Reklama

Kama (?) - rozcyfrowanie znaczków

Zaczęty przez spookyPole, 06-02-2010, 22:40:02

spookyPole

Witam,
Nie proszę o pomoc w ustaleniu oryginalności, bo wiem, że na podstawie takich zdjęć będzie trudno. Dostałem kiedyś taki nożyk, przywieziony z Gruzji, kupiony nie na bazarze, ale w jakimś sklepie antykwarycznym (to pewnie jeszcze nie znaczy, że nie jakiś bubel, ale bądźmy dobrej myśli). Wklejam dwie fotki - całości i napisów, dwóch znaczków 2 cm od rękojeści. Ktoś ma pojęcie co one znaczą?
Przy założeniu, że jest to broń orygonalna - ile może być warta? Stal wydaje się bardzo, hm, "porządna", a znajomym zakup polecała osoba z Polski jaki drobną inwestycję - wskazała sklep, itp.

http://www.wgraj.org/img.php?mode=full&file=12675

http://www.wgraj.org/img.php?mode=full&file=12674

Pozdrawiam,
spooky

Hakas

Witam!
Zdjęcia słabej jakości. Znaczki na głowni mogą być puncami wykonawcy tego cuda. Nóż raczej nowy nie jest lekko ugryziony zębem czasu to widać więc nie jest to raczej przemysłówka dla turysty. Co do wartości to sie na tym nieznam.
Hakas

Wędruję poprzez świat polując, walcząc
i uzdrawiając

Przeklęty, kto miecz swój trzyma z dala od krwi - Bellicosa anima
Damnatus, qui gladio suo ab sanguem reservat - Bellicosa anima

karud

Wygląda na przyzwoitą kamę, ale zdjęcia to są tak sp...one że dokumentnie nic nie widać. Żeby wiecej powiedzieć to przydałby sie dobry widok na ornamenty okuć, bo te gruzińskie "zygzaczki" to nie wiem kto Ci w Polsce odczyta  ;> Rękojeść jest z jednego kawała czy okładki? Aha te "znaczki" ta na 90% sygnatury wytwórcy. Żeby ocenic wartość to trzeba by dobrze obejrzeć w jakim jest stanie ...

zapraszam do sklepu www.birkashop.pl

жизнь, как посмотришь с холодным вниманьем вокруг –
такая пустая и глупая шутка...

karud

Moim zdaniem Gruzja, dokładniej Tyflis jak to wtedy nazywano, druga połowa XIX w. może sam początek XX w. Bardzo ładna kama w dość dobrym stanie - szczerze zazdroszczę  ;> bo zawsze mnie kręciły kamy a jakoś się złożyło że żadnej nie posiadam  :mad:

zapraszam do sklepu www.birkashop.pl

жизнь, как посмотришь с холодным вниманьем вокруг –
такая пустая и глупая шутка...

spookyPole

A ile to może być warte? Wszedłem z jego posiadanie przypadkiem i zastanawiam się nad puszczeniem w obieg - nie jestem kolekcjonerem, a ściany mam raczej postmodernistyczne. :)
Spooky

spookyPole

Nikt nie wie? Widzialem podobna kame wystawiona chyba przez antykwariat na aukcji za 3000 zl., ale to chyba przesada. Prosze o pomoc w ustaleniu sensownej ceny.

Krug

Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!
***** *******. :)
Śmiesznie jak jebacy popierają jebanych. :)
TRZYNASTU SPARTAN ŻYJE! WOT CHUJNIA.

spookyPole

To prawda, ale rozbieznosc miedzy cena w antykwariacie a ta powyzej jest tak duza, ze szukam informacji z dodatkowych zrodel. Poza tym wole zadac pytanie tez na specjalistycznym forum, nie tylko na allegro.
Pozdrawiam,
spooky

Krug

Rozbieżność wyceny antykwarycznej tego egzemplarza?
Czy podobnego?
Najłatwiej sprawdzić w antykwariacie, powierzając wycenę ekspertom, którzy wystawiają właściwy dokument potwierdzając swoją wiedzą autentyczność przedmiotu.

Pozdrawiam.

Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!
***** *******. :)
Śmiesznie jak jebacy popierają jebanych. :)
TRZYNASTU SPARTAN ŻYJE! WOT CHUJNIA.

SMF spam blocked by CleanTalk