Żegnamy Jumbo i Testrala

Reklama

Nóż Schrade SCHF 3 - wart zakupu?

Zaczęty przez pawelpluta, 24-01-2010, 00:22:42

pawelpluta

Witam ponownie

Mam pytanie odnośnie noża Schrade SCHF3. Jest to "kopia" CRK Pacific. Ma ktoś jakiekolwiek informacje o stali z jakiej są wykonane te noże? Czytałem na stronie jednego sklepu że to 440C. Ktoś ma / wie coś o nich / itd? Interesują mnie konkretne informacje [ nie pytam o SCHF1 bo on wykonany jest ze stalo 1070 ]. Będę wdzięczny za info.

pawelpluta

Nowy fakt - według producenta jest on produkowany ze stali 7cr17Mo. Nie wiem czemu w mailu napisali mi, że jest to odpowiednik 440C skoro skład bardziej odpowiada 440A. Czy ktoś mógłby bardziej przybliżyć mi tą stal?

petelicki

Stal to będzie faktycznie coś podobnego do 440a, ciekawe tylko jaka obróbka cieplna, ale pewnie taka jak wszystkie chinczyki. Generalnie jeśli nożyk będzie leżał w ręce podobnie jak Pacific i stal okaże się być zbyt gówniana, to może być całkiem ciekawy nożyk- za wielu noży podobnej grubości i wymiarów w tej cenie nie ma...(oryginalny Pacifik jest znacznie masywniejszy od CS ODA,SRK itp). Ząbki mi się nie podobają...

"Kiedy ty odpoczywasz, twój przeciwnik trenuje"

"Cała rzecz polega jedynie na tym, że kiedy chcesz zarąbać na śmierć swego wroga, masz ciąć tak, by ten zginął, bynajmniej nie biorąc sobie za cel tego, jaki ma być cios: mocny czy słaby." - Miyamoto Musashi, Gorin no Sho - Zwój czwarty: Krąg Wiatru

pawelpluta

Mi też te ząbki się nie podobają. Jest wersja plain [ ale oczywiscie nie w Polsce, bo u nas nie ma prawie nic Schrade z ES ]. Koresponduje mailowa z Taylor Brands w sprawie tych Schrade. HRC to 56 w tym nożu. Wysłałem im kolejne maile z pytaniem o tą stal [ czemu przypisują sobie C a nie A ]. Zobaczymy co odpiszą... :) A tak BTW czy ktoś używał Pacifica? Jestem bardzo ciekaw.

Jako ciekawostkę napisze ze maja już kopie:
CRK Projekt 2 [ wersja plain]
CRK Mark IV albo Shadow [ ostrze kolo 5 cali ]
KM 2000 :) - to jest dopiero ciekawostka...
I poza tym jeszcze kilka modeli [ najciekawsza jest SCHF 9 - cos niby Green Beret ale nie do końca ].

Renifer

Pawle znalazłeś mam nadzieję ten temat http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,80624.0/highlight,shrade.html
Zastanawiałem się kiedyś nad którąś z kopi Crk w wydaniu Shrade bo to chyba nie najgorzej zrobione noże są. Jednak w końcu przeważyła możliwość spożytkowania tych 50+ dolców na coś co nie jest dość chamską kopią ze średniej tylko jakości materiałów...

NINDŻA NIE MOŻE BYĆ MIĘNTKA!

pawelpluta

Tak zgodzę się, że materiały pewnie nie będą powalające. Choć kopia np KM 2000 według mnie zachęca [ orginał też jest z 440A a pewnie jest 2x droższy].  Mi nie przeszkadza, że to kopia, a noży używam do rąbania i brutalnie je traktuje więc jak nie będą trzymać super ostrości przez tydzień nic się nie dzieje. Oby stal była wytrzymała tylko. Mam zamówione 2 noże Schrade - "kopie" Projekt 1 oraz CRK Pacifica.  Zobaczymy jak się będą spisywać. Ten SCHF3 ma HRC 56 - jak dla mnie OK, byle tylko nie spieprzyli obróbki ! Bo wtedy dupa będzie.

Jedno pytanie - wie ktoś może czy oni robią te noże w Chinach czy po prostu z chińskiej stali?

lukaszki

Myślisz że sprowadzaliby stal z Chin po to żeby zrobić nóż w USA?

Endless tears
Forever joy
To feel most every feeling
Forever more

pawelpluta

No tak... ale spodobało mi się, że odp na jakies 15 moich maili odnośnie stali powłoki itd. Choć pod tym względem Schrade [ Taylor ] jest OK. Facet napisał wprost - BEDZIE SCHODZIĆ. KUPIŁEŚ WYTRZYMAŁY NÓŻ ZA NIEWIELKĄ KASĘ, ALE POWŁOKA BĘDZIE SCHODZIĆ [ mówie o SCHF-1 ].

Kilka faktów po zakupie:

1. Słaba powłoka
2. Dobrze naostrzony
3. Dobrze wykonany
4. Naprawdę fajna "kopia" CRK Project 1
5. Stal 1070 - właściwości:

SAE 1070
Chemical composition: C=0.70%, Mn=0.75%, P=0.04% max, S=0.05% max
Property  Value in metric unit  Value in US unit
Density  7.872 *10³  kg/m³  491.4  lb/ft³
Modulus of elasticity  201  GPa  29200  ksi
Thermal expansion (20 ºC)  12.1*10-6  ºCˉ¹  6.72*10-6  in/(in* ºF)
Specific heat capacity  490  J/(kg*K)  0.117  BTU/(lb*ºF)
Thermal conductivity  51.2  W/(m*K)  355  BTU*in/(hr*ft²*ºF)
Electric resistivity  1.68*10-7  Ohm*m  1.68*10-5  Ohm*cm
Tensile strength(cold drawn and annealed)  640  MPa  92800  psi
Yield strength(cold drawn and annealed)  495  MPa  71800  psi
Elongation(cold drawn and annealed)  10  %  10  %
Hardness(cold drawn and annealed)  91  RB  91  RB
Tensile strength (hot rolled)  703  MPa  102000  psi
Yield strength (hot rolled)  385  MPa  55800  psi
Elongation (hot rolled)  12  %  12  %
Hardness (hot rolled)  94  RB  94  RB

kali

tyle właściwości 1070... a jaką ma twardość?

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

pawelpluta

Właśnie nie wiem...

ALE UWAGĄ - WKUR**** SIĘ JAK NIE WIEM.

Rąbałem dzisiaj nim drewno - spotko, tektura - spoko. Plastik.... NOŻ MA WYSZCZERBINE CAŁE OSTRZE. NAJWIĘKSZA SZCZERBA MA MILIMETR DLUGOŚCI I PRAWIE TYLE SAMO WYSOKOŚCI. Ostrze jak piłka...

Czy ktoś umie mnie sprowadzić na ziemie i powiedzieć co się stało????????

MSc04

Cytat: pawelpluta w 28-01-2010, 13:23:36

Czy ktoś umie mnie sprowadzić na ziemie i powiedzieć co się stało????????

powiedzialbym, ale posadzisz mnie o zlosliwosc  ;P  :rotfl:
"The belief in a supernatural source of evil is not necessary; men alone are quite capable of every wickedness." - Joseph Conrad

pawelpluta

Napiszesz mi, że nożem nie rąbie się plastiku czy że chińska stal jest bardziej od niego krucha?

kali

najprostszą odpowiedzią jest gówniany chiński nóż, gówniana chińska stal, gówniana chińska obróbka cieplna
nieco bardziej skomplikowana będzie po odpowiedzi na pytanie, co dokładnie nim rąbałeś i po obejrzeniu zdjęć

FP

MSc04

Cytat: pawelpluta w 28-01-2010, 13:37:23

Napiszesz mi, że nożem nie rąbie się plastiku czy że chińska stal jest bardziej od niego krucha?

Sam juz sobie odpowiedziales, bo chyba nie liczysz, ze ktos Ci napisze, ze chinskie podrobki sa OK? No ale skoro Pan w mailu napisal, ze sa cool, to z pewnoscia nie klamal. To pewnie jest tylko wypadek przy pracy i ktos akurat w tym konkretnym spier.... obrobke cieplna, albo cos innego... a moze sie myle? Dostales to za co zaplaciles. Zaplaciles za podrobke, wiec dostales jakosc analogiczna do ceny. Sorry Winetou  ;>
"The belief in a supernatural source of evil is not necessary; men alone are quite capable of every wickedness." - Joseph Conrad

pawelpluta

pawelpluta

Już piszę co robiłem.

Najpierw rąbałem drewno z kanapy starej. Takiej znalezionej. Nie było twarde za bardzo. Rąbałem je z 4 min może na różne sposoby. Później coś jakby plastikową obudowę [ jak od TV czy coś podobnego ]. Uderzyłem w nią kilka razy. I taki efekt jak na zdjęciach - a nie, przepraszam, to już po ostrzeniu. Na początku bruzdy były większe...

kali

jeśli nie trafiłeś na kamyczki albo stal (a raczej nie trafiłeś) to pierwsza odpowiedź jest chyba prawidłowa ;)

FP

pawelpluta

Teraz rąbałem twarde drewno w domu - wszystko OK nie szczerbi się... Po chwili zacząłem maltretować metal - szczerbi się. Wziąłem Ka Bara i zrobiłem to samo - zawija się lekko w bruzdy. Czyli co - nóż w dupę za 300zl? ... Ehhh

Można zrobić cokolwiek z ostrzem żęby się tak nie szczerbiło??

kali

w ten sposób odpowiedziałeś sobie na pytanie, czy warto go kupić :]
możesz go naostrzyć na większy kąt, jak siekierę, tylko wtedy będzie kiepsko ciąć

FP

pawelpluta

Myślisz, że to dużo pomoże? Miałeś już takie doświadczenia?