Reklama

Wśród obumarłej natury modli się pełen spokoju.

Zaczęty przez pecado, 23-01-2010, 12:47:37

pecado

kliknij aby powiększyć do oryginalnego rozmiaru

pozdrawiam
pecado
Fanklub Taktycznej Rusałki |#| Barankom mówię moje stanowcze nie :mad:
hokka hey hadree hadree succomee succomee
PGK swoich i świadków nie zostawia.

Pitt

Zaglądam do exifa:

# Exposure Time (1 / Shutter Speed) = 1/100 second ===> 0.01 second
# Lens F-Number / F-Stop = 11/1 ===> ƒ/11
# Exposure Program = manual control (1)
# ISO Speed Ratings = 400
# Focal Length = 50/1 mm ===> 50 mm

(resztę danych wyciąłem; połowy i tak nie rozumiem)

Czyli ciemnawo było, dałeś czułość 400. Canon generuje niewielkie szumy nawet przy wysokich czułościach, więc jest ok. Przynajmniej przy tej rozdzielczości.
Przesłona 11. I tu bym się chwilę zatrzymał....... Mój Canon (w zasadzie jego kitowy obiektyw 18-55) ostrzy najlepiej w przedziale przesłony 13-16. I w tym zdjęciu mi głębi właśnie brakuje.
Czubek nieostry, tyłek nieostry. Środek - brzytwa.
Miałeś jeszcze rezerwę czasu, by z ręki nieporuszenie strzelić. Spokojnie udaje się przy 1/30s... 1/20s... Wtedy głębię można by pogłębić ;-)
Kompozycja jest ciekawa; bez zastrzeżeń. W tle śnieg; ale nie rozprasza. Są kolory; miło dla oka. Rysunek laminatu przykuwa wzrok. I oto nam chyba chodziło :-)
Jeszcze może bym poziomami pokręcił. Może ciut mniej zielonego?

Uwaga - nieogarniam paczkomatów, wysyłam tylko DPD

pecado

Przez te czubki kiedyś osiwieję - muszę iść na strojenie cholernego tamrona, bo kiedyś nie zdzierżę.
Czasu bardziej skrócić nie mogłem - ja może im bym tu ustał, choć byłem pochylony w niewygodnej pozycji, ale gałązka mi na wietrze tańczyła i czekanie na bezruch mogło mnie tam do ciemnego wieczora potrzymać ;)
Poza tym chwilę wcześniej nóż wpadł mi śnieg - stąd lód przymrożony do klingi i ręce zaczęły mi tężeć, o znikającym w oczach stanie aku nie wspomnę ;)
Zdecydowałem się kręcić na żółć, żeby podkreślić rękojeść i brunatną gałązkę, chciałem dodać trochę ciepła w zimnym otoczeniu :shy:

pozdrawiam
pecado

Pitt

Cytat: pecado w 24-01-2010, 19:05:20

Przez te czubki kiedyś osiwieję - muszę iść na strojenie cholernego tamrona, bo kiedyś nie zdzierżę.
Czasu bardziej skrócić nie mogłem - ja może im bym tu ustał, choć byłem pochylony w niewygodnej pozycji, ale gałązka mi na wietrze tańczyła i czekanie na bezruch mogło mnie tam do ciemnego wieczora potrzymać ;)
Poza tym chwilę wcześniej nóż wpadł mi śnieg - stąd lód przymrożony do klingi i ręce zaczęły mi tężeć, o znikającym w oczach stanie aku nie wspomnę ;)
Zdecydowałem się kręcić na żółć, żeby podkreślić rękojeść i brunatną gałązkę, chciałem dodać trochę ciepła w zimnym otoczeniu :shy:

Skąd ja to znam.
Jak "robiłem Intrudera" to głownia przymarzła mi do polarowej rękawiczki a smar w obiektywie tak zgęstniał, że autofocus obracał się z prędkością defekującego żółwia (przy tej okazji pozdrawiam wszystkie żółwie).
Wracając do zdjęcia i obróbki koloru. Pecu, no ale śnieg winien być biały... choć bywa też żółty, ale tego to bym nie chciał fotografować ;-)
Uwaga - nieogarniam paczkomatów, wysyłam tylko DPD

pecado

jakby był jakiś fajny wzorek to można i żółty ;)
a na serio to może kwestia kalibracji bo na tym gdzie teraz patrzę śnieg właśnie w niebiesko-zielonkawej tonacji jest, zdecydowanie nie-żółtej w każdym razie. Tu jednak co monitor to inaczej więc nawet trudno polemizować.
Jutro zadzwonię do serwisu Tamrona - mam go 5 min od domu - niech się określą ;>
A co do reszty to spróbuję jeszcze raz, może z większą GO jeśli będzie ładna pogoda w tygodniu (ma być).
Dzięki za opinię :*

pozdrawiam
pecado

cubix

Przyjemna foteczka :) Jeśli mogę doradzić to w takich sytuacjach można ratować się na 2 sposoby - albo skombinować coś co odbijałoby się w ostrzu (bo wyraźnie widać, że jest już na granicy przepału podczas gdy reszta kadru jest niedoświetlona) albo tak jak tutaj zrobić zdjęcie niedoświetlone, a potem poprawić w PS koniecznie (zaznaczyć ostrze, nowa warstwa, poprawić jasność i kontrast tła bez ruszania ostrza).

Proszę kontaktować się tylko i wyłącznie mailowo!

pecado

jak dla mnie to teraz jest dopiero pojechane, aż tak mi na kolorach nie zależało :?
ale kolory na pewno są żywe, nie ma to tamto ;)
metodę z warstwami kojarzę, ale jestem leniwy i nie chce mi się bawić w maski, warstwy... jeśli czegoś nie da się poprawić (ev, kolory, kontrast, ostrość) w lightroom to jest do wyrzucenia ;)

pozdrawiam
pecado

hubi

Jak dla mnie fotka bardzo dobra  :) Wygląda na to że Pecado nabrał weny twórczej.Dawaj więcej  :)

pecado

Żeby nie mnożyć wątków w tematycie zimowej zmieniłem oryginalny tytuł i dorzucam kolejne zdjęcia pod pręgierz ;)

czyli rozważań nad koncepcją ciąg dalszy (oczekujących przełomu serdecznie przepraszam, okres indolencji jeszcze trwa)

pozdrawiam
pecado

apss

pierwsze bardziej mi sie widzi ... w drugim - jak dla mnie - za bardzo pod sniegiem schowany ...

daj mi bussiaka na dobranoc ;)

sprzedam  noze

pecado

Drugie jest "na przekór" - chwilę wcześniej wpie.ł mi się w półmetrową zaspę, wyciągałem go według śladu jaki zrobił lecąc ku glebie, blokada mu zamarzła to stwierdziłem "a to se kurna smarku jeszcze powisisz na gałęzi za karę" ;)
Z drugiej strony wydaje mi się trochę nienaturalne gdy w śnieżnym otoczeniu pojawia się coś tak "nieskazitelnego" jak wyjęty z ciepłej kieszeni nóż. Dlatego zdecydowałem się wrzucić i to "pobrudzone"

pozdrawiam
pecado

SMF spam blocked by CleanTalk