Reklama

Bagnet ak 47

Zaczęty przez Rufus, 21-01-2010, 19:49:24

Rufus

Wiem,
infantylne, aprofesjonalne, raczej nożowy psychiatra.. Ale.. chodzi za mną chęć nabycia drogą kupna bagnetu ak 47/74/akms etc etc..
Miękki, ogólnie gówniany - sądząc z przedmiotowych opinii, ale do cholery miał wygrać zimną wojnę a miliony nie mogą się mylić ;P , kultowy jak wz. 69?
Nabywamy czy leczymy autora ww. postu?

edi: .. i pewnie już było, proszę mnie nie besztać.. ;)

Pitt

A do czego Ci on? Do 'mania'? To bierz. Do używania? Nie bierz.

Uwaga - nieogarniam paczkomatów, wysyłam tylko DPD

Rufus

Raczej do "mania", chodzi mi jednak o szerszy aspekt choroby. Bagnet - jest, jakiś pomysł na bagnet + pochwa = przecinak - jest. Jasne, nie do końca chodzi o radę, raczej dyskusję. Mała prowokacja, znamy przecież "wartość" przedmiotowego produktu ale również cenimy i chcemy wz. 69 pomimo jego ułomności. Gdzie różnica - jeden kochany drugi wzgardzony?

Swatch

Cytat: Pitt w 21-01-2010, 19:53:20

A do czego Ci on? Do 'mania'? To bierz. Do używania? Nie bierz.

Zarąbista recka ........... :D

Pitt

Ok. To napiszę tak: mi się ten bagnet podoba. Przenosi mnie do scenerii między Rambo a Stawką większą niż życie. Gdyby nie fakt, że nie kolekcjonuje bagnetów, to bym go sobie kupił.

Edit: najbardziej z bagnetów podoba mi się US M9

Uwaga - nieogarniam paczkomatów, wysyłam tylko DPD

Dexameth

Gdzie różnica ? Może w

ilości wyprodukowanych egzemplarzy
zastosowaniach
stopniu oryginalności konstrukcji ( wz.69) narzuconej licencji ( AK , AKMS)

Zawsze jest gdzieś piękny poranek , nawet w dniu naszej śmierci .

Rufus

Ra
edi: naturalnie nie chodzi o kult Ra, tylko piszącemu omsknął się palec :special:

Vick

Cytat: Rufus w 21-01-2010, 19:49:24

Wiem,
infantylne, aprofesjonalne, raczej nożowy psychiatra.. Ale.. chodzi za mną chęć nabycia drogą kupna bagnetu ak 47/74/akms etc etc..
Miękki, ogólnie gówniany - sądząc z przedmiotowych opinii, ale do cholery miał wygrać zimną wojnę a miliony nie mogą się mylić ;P ,

Skoro zdajesz sobie sprawę ze wszystkich jego wad, a mimo to nadal go chcesz, to kupuj  :D
Po co się leczyć, trzeba cieszyć się życiem i zbierać zabawki  :P

Mi z kolei przydałby się US M7

Rufus

To mądre podejście drogi Vicku. Zakładam, że przyczyniasz się do rozwiania dylematów nie tylko mojej skromnej osoby ale całej rzeszy ciekawskich :shy:

Vick

Trzeba od czasu do czasu zrobić sobie przyjemność  :)
Czy wszystko co mamy musi być użytkowe ?
Czy jeśli mamy w domu 100 noży użytkowych, to 101 też musi być taki ?  8o
Ale zaznaczam - kupując takie coś trzeba być tego świadomym.
Bagnet fajowa rzecz, można się nim pobawić, fajnie na półce wygląda, robi wrażenie na nienożowych kumplach, na karabin można sobie założyć, itd  :P

riot

Kupuj bez wahania, Rufus.

Na początku lat 90-tych, kiedy nie miałem pojęcia o żadnej firmie nożowej zza Wielkiej Wody, był moim marzeniem. I to wcale nie jako eksponat na półkę. W licealnych czasach nie raz był ze mną w Bieszczadach i dawał radę, bo musiał. Szczerze pisząc, podoba mi się do dziś; zwłaszcza wersja z czarną, gumową izolacją na pochewce.

Słusznie prawią koledzy - bierz i ciesz się  :)

Rufus

Dzięki Koledzy, decyzja podjęta.
Niech nas zobaczą ;)

Vick

Wklej fotkę jak kupisz  :)

Rufus

Dexameth

Pozwólcie że zadam pytanie : czy ktoś z was był w wojsku ? Dźwigał to żelastwo ? Pytanie nie jest złośliwe  :)

Vick

Jasne, byłem w Vietnamie w 1970  ;)

Bagnet to pikuś, połaź w kamizelce przeciwodłamkowej i hełmie M1
No, ale to tak tylko weekendowo - hobbystycznie  ;P

W prawdziwym wojsku nie byłem, jakoś się nie złożyło, nie miałem czasu prawdę mówiąc  :?
A jak się było w wojsku to się nienawidzi bagnetów, czy wręcz przeciwnie ?  ;>

Dexameth

Jak patrzę na bagnet do kałacha to mnie odrzuca  :D Co do innych bagnetów - mam kilka przedwojennych w skromnej kolekcji  :)

Rufus

Full Metal Jacket rulez :/

Vick

:P
Ja w tej chwili mam tylko szwajcarskiego SIG 57

Do "vietnamu" nie miałem bagnetu, bo łącząc tradycję z użytkowością nosiłem Camillusa USMC i scyzoryk Camillus Demo Knife. Ale w sumie M7 chętnie bym nabył jakby się trafił w przystępnej cenie.

brony_

Ja też sobie kupiłem z sentymentu  :P Mam 2 wersje - naszą z izolacją i NRDowską czarną. Co ciekawe na naszej nie ma bitego numeru  :)

K O Ł O B R Z E G   ---> www.rezydencja.fajnewczasy.com

SMF spam blocked by CleanTalk