44:28

kot_behemot

Hej.

Nie wiem w jakim dziale to umieścić, wiec jakby co to do przeniesienia.

Po raz kolejny zostałem zapytany czy skopiuję konkretny model noza. Nasunęło mi sie pytanie, czy samo takie pytanie nie podpada pod jakiś pragraf. Jak ma się sprawa w przypadku noży zabytkowych. Miałem ostatnio pytanie o wykonanie radzieckiego noza desantowego z lat 60 wraz z oznaczeniami producenta.

pozdrawiam,
Maciej

Za krótka doba...

slawek-63

ustawa z 16 kwietnia 1993 roku o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji (Dz.U. z 2003 r. nr 153, poz. 1503; dalej ustawa)
podobno ręczne kopiowanie nie podlega pod ustawę.

kot_behemot

Czyli jak walę Picassa czy innego Matejke to co :D

Mi nie chodzi o to czy ja kopiujęć jakiś wzór popełniam przestępstwo (nie mam takich dylematów) ale czy ktos skaładając mi taką propozycję, nie nakłania mnie do popełnienia w/w.

pozdrawiam,
M.

Za krótka doba...

Glaca

Cytat: Maciej 'kot_behemot' Bieniasz w 15-01-2010, 19:10:42

pozdrawiam,
M.

To znaczy że możesz być gejem :P ;)
Przepraszam  :D

MAJSTER ===>

kot_behemot

hehehehhehehehe  :D

Dobra, może być Dama Z łasiczką i koniec OT.

M.

Za krótka doba...

Mario

Jeśli chodzi o współczesne produkcje to w dobrym tonie jest zapytać autora, producenta o zgodę na wykonanie kopii. I były już u Nas takie przypadki.
W przypadku starszych myślę, że możesz. A zresztą, spójrz na Sanremu.  :rzyga: Walą podróbki masowo a nikt się nie czepia.

Glaca

a co do prawa autorskiego, to chyba ktoś na kim spoczywają tantiemy z nich musiał by Ciebie pozwać do sądu. Samo pytanie sądzę że nie jest przestępstwem. Podobnie z robieniem kopii, o ile są na Twój własny użytek. Problem pojawia się jak chcesz to sprzedać

MAJSTER ===>

kangoo

Cytat: Maciej 'kot_behemot' Bieniasz w 15-01-2010, 19:10:42

pozdrawiam,
M.

Możesz do bólu. Tylko musisz się podpisać kopia kot Behemot 2010. Moja starsza miała takich kopii od pacjentów na kopy :D. Nie wiem czemu wśród chorowitych emerytów malarstwo/kopiarstwo, to była kiedys ulubiona forma rehabilitacji.

kot_behemot

Ktoś chce zebym za pieniądze skopiował nóż i oznaczyłe je sygnaturami producenta kapiszczi?

M.

Za krótka doba...

kangoo

Dokładnie , to bardzo brzydko i zapewne niezgodnie  z prawem . Zażartowałem sobie tylko z malarstwa , bo tam wolno kopiować podpis mistrza ,bylebyś umieścił i swój .

Mario

Cytat: Maciej 'kot_behemot' Bieniasz w 15-01-2010, 19:26:35

Ktoś chce zebym za pieniądze skopiował nóż i oznaczyłe je sygnaturami producenta kapiszczi?

M.

Na twoim miejscu bym odmówił. Z żalem ale jednak. Nazwisko masz jedno.

kot_behemot

Zawsze odmawiam :) wzglednie zadaję pytanie czy jest zgoda autora/producenta itp. wtedy najczęściej kontakt sie urywa.

M.

Za krótka doba...

kangoo

Ciekawe czego ludzie się boją ? O zgodę wystarczy zapytać ...najwyżej się nie zgodzą :D .

Glaca

czasami nie wiadomo bądź nie ma już kogo się spytać :) a poza tym to czyste lenistwo jest

MAJSTER ===>

kot_behemot

A wracająć do pytania ;P

Czy jeśłi ktoś proponuje mi wykonanie noza produkowanego przez kogoś innego, czy nie jest to to samo co "zapierdol dla mnie Levisy ze sklepu, zapłacę ci 30% ceny"
Czy oznaczenia producenta mają tu jakiekolwiek znaczenie?

pozdrawiam,
M.

Za krótka doba...

kangoo

Etycznie to samo ,ale wątpie by jakiś odpowiedzialy urząd bądź Policja sie tym zainteresowały .

Taipan

Zastanawia mnie dlaczego pytasz?

kot_behemot

Cytat: Maciej 'kot_behemot' Bieniasz w 15-01-2010, 19:26:35

M.

A chcę wiedzieć dlatego, nie żeby robić, raczej dlatego, żeby móc kogoś pogonić.

M

Za krótka doba...

RNL

Cytat: Maciej 'kot_behemot' Bieniasz w 15-01-2010, 19:17:45

hehehehhehehehe  :D

Dobra, może być Dama Z łasiczką i koniec OT.

M.

to już lepiej być gejem
Cytat: Maciej 'kot_behemot' Bieniasz w 15-01-2010, 19:44:32

A wracająć do pytania ;P

Czy jeśłi ktoś proponuje mi wykonanie noza produkowanego przez kogoś innego, czy nie jest to to samo co "zapierdol dla mnie Levisy ze sklepu, zapłacę ci 30% ceny"
Czy oznaczenia producenta mają tu jakiekolwiek znaczenie?

pozdrawiam,
M.

po pierwsze- nóż z lat 60-tych pewnie nie jest już produkowany, po drugie, jak znam Rosję, producent też już nie istnieje, po trzecie, problem pojawia się dopiero, jeśli ktoś oferuje KOPIĘ, jako ORYGiNAŁ (samo kopiowanie, poza biletami NBP nie jest ścigane, o ile wiem).
,,Good luck, Mr. Gorsky"

Pozdrawiam wszystkich frustratów z pieczątką :*

kot_behemot

Nie, no wiesz, taka łasiczka to całkiem milusia moze. Dodatkowa mało mówi, nawet wcale - same zalety. Ciekawe czy trzeba ją tak samo jak chomika taśmą ;>

M.

Za krótka doba...

SMF spam blocked by CleanTalk