Reklama

Pomóżcie wybrać nóż...czyli standard...

Zaczęty przez AdamsKi, 23-01-2010, 20:29:00

AdamsKi

Witajcie,

Jestem tutaj nowy i wiem że znacie się na nożach znacznie lepiej ode mnie :) (podlizać się nie zaszkodzi ;) )...

A więc do rzeczy...chciałbym kupić sobie nóż, głownia stała (bo folderka już mam syderco native wersja CPM-S30V), cel użycia: survival, leśne wypady, ale też codziennego użycia jako podręczne cięższe ostrze.

Ostatnio zainteresowałem się firmą Cold Steel ale poza ich przechwałkami to nie znalazłem nic ciekawego na temat ich noży, no może poza SRK...A co wy sądzicie o ich nożach? I co sądzicie o ich stali San Mai? Macie coś z tego? Podobnie sprawa się ma z SK-5, dobrze toto się spisuje?

Nie ukrywam że zainteresowałby mnie noże CS: trail master, master tanto (ten najmniejszy), recon scout i outdoorsman, SRK nie wspominam bo to już chyba klasyka. Wyglądają zachęcająco, drogie ale czy warte swojej ceny (zwłaszcza wersja san mai).

Możecie zaproponować coś w podobnej cenie i rozmiarze?

– Na moim sihillu–warknął Zoltan, obnażając miecz–wyryte jest starodawnymi krasnoludzkimi runami prastare krasnoludzkie zaklęcie.
– Więc to są te słynne tajne runy krasnoludów? Co głosi ten napis?
– ,,Na pohybel skurwysynom!"

AdamsKi

i przepraszam jeśli wkleiłem wątek nie tu gdzie trzeba :) wiadomo...początkujący ;)

– Na moim sihillu–warknął Zoltan, obnażając miecz–wyryte jest starodawnymi krasnoludzkimi runami prastare krasnoludzkie zaklęcie.

MichaelD

Rożnica pomiędzy SRK a Trailmaster jest znacząca, postaraj się zdefiniować bardziej do czego tak naprawdę nóż będzie ci służył.  Przypatrz się bliżej ofercie Benchmada tj. modele CSK i  Rant.

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

sztajmes

Musisz podac wiecej informacji dotyczacych tego do czego masz zamiar noz uzywac. Survival jest szerokim pojeciem.
Dla jednych jest struganiem patyczkow na kielbaski, dla innych przebijanie sie przez obite blacha drzwi to dopiero poczatek  :D

sztajmes

Coraz czesciej sie zastanawiam, kto pilnuje tych ktorzy pilnuja ?
Nic sie nie martw, jutro bedzie gorzej.

AdamsKi

chodzi mi użycie noża począwszy właśnie od strugania kijka po dłubanie w pniach drzewa, cięciu, ścinaniu (jeśli widzieliście ten odcinek w ultimate survival to wiecie co mam na myśli ;) )...chciałbym też móc zruszyć ziemię żeby móc się okopać, przecinanie drutu też jest mile widziane, przebijanie blachy też, nie notoryczne oczywiście ale chciałbym żeby to było możliwe i żebym nie zmasakrował ostrza przy tym...

miałem wcześniej nóż wielkości SRK ale ze stali 420 (firmy nie pamiętam, jakaś chińszczyzna), wypadł mi i wbił się w ziemię, natrafiając tam na kamień, skończyło się klepaniem czubka i na osełkę...

dlatego chciałbym zainwestować w coś bardziej trwałego...

AxM

No to Morkę, albo Ka-bara dużego. I jaka to cena ma być?

AdamsKi

a czy możecie podać więcej różnic między SRK i trail masterem? oczywiście poza wielkością i budową ostrza...bo to jest oczywiste...bardziej chodzi mi o ich użytkowanie.

AdamsKi

jestem zainteresowany nawet trail masterem albo recon scoutem więc cena oscyluje ok tysiaka...ale czy watro jest wydać aż tyle na nóż?być może tak, być może nie...co o tym myślicie?

cspz

Cytat: AdamsKi w 23-01-2010, 21:21:19

a czy możecie podać więcej różnic między SRK i trail masterem? oczywiście poza wielkością i budową ostrza...bo to jest oczywiste...bardziej chodzi mi o ich użytkowanie.

Miałem oba (srk z carbonV, TM z SK-5), SRK sprzedałem a zostawiłem sobie Trailmastera. TM o wiele większy, znacznie lepiej wyważony do rąbania no i o wiele lepiej tnie. SRK sobie odpuść. Tnie bardzo słabo a w nowych wersjach są problemy z rękojeścią. Obie węglówki sprawiały się dobrze, długo trzymały ostrość, nie wykruszały się.

sztajmes

Poszukaj na necie CS Recon scout   i  Kabar  BK2 Campanion.
Mam SRK i wydaje mi sie za delikatny do moich potrzeb. TRail master jest troche za duzy.
Z tych trzech ( czterech ) ktore mialem postawilem na BK2 Campanion, sprzedalem Mastera i Recona, kupilem
Kabar Heavy Bowie 9" i zostawilem sobie SRK.

sztajmes

Coraz czesciej sie zastanawiam, kto pilnuje tych ktorzy pilnuja ?
Nic sie nie martw, jutro bedzie gorzej.

AdamsKi

a jak się spisuje san mai? miał ktoś coś z tego?

cspz: czy próbowałeś uderzać swoim TM tylnią częścią rękojeści, np żeby coś po prostu rozbić, rozgnieść, skruszyć? wytrzymała jest? ciągle nie daje mi spokoju ta stal san mai...czy duża jest różnica w cięciu i wytrzymałości?

rybak

Cytat: AdamsKi

Serio nic nie znalazles na forum? O SRK? O Trailmasterze?

Eeee...

Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

AdamsKi

rybak: o SRK sporo się naczytałem na forum, wszyscy raczej go chwalą ale jakoś nie mogłem się doszukać o tailmasterze :( dlatego założyłem ten wątek ;)

cspz

Cytat: AdamsKi w 23-01-2010, 21:33:31

a jak się spisuje san mai? miał ktoś coś z tego?

cspz: czy próbowałeś uderzać swoim TM tylnią częścią rękojeści, np żeby coś po prostu rozbić, rozgnieść, skruszyć? wytrzymała jest? ciągle nie daje mi spokoju ta stal san mai...czy duża jest różnica w cięciu i wytrzymałości?

Tak, koniec rękojeści sprawdza się przy uderzaniu w miękkie przedmioty. Jednakże grzbiet ostrza lub krawędź jelca będą do tego celu znacznie lepsze. Choćby z tego powodu, że guma się niszczy przy kontakcie z czymś twardszym.
Myślę, że nie będzie znacznej różnicy między sk-5 a san mai w przypadku brutalnego traktowania. SK-5 od cold steela jest naprawdę porządnie obrobiona i sporo wytrzyma

AdamsKi

cspz: a jak to jest faktycznie z wytrzymałością czubka ostrza przy uderzaniu w coś twardego (drewno czy zwłaszcza blacha jak to jest pokazywane na każdym filmiku reklamowym cold steel)? czy faktycznie zachowuje swój kształt czy się zgina? bo czytałem że po wbiciu w deskę i podważeniu czubek wyginał się (tak było w przypadku laredo bowie ze stali sk5)

rybak

rybak: o SRK sporo się naczytałem na forum, wszyscy raczej go chwalą ale jakoś nie mogłem się doszukać o tailmasterze :( dlatego założyłem ten wątek ;)

I nic Ci to nie dalo do myslenia? ;)

AdamsKi

rybak: to że nie ma o nich wątku nie oznacza że nikt go nie ma a tym bardziej że jest do niczego ;) po prostu tani nie jest i nie każdy ma ochotę wydać tyle kasy, kiedy można kupić inny trochę tańszy nóż...ale to tylko moje zdanie ;)

rybak

rybak: to że nie ma o nich wątku nie oznacza że nikt go nie ma a tym bardziej że jest do niczego ;) po prostu tani nie jest i nie każdy ma ochotę wydać tyle kasy, kiedy można kupić inny trochę tańszy nóż...ale to tylko moje zdanie ;)

Nie masz wrazenia, ze tak troche sobie juz odpowiedziales?

A teraz spier... w podskokach, oba tylko w reku trzymalem kiedys.

cspz

Cytat: AdamsKi w 23-01-2010, 21:47:03

cspz: a jak to jest faktycznie z wytrzymałością czubka ostrza przy uderzaniu w coś twardego (drewno czy zwłaszcza blacha jak to jest pokazywane na każdym filmiku reklamowym cold steel)? czy faktycznie zachowuje swój kształt czy się zgina? bo czytałem że po wbiciu w deskę i podważeniu czubek wyginał się (tak było w przypadku laredo bowie ze stali sk5)

Laredo ma delikatniejszy, cieńszy czubek. Pewnie dlatego się wygiął. Trailmaster powinien takie zabiegi wytrzymać, nie pognie się :)

AdamsKi

cspz: dzięki za Twoje uwagi :) coraz bardziej przekonuję się do trail mastera :)

a teraz uciekam...

Ale jeśli ktokolwiek ma jeszcze jakieś uwagi odnośnie noży cold steel albo chciałby zaproponować inny model innej firmy to będę wdzięczny :)

SMF spam blocked by CleanTalk