Reklama

"błysk" na zdjęciach analogowych

Zaczęty przez demon, 20-01-2010, 21:06:42

demon

Panowie co to za "błysk" ? Pojawia się w różnym nasileniu na wielu zdjęciach (niestety nie pamiętam czy przy różnych obiektywach czy przy jednym) - jakaś nieszczelność korpusu ? Wada szkła ? Niesamowity zbiego okoliczności ?

Aparat to analogowa Minolta.

sorry za jakość foty z kamerki netowej - nie mam skanera.

ps. prawy dolny róg zdjęcia jest ok - to prześwietlenie to wina "zdjęcia ze zdjęcia".

Chwilowo nie mam czasu. Takie tam, różne...

Tu wrzucić jakiś mądry / szokujący cytat - najlepiej po angielsku lub po łacinie, ewentualnie nazwę zespołu o którym nikt nie słyszał.

heatbird

W różnym nasileniu, ale mniej więcej ciągle wygląda tak samo i mniej więcej w tym samym miejscu klatki? Pojawia się przez całą jedną kliszę, czy na różnych? A możesz podać jaki to dokładnie model minolty? Jak na różnych kliszach, to ja raczej obstawiam że to nieszczelność body... Może być to klapka, a może migawka, np jak jest płócienna, już trochę się przedarła.

Nie trzeba bać się majsterkowania. Profesjonaliści zbudowali Titanik, majsterkowicz zbudował Arkę...

demon

Minolta x-300, różne filmy, migawka 'szmaciana' ale w stanie idealnym (aparat stary ale nieużywany).

Edit. Body ma małą 'dziurkę' na przedniej ścianie - dziurka służy do kręcenia jakąś tajemniczą śrubką - zapewne w fabryce bo oryginalnie była zasłonięta okleiną obudowy która odpadła. Wydawało mi się, że nie ma to znaczenia bo wygląda na to, że dziurka nie ma 'optycznego' połączenia z komorą filmu.

Tu wrzucić jakiś mądry / szokujący cytat - najlepiej po angielsku lub po łacinie, ewentualnie nazwę zespołu o którym nikt nie słyszał.

katz

Światło Ci przecieka ewidentnie, a gdzie to ciężko wyczuć, może uszczelki przy klapce są już sklepane.

Skóry różne: http://katzs-leathers.tumblr.com
Sprzedam

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia.

heatbird

Może to ta dziurka, przeciek ma kształt okrągły. Ale może żeby zobaczyć skąd to pozaklejać po wierzchu klapkę czarną taśmą kilka razy, kupić najtańszy film jakiś 24 klatki z marketu i zobaczyć czy to zostaje. Bo faktycznie jak jest stary, i nie ważne że nie był używany, to gąbka mogła się zestarzeć.

Nie trzeba bać się majsterkowania. Profesjonaliści zbudowali Titanik, majsterkowicz zbudował Arkę...

demon

Ok, dzięki za rady. W Tajemniczą dziurkę wkręciłem śrubkę - obaczym jak bedzie.