Reklama

Sprężynowiec do 170zł

Zaczęty przez gihros, 19-01-2010, 22:01:37

gihros

szukam jakiegoś dobrego sprężynowca do w/w ceny z ostrzem do 4" zastosowania codzienne rozcinanie kartonów itp ale milo by było jak by się w kuchni przydał tez bo jako kucharz czasem potrzebuje małego ostrego noża do trybowania albo robienia jakichś dekoracji  :grin:

elkrakerso

Mine is Strength... and Lust... and Power!

Pele76

A co szef kuchni na to? jak tam higiena pracy ma się do noża który tnie kartony, a za moment szykuje żarcie? :P
Automat to tez lipa troszkę z utrzymaniem czystości jeśli chodzi o kuchnię, bo to ani wyparzyć dobrze, ani bakterii zabić...

Najpiękniejszym uczuciem, jakie możemy przeżyć,
jest odczucie tajemnicy. To ono jest źródłem autentycznej
sztuki, prawdziwej nauki. Ten kto nigdy nie odczuł tej emocji,
kto tego nigdy nie spróbował, jest jak umarły. Jego oczy są zamknięte.

Albert Einstein

8,5/19

kabaddon

Jakiś Kershaw ze speedsafe np Leek

Well Long Tall Sally she's built for speed, she's got everything that Uncle John need

gihros

Cytat: Pele76 w 19-01-2010, 22:09:56

A co szef kuchni na to? jak tam higiena pracy ma się do noża który tnie kartony, a za moment szykuje żarcie? :P
Automat to tez lipa troszkę z utrzymaniem czystości jeśli chodzi o kuchnię, bo to ani wyparzyć dobrze, ani bakterii zabić...

Wierzysz w te bajki o czystych kuchniach kucharzach z czapkami i BHP? ;)

Powiem serio ze obecnie to na kuchni mamy paręnaście nożny które są tępe jak nie powiem co ;) i kartony tniemy tym co jest pod ręką i potem tym samym co jestpod reka szykujemy szanownemu klientowi smacznego schabika w zestawie z suróweczką ;)

Pele76

Aha... ale chciałbyś idąc do restauracji jeść coś normalnie i czysto no nie?
Na kuchni może być i parędziesiąt noży tępych, co nie znaczy że kucharz nie może mieć swoich ostrych.
To że noże tępe to wina szefa kuchni że dupa i nie dba o sprzęt, a to że kucharze tymi tępymi nożami pracują, to ich wina że są dupy i własnych noży nie mają lub tych tępych nie potrafią naostrzyć :D

Albert Einstein

8,5/19

cubix

To może kruca ostrzałkę zamiast noża ?? Ale po takim długotrwałym użytkowaniu tępych noży to ich naostrzenie spowoduje rozlew krwi w kuchni (wiem z doświadczenia ;P) ...

Proszę kontaktować się tylko i wyłącznie mailowo!

Pele76

Cytat: cubix w 19-01-2010, 22:25:09

To może kruca ostrzałkę zamiast noża ?? Ale po takim długotrwałym użytkowaniu tępych noży to ich naostrzenie spowoduje rozlew krwi w kuchni (wiem z doświadczenia ;P) ...

+1

Albert Einstein

8,5/19

Renifer

No to przypadkiem nie pucuj się gdzie pracujesz bo na forum na stówę zagląda ktoś z sanepidu...
A z drugiej strony może lepiej daj znać, będę omijał szerokim łukiem...
A merytorycznie, sprężynowiec w kuchni? Tego chyba jeszcze nie było na forum. Sugeruję lekturę może wpadniesz na to że czyszczenie takiego noża po pracy będzie co najmniej problematyczne. Kuchnia (na pewno zawodowa) = kuchenne fixy.

NINDŻA NIE MOŻE BYĆ MIĘNTKA!

gihros

I kucharz dupa kiedy noży kupa ;)

Podbijam temat zależało by mi na takim sprężynowcu na jeden przycisk jak ten ze stajni SigTac :>
[youtube=425,350]
http://www.youtube.com/watch?v=zZQVeEE8Vxc&feature=related[/youtube]

gihros

Cytat: Renifer w 19-01-2010, 22:26:10

A merytorycznie, sprężynowiec w kuchni? Tego chyba jeszcze nie było na forum. Sugeruję lekturę może wpadniesz na to że czyszczenie takiego noża po pracy będzie co najmniej problematyczne. Kuchnia (na pewno zawodowa) = kuchenne fixy.

Chodzi o to ze ten nóż jest dla mnie a nie dla kuchni wiec patrzyłbym czy może mi sie przydać do celów osobistych jak i coś więcej .. bo jak juz sobie kupi taki nożyk to go nie dam komuś tępić przy trybowaniu kaczki xD

Pele76

Ja na ten przykład tez nie dałbym swoich naostrzonych kuchenniaków byle oszołomowi...
Nie kumam... Hubi też czasami używał Sebci czy Gripka na kuchni, ale widac to bylo raczej w ramach testów niż docelowego używania w jakiejś tam czynności.

Moim zdaniem, płynięcie z prądem czyli jak już jest syf na kuchni, to ja go dalej będę kontynuował, to dla mnie lekki szajs jest. Tak to my nigdy nie będziemy lepsi.
Ja wprowadziłem na kuchni ostrzałki spyderco, później Hubi dołączył. Inni zobaczyli że jednak da się pracować ostrymi jak brzytwa nożami i sami się przerzucili na takie systemy ostrzące.
A przed nami było właśnie tak że cała masa tępych noży... No ale nikt nie używał sprężynowca do kucharzenia :D
Ja miałem przez jakiś czas AFO, ale tego używałem jedynie w magazynach i do dziurawienia beczek z olejem ;)

Albert Einstein

8,5/19

gihros

Sprężynowce zawsze mi się jakoś podobały...Co od ostrzałki dobry motyw pokazać na kuchni co to prawdziwa ostrzałka może coś u siebie takiego zmajstruje..

Ale wracając do tematu jaki sprężynowiec w tej cenie polecacie

Pele76

Najpierw spytaj się kto pracował na kuchni sprężyną, a później zapytaj kto z nich coś w tym celu poleca.
Foldery są trudne do utrzymania w czystości na kuchni, a automaty to już całkiem lipa.
No chyba że jako zawodowy kucharz masz w dupie swój zawód, bo czy się stoi czy się leży... to... nie wiem, głupi temat po prostu. Ja mam jakieś dziwne jazdy później chodząc po restauracjach jak się zastanawiam ilu takich jak ty kucharzy ma wywalone na higienę przy żarciu :(

Albert Einstein

8,5/19

gihros

Cytat: Pele76 w 19-01-2010, 23:31:14

Najpierw spytaj się kto pracował na kuchni sprężyną, a później zapytaj kto z nich coś w tym celu poleca.
Foldery są trudne do utrzymania w czystości na kuchni, a automaty to już całkiem lipa.
No chyba że jako zawodowy kucharz masz w dupie swój zawód, bo czy się stoi czy się leży... to... nie wiem, głupi temat po prostu. Ja mam jakieś dziwne jazdy później chodząc po restauracjach jak się zastanawiam ilu takich jak ty kucharzy ma wywalone na higienę przy żarciu :(

A czy potępiasz innych ludzi za to że sprężynowcem obiorą sobie jabłko a potem otworzą jakaś paczkę :dodge:

Pele76

Cytat: gihros w 19-01-2010, 23:35:24

A czy potępiasz innych ludzi za to że sprężynowcem obiorą sobie jabłko a potem otworzą jakaś paczkę :dodge:

nie, takich nie

Albert Einstein

8,5/19

RNL

Po trybowaniu kaczki masz w sprężynowcu kopalnie króla Salmonellona. Był taki dawny król, Salmonellon. Miał żonę Salmonellozę ;P

,,Good luck, Mr. Gorsky"

Pozdrawiam wszystkich frustratów z pieczątką :*

gihros

Dalsze posty proszę na w/w temat zależy mi na waszych propozycjach (nie jestem mocno rozeznany w nożach) noża sprężynowego dobrej jakości mieszczącego sie w cenie 170zł

A an kuchni taki folder może sie czasem mi przydać szczególnie kiedy wiem co takim nożem mogę zdziałać bo wielkim kuchennym nie był bym wstanie zrobić tak ładnie przystrojonego arbuza (troszkę serduszko nie wyszło ale to nie problem ^^)

Pele76

Kurcze, to na jakiej ty kuchni robisz że tam macie same wielkie noże? hmmm jak robią to inni kucharze? Też każdy foldera czy automata używa? Bo mnie sie wydaje że małe pikutki od Victorinoxa zdałyby egzamin o wiele lepiej przy takich pracach.

Albert Einstein

8,5/19

brony_

Cytat: Pele76 w 20-01-2010, 00:05:13

Kurcze, to na jakiej ty kuchni robisz że tam macie same wielkie noże? hmmm jak robią to inni kucharze? Też każdy foldera czy automata używa? Bo mnie sie wydaje że małe pikutki od Victorinoxa zdałyby egzamin o wiele lepiej przy takich pracach.

+1

PS. Sytuacja z życia: kucharz idzie za potrzebą na 1, po spłukaniu wody w sedesie wychodzi dumnie na kuchnie. Widząc to kelner mówi do niego:
- "nie zapomniałeś o czymś  :] ?"
- "... a tak..., kurwa, światła nie zgasiłem  :?"

Ot, higiena  :special:

K O Ł O B R Z E G   ---> www.rezydencja.fajnewczasy.com

SMF spam blocked by CleanTalk