Reklama

Jaki kupić nóż - kucharz miłośnik pełną gębą :)

Zaczęty przez michu.pl, 22-01-2010, 18:30:12

michu.pl

Witam
Od dłuższego czasu myśle nad kupnem dobrego noża. Zanim zacząłem rozglądać się w necie sprawdziłem okoliczne sklepy w moim mieście - mieszkam w Bydgoszczy. Jeden sklep gdzie znalazłem jako taki wybór to Megapunkt, ale niestety żaden mnie nie zaciekawił.

Interesuje mnie nóż szefa kuchni lub taki do siekania "wysoki". Będą mi potrzebne głównie do siekania warzyw. Do innych czynności mam wystarczająco noży. Chce się nauczyć siekać jak zawodowi kucharze. Już dużo umiem, ale do szcześcia potrzeba mi dobrego noża. Zależy mi na dobrym sprzęcie za w miare niewielkie pieniądze (100-120 zł góra). Ważne żeby był lekki (sprawdzałem Gerlachy - mają cieżką rękojeść) i dobrze wyważony... w necie tego nie sprawdze dlatego pytanie do znawców :grin:. Wygląd też gra rolę, ale już drugorzędną.

Zastanawiałem się nad Fiskars Takumi -
siekacz: http://www.e-kuchenne.com.pl/product_info.php?cPath=2_103&products_id=949
nóż szefa: http://www.e-kuchenne.com.pl/product_info.php?cPath=2_103&products_id=946

Co o nich myślicie?
Może znacie jakieś lepsze?

MichaelD

Przyjrzyj się bliżej ofercie poniższych dwóch firm, w tej półce cenowej będzie to bardzo dobry wybór.
- Victorinox z serii  Fibrox
- Wenger z serii Grand Maitre

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

PiotrB.

Lub Victorinox z rozanego drzewa raczka, ups, rekojescia

To bedzie chyba, nastepne moje nowe hobby

michu.pl

Dzięki za odpowiedzi. Poszperam, ale jeszcze wróce :D. Rozumiem, że Takumi mam sobie odpuścić?

lonehitman

Za tą kasę to coś z Victorinoxa (sam mam) + ostrzałka koniecznie żeby dobrego noża na jakiś ostrzałkach typu kółka z węglików nie zajechać.

XkondorX

Lekki i do nauki? Victor z fibroxem. Zamiast ostrzałki, weź kubek. :P
Aczkolwiek, ja bym brał coś co ma większą wagę. Victora oddałem mamie, sam siekam ciężkim Porshakiem. dlaczego? Bo masa noża pozwala na szybsze i mniej męczące siekanie. Tylko podnosisz nóż, resztę robi masa.

The true rebels always walk alone anyway.

vrtel

Mam szefa w Fibroxie, nie jest ciężki ale tnie bardzo sprawnie, fajna geometria ostrza, polecam.

MichaelD

To zalezy co kroimy. Do np. pieczarek czy miękkich owocow typu kiwi, truskawki, używam 150mm Petty ( 95 gram) bo noz jest bardzo lekki i szybko sie nim kroi.
Ale do twardych warzyw tj. marchewka, cukinia, cebula gdzie przydaje się waga i szersze ostrze używam Gyuto 240mm ( 230 gram).

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

michu.pl

Ma być w miarę uniwersalny, jeśli dzielić na miękkie lub twarde warzywa to raczje do twardszych. Mam noże Zeptera laserowo ostrzone ale z ząbkami i mój ulubiony siekacz nie radzi sobie z cebulą, papryką bo nie moge dociąć do końca. Do wszystkiego inne sie nadają :).

Ostrzałkę mam z diamentowymi kółkami (z normalnych stalowych noży lecą wióry podczas ostrzenia;) ), ale planuje zakup kamienia i takiej "prowadnicy", którą zakłada sie na nóz zeby złapać odpowiedni kąt. Nie chce zniszczyć ostrza.

Cytat

Lekki i do nauki? Victor z fibroxem. Zamiast ostrzałki, weź kubek.

O co chodzi z tym kubkiem?

vrtel

Spód kubka/talerza, może z powodzeniem posłużyć do podostrzenia noża.
Polecałbym jednak stalkę i płaski kamyk/diament. Na stalkach się nie znam, używam jakiejś bardzo starej.

michu.pl

Cytat: vrtel w 23-01-2010, 15:07:43

Spód kubka/talerza, może z powodzeniem posłużyć do podostrzenia noża.
Polecałbym jednak stalkę i płaski kamyk/diament. Na stalkach się nie znam, używam jakiejś bardzo starej.

Stalkę później, bo trzeba się umieć posługiwać. Na razie zaopatrze sie w kamyk.

Podobają mi się wysokie noże, bo mogą służyć nie tylko do siekania, ale również do przenoszenia kawałków do różnych pojemników.
Victor: http://www.victorinox.sklep.pl/produkt/1056,Noz-kuchenny-Victorinox.html
Wenger: http://www.sharg.pl/item.php?nav=T004542
ewentualnie jeszcze Petty: http://www.sharg.pl/item.php?nav=T004546

Jaki będzie najlepszy ?:>
Podoba mi się Santoku, bo jest lekko zakrzywiony, co na pewno ułatwi siekanie "profesjonalnym ruchem" :))))

adonay

Powiatał

jeśli jesteś miłośnikiem kuchni, gotujesz dla siebie/przyjaciół i masz do dyspozycji 300-400pln to zamów sobie u któregoś z naszych magików od stali customa (znaczy nóż na zamówienie) ;D

pozdro

edit: sorki, slepy jestem nie zauważyłem 100-120 pln

P.S. dozbieraj i zamów customa

P.P.S. jeśli 100-120pln to sztywna kwota to j.w Victor,Fiskars lub Sanelli

Nie lubię noży...zwłaszcza Seben..........ZMIENIŁEM ZDANIE, SEBENZA JEST COOL!!!...ale i tak sprzedałem...

MichaelD

Osobiście jeśli wybierał bym z oferty Wenger Grand Maître zdecydował bym się na Gyuto 200 mm, jako bardziej uniwersalny nóż niż Santoku. Musze wspomnieć ze te Wegnery maja szlif jednostronny ( ostrzone są na 10° ) , szlif taki wymaga więcej doświadczenia w ostrzeniu, niż jaki mamy w szlifie dwustronnym, w dodatku  ostrzałki typu Turnbox, Crockstick odpadają.  Dlatego raczej wątpię czy to będzie idealny nóż dla początkującego.

Tutaj masz troche więcej informacji o nożach Wenger'a
http://www.wenger.ch/htdocs/files/knife/products/Ambiente_Wenger_History_and%20Product_PressRelease.pdf

Single and Double Bevels
- Another major point to consider is single or double bevel knife. Unless you're sure what you're doing then stick with the double bevel. Single bevel (or chisel grind) knives are much more prevalent in Japanese kitchen and pretty much non-existent in Western. I can't really think of a traditional western single bevel kitchen knife. These days Japanese knives come in both flavors and it's easy to get most of the popular knife types in either version, but not always. Gyuto or a chef's knife can be purchased in single or double bevel version. Same is true for Deba. Nakiri is double bevel and it has single bevel counterpart called Usuba. However, I've never seen double bevel Yanagiba nor single bevel Sujihiki, alternatively you could say later is double beveled version of the former, but as usual that's not the classification.
In general it's a matter of personal preferences, if you know how to use both. I personally, have used single bevel knives for last year or so and while they're very good performers for translucent slices of veggies or meat I still have troubles controlling the single bevel Aritsugu Gyuto when making longer vertical cuts. It's my technique, or the lack of it, I absolutely don't blame the knife. There was a point when I pretty much gave up on single bevel gyuto, but thanks to knife forums I got a few pointers on its correct use and now I am back to it, training and working on my technique, hopefully not in vain :)
Basically if you do not know, and never used single bevel knife, keep in mind there is a learning curve. Unlike me, you might grasp it in a week or two, or it may take longer time. Depends how much time and effort you invest and how fast you learn. For me it wasn't that easy partly because I had 30+ other knives in the kitchen to use/experiment with and most of them weren't single bevel knives.
Generally speaking, single bevel has its own advantages: a) Easier to sharpen, it's just one side, half the work; b) Sharper, because of the single edge; Cons would be: Lesser versatility unless you're really skilled with it; The learning process.

http://www.zknives.com/knives/kitchen/misc/articles/kkchoser/westvsjapnp2.shtml

drogowiec

Nóż szefa jest bardzo OK. Żeby nim dobrze siekać, to musi mieć około 24cm długości samego ostrza. Przy takiej długości świetnie nadaje się również do przygotowywania kruchego ciasta. Ja mam w swoim "arsenale" nóż szefa o długości 30cm. Używam tylko "na spec-okazje", gdyż wymaga wielkiej deski do krojenia. Na codzienne okazje używam jakiegoś taniego santoku lub chińskiego tasaka. Jednak w kwocie zaoferowanej przez założyciela wątku będą to narzędzia wymagające częstych "pieszczot" (miękka stal).

Pozdrówka

PiotrB.

Ale jesli bedzie prawidlowo kroil i uzytkowal przy zgarnianiu z deski, czyli tepa strona ostrza, to bedzie dluugo trzymalo ostrosc, najwyzej od czasu do czasu przeleci musatem.

To bedzie chyba, nastepne moje nowe hobby

lukaszki

No i jeśli nie będzie siekał na szklanej desce ;)

Endless tears
Forever joy
To feel most every feeling
Forever more

michu.pl

Cytat

Osobiście jeśli wybierał bym z oferty Wenger Grand Maître zdecydował bym się na Gyuto 200 mm, jako bardziej uniwersalny nóż niż Santoku. Musze wspomnieć ze te Wegnery maja szlif jednostronny ( ostrzone są na 10° ) , szlif taki wymaga więcej doświadczenia w ostrzeniu, niż jaki mamy w szlifie dwustronnym, w dodatku  ostrzałki typu Turnbox, Crockstick odpadają.

Dzięki, bede miał na uwadze. Czy kamień nadaje sie do tych ostrzenia tych noży? Czy jest jakaś "prowadnica" zakładana na nóż zeby ustawić pod odpowiednim kątem? Na musaki i inne "ostrzące kije" na razie się nie chce rzucać bo wiem że niewłaściwe ostrznie doprowadzi do zniszczenia ostrza.
Cytat

Na codzienne okazje używam jakiegoś taniego santoku lub chińskiego tasaka. Jednak w kwocie zaoferowanej przez założyciela wątku będą to narzędzia wymagające częstych "pieszczot" (miękka stal).

Ile musiałbym wydać żeby kupić nóż z twardej stali? Rozumiem że "pieszczoty" to czeste ostrzenie, tak? ;)
Cytat

jesli bedzie prawidlowo kroil i uzytkowal

Nie wiem czy prawidłowo kroje. Czasem sie dziabne wiec jeszcze poprawnie tego nie robie ;). Wszystko przede mną.

Troche dużo padło tu modeli noży. Możecie jakoś to zawęzić?
Ja bym sie skłaniał ku Wengerowi, bo wydaje mi sie trwalszy (jak dla laika), może źle robie że kieruje sie ceną -> lepsze = droższe ;).

vrtel

MichaelD

Victorinox i Wenger wykonane sa z tej samej stali X50CrMoV15 i hartowane do 56 HRC, to powoduje ze nóż daje się ostrzyc na katy rzędu 12-13 stopni na stronę ( 15 to IMHO optimum), i pozostaje ostry przez około 2 tygodnie, gdy przez ~godzinne codziennie nim kroimy.

michu.pl

Jeśli te dwa noże są identyczne pod względem materiałów i kątów ostrzenia to chyba wybiore wengera, bo bardziej mi sie podoba :). Zastanowie sie oczywiście zanim kupie.
Dzięki chłopaki za pomoc :D.

Jak będe miał sprzęt i poużywam go przez jakis czas to napisze później jakaś recke :).

Pozdrawiam

SMF spam blocked by CleanTalk