Reklama

Lansky system vs Turnbox

Zaczęty przez mentos, 25-01-2010, 12:48:48

mentos

Witam,

Odrazu mowie iz przeszukalem i albom slepy albo nie bylo.

Wiekszosc ludzi porownuje turboxa do triangla i tu wiadomo jaki jest wynik. Mnie osobiscie interesuje porownanie systemu do ostrzenia lasky a turboxa/triangla. Nie mam doswiadczenia w ostrzeniu tak wiec szukam czegos co pozwoli mi naostrzyc noze z takimi kontami jak sa potrzebne.

Czy ktos kto ma doswiadczenia z jednym i drugim moze opowiedziec co przemawia za jednym i drugim rozwiazaniem?
Z gory podziekowal.

Zaleś

Witaj,
Było, było, nawet w tym dziale na pierwszej stronie wątków. http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,53633.0.html

mentos

Witaj,

Ten watek czytalem ale dla uscislenia chodzi mi o porownanie systemow ala http://www.lanskysharpeners.com/LKCLX.php a http://www.lanskysharpeners.com/LCSGM.php

W tamtym watku mamy porownanie tylko systemow z pretami.

Zaleś

Sorka, nie wiem czemu wydawało mi się, że chodzi o Turnbox'a i TriAngle'a  :?. Zwracam honor.
Co nieco o porównaniu Systemu do V'ek można znaleźć:
http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,82280.0/highlight,lansky.html
http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,82280.0/highlight,lansky+system.html
http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,14848.0/highlight,lansky+system.html
Coś o systemie jest tu: http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,49822.0/highlight,lansky+system.html
W sumie to tyle co mi się udało znaleźć traktującego o Systemie i jego porównaniu do TurnBox'a albo 3A. Mam nadzieję, że trochę pomogłem (i zrehabilitowałem się po wpadce w poprzednim poscie  :) ).

mentos

Zabieram sie za czytanie, i dzieki za liniki.

Chyba musze nauczyc sie szukac.

mentos

Poczytalem i mam teraz jeszcze wieksze rozterki.
Kupic 3A czy zniszczyc kilka kuchenniakow na kamieniach ( ktore tez musze kupic )?

Zaleś

Ja Ci niestety za bardzo nie pomogę, sam jestem chwilowo "zielony" w kwestiach ostrzenie i noży. Jak na razie planuje ostrzałkę budżetową. Zakupić diamenty a'la Lidlowe w gradacjach 320, 600 i 1200, do tego zrobić sobie we własnym zakresie stojaczek do nich z kątami 15 i 20 i na tym na razie ostrzyć. Zalety: tanio, diamenty (naostrzy się tym prawie każdą stal). Wady: nie naostrzę na tym recurvy (i tak na razie nie planuję mieć noża z rec) ani ząbków (też nie planuje w najbliższej przyszłości noża z nimi, bardziej podobają mi się ostrza plain).
Jak się wynalazek nie sprawdzi, to stracę góra jakieś 35 PLN.

mentos

Chyba jakos wewnetrznei zaczynaja wygrywac kamienie. wiem ze doswiadczenie mam prawie zerowe ale jak spadac to z wysokiego konia.

Ostatnio z mojego zestawu kuchenniakow "dostal nóg" taki maly do obierania i zakupilem malucha w Ikea. Tnie jak porabany i to powoduje iz wiem jak tępe mam pozostale noze.

Jedyny problem to ze znalezieniem kamykow. ale to musze poszukac.

Pitt

Ja ostrzę na Lansky System, na płaskim kamieniu, na crock sticku, na diamentach z Lidla. Najlepsza KT jest po Lansky'm. Wada: powyżej 10 cm trzeba się nagimnastykować by kąt utrzymać.

Uwaga - nieogarniam paczkomatów, wysyłam tylko DPD

glowak_71

Ja mam Gourmenta (pręty 9'') i w kuchni wszystkie inne ostrzałki poszły w odstawkę, że o komfortowym ostrzeniu recurwy nie wspomnę. Teraz dokupiłem do niego pręty diamentowe i dziś w godzinę "wyprostowałem" 3 noże (każdy z recurwą), z którymi nie mogłem sobie dać rady od dość dawna, a próbowałem diamentami z Lidla i brązowymi prętami. Widać było, jak nabyty convex znika na rzecz ładnie wyprofilowanej KT. Te 9'' daje też dodatkowego bonusa - da się bez problemu machnąć ostrze 28 cm. (taki mam najdłuższy nóż).

Zaleś

Ok, nie przeczę że diamenty do Lanskiego czy do 3A są lepszym rozwiązaniem niż to, o którym wcześniej pisałem. Zaletami ich jest raczej na pewno dobra jakość, możliwość ostrzenia recurw (co prawda nigdzie na forum nie znalazłem informacji o zaletach/wadach takich ostrzy w stosunku do prostych, ale to nie rozmowa na ten wątek) no i to, że ma się już gotowy system i nie trzeba nic modzić. Wada to koszt ~150-170 PLN na zakup załóżmy podstawowego TurnBox'a (~55-60 PLN) oraz diamenty do niego (~95-100 PLN). Ale jeżeli ma się mały budżet, to chyba rozwiązanie z diamentami a'la Lidl (powiedzmy koszt ~25 PLN za trzy gradacje) do tego parę deseczek, kątomierz, piłka do drewna, jakiś klej albo wkręty i 1-1,5 h czasu no i odrobina umiejętności manualnych żeby to poskłądać do kupy. Zalety to niski koszt, kilka gradacji diamentów. Wady to zapewne nie najwyższa jakość/trwałość diamentów oraz brak możliwości ostrzenia rekurw oraz ostrzy typu combo/serrated. Ale na początek do SRM 710 i może jakiegoś RAT'a 1 wystarczy. Nawet jeżeli ten pomysł się nie do końca sprawdzi to w sumie niewiele stracę, najwyżej po jakimś czasie (jak się budżet poprawi) to zainwestuje w gotowy system i diamenty do niego a swój "wynalazkowy system" zostawię do ostrzenia kuchenniaków.
Heh, nie ma to jak "mały" off-top, mam nadzieję że mentos mi wybaczy  :) .

rot

Na systemie Lanskiego nie ostrzyłem, ale jakoś nie przekonuje mnie mocowanie głowni w tym imadełku, zabawa z mocowaniem prętów, dokręcaniem, oliwieniem... Chyba za leniwy jestem na takie zabawy.
Mam turnboxa i polecam. Mi starcza od ponad dwóch lat. Co jakiś czas oczywiście męczy mnie triangle, ale nie znalazłem jeszcze dostatecznego powodu, żeby go kupić. Co tylko i wyłącznie dobrze świadczy o turnboxie.
Oprócz turnboxa miałem po drodze ostrzałkę diamentową - dla mnie nic fajnego, więc się z nią pożegnałem. Alumina rules - przy niezajechanych nożach ofkors.

Myślę, że zwykły turnbox (prętów białych prawie nie używam, także moim zdaniem tylko brązowe spokojnie wystarczą) i jakieś zgrubne (na pewno poniżej 300 - 150 widziałem na alle) diamenty do profilowania to dobry i tani zestaw.

Co dla mnie też ważne, turnboxa można wrzucić do plecaka, jak jedziemy gdzieś na trochę dłużej. Nic się nie otworzy, pręty nie wypadną, jest mały i lekki. Z tego też powodu nie kupię Lanskiego do kuchenniaków (chociaż mnie kuszą te dłuższe pręty strasznie), o którym pisze glowak_71 - czasem mam potrzebę zabrać ostrzałkę ze sobą, a w przypadku Gourmeta byłoby to kłopotliwe. Tym bardziej, że kuchenniaki naostrzę turnboxem przy odrobinie dobrej woli ;)

I jeszcze jedno - turnbox ładnie wygląda stojąc sobie gdzieś na półce ;P W porównaniu z plasticzanym triangle to dzieło sztuki użytkowej. A jak ktoś do Ciebie wpadnie, to proponuję zakładać się, że nie zgadnie cóż to za skomplikowane urządzenie. Gdybym nie był taki miętki i kazał płacić przegrywającym zakład, myślę, że jakiegoś Mad Doga bym sobie sprawił :D 

mentos

mentos sie nie gniewa :D

Dzisiaj pojade poszukac jakiegos kamyczka do ostrzenia. I zaczne nauke na kuchenniakach z berghoffa i zobaczymy jak mi to pojdzie. Na razie na diamenty zbyt mocna nadszarpnelyby moj budrzet (nie planowany przezemnie a przez zonke tak wyjazd w cieple kraje ) tak wiec "zwykła" osełka bedzie musiala wystarczyc.

rybak

Cytat: Zaleś

Ok, nie przeczę że diamenty do Lanskiego czy do 3A są lepszym rozwiązaniem niż to, o którym wcześniej pisałem. Zaletami ich jest raczej na pewno dobra jakość, możliwość ostrzenia recurw

A na takim Lidlu sie nie da?
Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

Zaleś

Cytat: rybak w 27-01-2010, 20:23:28

A na takim Lidlu sie nie da?

Generalnie z tego co czytałem to płaskie osełki nie są polecane do tego typu noży a jeżeli już, to wymagają wyższego stopnia wtajemniczenia i tytułu przynajmniej mistrza ostrzenia   ;) :P . Ale jeżeli się da to tym lepiej :) .

rybak

Cytat: Zaleś

Generalnie z tego co czytałem to płaskie osełki nie są polecane do tego typu noży a jeżeli już, to wymagają wyższego stopnia wtajemniczenia i tytułu przynajmniej mistrza ostrzenia   ;) :P . Ale jeżeli się da to tym lepiej :) .

Wyzszy stopien wtajemniczenia polega na tym, ze sie ostrzy na krawedzi.

Na DMT, albo EZE-Lapie bym tak nie robil, bo one maja ciensza warstwe diamentow no i ich szkoda, ale na krawedziach moich Lidlo-podobnych plytek profilowalem chyba nawet moja 710 kiedys.

Zaleś

Cytat: rybak w 27-01-2010, 21:46:35

Wyzszy stopien wtajemniczenia polega na tym, ze sie ostrzy na krawedzi.

Na DMT, albo EZE-Lapie bym tak nie robil, bo one maja ciensza warstwe diamentow no i ich szkoda, ale na krawedziach moich Lidlo-podobnych plytek profilowalem chyba nawet moja 710 kiedys.

No coś tam chyba widziałem, nawet filmik udowadniający był. Najpierw będę musiał opanować w stponiu przynajmniej przyzwoitym ostrzenie zwykłych ostrzy.

rybak

Izzii.

Nie ma nic gorszego jak pospiech przy ostrzeniu.

Pitt

KT wyprowadzona na Lansky Standard. 20st na stronę. Bez polerowania na czerwonym kamieniu.

Uwaga - nieogarniam paczkomatów, wysyłam tylko DPD

mentos

Po dłuższych namysłaj wybor padl na 3A + diamenty. Mam nadzieje ze bede zadowolony teraz czekam az mi to przyjdzie.

SMF spam blocked by CleanTalk