Reklama

Najlepsza ostrzałka dla laika

Zaczęty przez 2Be3, 11-02-2010, 18:33:42

2Be3

Wiem, wiem zaraz mnie zbluzgacie że temat już był... ale mimo wszystko chciałbym prosić Was o pomoc przy wyborze najlepszej ostrzałki dla takiego laika jak ja który nigdy noża nie ostrzył  :P Która z tych ostrzałek byłaby dla mnie najlepsza tak abym nie spitolił od razu ostrza? http://taktyczni.pl/index.php?products=product&prod_id=257 http://taktyczni.pl/index.php?products=product&prod_id=255    http://www.ceneo.pl/1222675
btw mam vica outrider black  :D

sztajmes

Od zawsze ostrzylem z reki, na poczatku na kawalkach starego piaskowca i marmuru znalezionego w gruzach, potem na oselkach ze sklepu a
ostatnio na diamentowkach z Lidl'a.
Dlatego uwazam ze najlepiej sie uczyc od razu ostrzenia z reki, bo jak ktoregos dnia zabraknie tych wszystkich
wynalazkow to zostaniesz z tepym nozem ktorego nie bedziesz potrafil naostrzyc   :D
Nie proponuje szukania kawalka kamienia w gruzach, kup sobie diamenty w Lidll'u.

sztajmes

Coraz czesciej sie zastanawiam, kto pilnuje tych ktorzy pilnuja ?
Nic sie nie martw, jutro bedzie gorzej.

tytuspullo

dział trochę kiepski na takie pytania,
fakt, że masz vicka nic nie zmienia ;)
dla laika jest triangle, ciężko coś zepsuć

"Przesądy rasowe to straszna rzecz. Naprawdę. To potworne, kiedy przyzwoitego, lojalnego Indianina traktuje się jak jakiegoś czarnucha, żydłaka, makaroniarza czy portorykańca."

rybak

Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

Łosiek

Cytat: tytuspullo w 11-02-2010, 18:57:31

dla laika jest triangle, ciężko coś zepsuć

Albo TurnBox Lanskyego - jak kasa się liczy.
Wiara nie daje odpowiedzi, tylko blokuje zadawanie pytań. - Frater Ravus

Strider

A ja ci powiem tak: kup sobie zwykłą osełkę i ostrz " z ręki ". Sposób najtańszy i wbrew pozorom najprostszy. Może nie od razu załapiesz, ale po kilku - kilkunastu próbach będziesz wiedział co i jak. Wierz mi - mówienie o tym, że ostrzenie z ręki jest trudne i tylko dla zaawansowanych to mit, podsycany dodatkowo twoją wyobraźnią, która woła "oj żeby tylko mi ręka nie drgnęła" - nie wiem jakim trzeba byc roztrzęsionym żeby drgnęła. Mi nie drży, chociaż osełkę miałem w ręku może góra 15 razy. Ja sam jestem laikiem totalnym. Co do ustalenia odpowiedniego kąta to też się nie bój - ja zrobiłem sobie z kawałka płaskiej, twardej folii pvc wyznaczniki odpowiednich kątów ostrzenia (oczywiście na jedną stronę ostrza) i wyprowadzam z nich na początku odpowiedni kąt, potem już wszystko idzie mechanicznie. Najprostsze rozwiązanie jest zazwyczaj najlepsze. I najskuteczniejsze. Ile to ja się nie naczytałem o ostrzałkach - która to lepsza od drugiej. Na TriAnglu wbrew pozorom też łatwo popełnic błąd. Poza tym cena -  :special: - to jakiś żart. Ja wiem że za patent trzeba bulic, no ale jak się nie ma co z pieniędzmi robic..... Lansky podobnie. Wiesz - ja wiem, że wspaniale i komfortowo jeździ się samochodem z automatyczną skrzynią biegów, luz totalny - ale, jak zaczniesz od automata, to manualem nie pojedziesz -  a na manualu frajda większa z jazdy - że pozwolę sobie na takie małe porównanie. Naprawdę, to nic strasznego ani trudnego.Pozdrawiam

Danock

Cytat: Łosiek w 11-02-2010, 21:30:05

Albo TurnBox Lanskyego - jak kasa się liczy.

Ja też obstawiałbym Turnboxa; te maluchy odpuść sobie.
A potem, do ręki jakiś dyjament, najlepiej coarse. Mocno zbiera, ale nie ślizga się jak ceramika i widać co robisz dobrze a co mniej dobrze  :) .

"Knife is the best thing to enjoy nature with" - virtuovice
TeKlimaty
Sprzedam
instagram teklimaty

Schtruntz

IMHO ostrzenie z ręki jest bez sęsu dla laika,
to jak strzelanie z broni bez przyrządów celowniczych - "trochę" trudniej trafić,
aparatura wymuszająca kąt, taka jak TriAngle i tani, ale świetny Lansky Turn Box, którego polecam da lepsze efekty, zwłaszcza estetyczne  ;P
mniej się stali za każdym razem zbiera,
będą i do scyzoryków i do noży kuchennych, tych na ryby , na grzyby i do czego jeszcze chcesz,
umiejętnie używane ostrzałki odziedziczą twoi potomkowie, bo trwałe są

aha,
zmechanizowałem ostatnio Lanskiego, bo nie chciało mnie się piłować godzinami zapuszczonych kucheniaków:
z płaskim kamieniem tego nie zrobię  :D

Desordem e Regresso

AxM

Ja przymierzam się do kupna Lanskiego z diamentami
Bądź Lanskiego z diamentami
IMO najlepsza ostrzałka w ludzkiej cenie.

Schtruntz:  :kopara: :kopara: :kopara: :kopara: :kopara: świetny pomysł ;D Takiej improwizacji jeszcze nie widziałem... czy mógłbyś podać mi (nawet linijką zmierzoną) średnicę pręta?

Danock

Cytat: Schtruntz w 11-02-2010, 22:29:59

IMHO ostrzenie z ręki jest bez sęsu dla laika,
to jak strzelanie z broni bez przyrządów celowniczych - "trochę" trudniej trafić,
aparatura wymuszająca kąt, taka jak TriAngle i tani, ale świetny Lansky Turn Box, którego polecam da lepsze efekty, zwłaszcza estetyczne  ;P
mniej się stali za każdym razem zbiera,
będą i do scyzoryków i do noży kuchennych, tych na ryby , na grzyby i do czego jeszcze chcesz,
umiejętnie używane ostrzałki odziedziczą twoi potomkowie, bo trwałe są

Dla tego mówię, ...potem. Turnbox da wiele radości na początek.

Cytat

aha,
zmechanizowałem ostatnio Lanskiego, bo nie chciało mnie się piłować godzinami zapuszczonych kucheniaków:
z płaskim kamieniem tego nie zrobię  :D

O Matko... Niech nikt "nowy" nawet nie patrzy na to zdjęcie, nie rozważa tego !  :D
TeKlimaty
Sprzedam
instagram teklimaty

Schtruntz

Cytat: AxM w 11-02-2010, 22:41:39

czy mógłbyś podać mi (nawet linijką zmierzoną) szerokość pręta?

szerokość, czyli może średnicę ? :?
suwmiarka mówi 7,8 mm

Cytat: Danock w 11-02-2010, 22:47:06

O Matko... Niech nikt "nowy" nawet nie patrzy na to zdjęcie, nie rozważa tego !  :D

oooo tak, racja, zapomniałem ostrzec:
przy braku uwagi istnieje niebezpieczeństwo kontaktu ostrza z obracającym się uchwytem wiertarki, wtedy może się ono gwałtownie odbić i będzie QQ,
blizny na twarzy zostają na całe życie, a gałki oczne i palce nie odrastają

Desordem e Regresso

AxM

Cytat: Schtruntz w 11-02-2010, 22:48:06

szerokość, czyli może średnicę ? :?
suwmiarka mówi 7,8 mm

Ooo! Właśnie! Dzięki :*

Takim czymś chyba lepiej od Triangla będzie się ostrzyć :D

2Be3

Dziękuję wszystkim serdecznie za pomoc :) Chyba jednak zdecyduje się na turn boxa ze względu na to że można na nim ostrzyć również domowe noże a więc jest uniwersalny. Co do ostrzenia na ręce również pobawię się ale póki co na zwykłych nożach tak żeby nabrać troszkę doświadczenia przed ostrzeniem w przyszłości Vicka i jemu podobnych ;)

Zaleś

Cytat: Schtruntz w 11-02-2010, 22:29:59

aha,
z płaskim kamieniem tego nie zrobię  :D

Hmmm, a czy nie ma niebezpieczeństwa przegrzania ostrza i rozhartowania go? :?  :dodge: . Rozumiem że to tylko do torturowania kuchenniaków, ale...

Schtruntz

Cytat: Zaleś w 12-02-2010, 00:21:59

Hmmm, a czy nie ma niebezpieczeństwa przegrzania ostrza i rozhartowania go? :?

nie,
w tej 35-cio letniej wiertarełce made in DDR bez regulacji obrotów prędkość jest za mała do tego, by podgrzać na tyle klingę, to nie pneumatyczna maszyna dentystyczna

Desordem e Regresso

Teuril

@2Be3 dobry wybór.
Długi czas ostrzyłem z ręki. Jakiś czas temu przerzuciłem się na turnboxa i jest lepiej, a na pewno znacznie wygodniej.
Decyzji na pewno nie pożałujesz.
Teu.

Apartamenty w Chorwacji -> PM.

Danock

@ Schtruntz: to chyba nieporozumienie: "przy braku uwagi istnieje (...)" ;
tam była emotka, to było żartobliwie...
Chodziło mi o to, że to jest dopiero "ostrzenie z ręki". Jeśli działa i jesteś zadowolony to ok. Prostując: na pewno nie jest to sposób dla laika; niemniej jest to ciekawy, ale wymagający wyczucia sposób ostrzenia.
Pozdrawiam.

W temacie: tak czy siak wolę i używam niemal wyłącznie szarych prętów turnboxa. Na początek wystarczą, nóż będzie golił.

TeKlimaty
Sprzedam
instagram teklimaty

Schtruntz

Cytat: Danock w 12-02-2010, 20:50:11

Prostując: na pewno nie jest to sposób dla laika; niemniej jest to ciekawy, ale wymagający wyczucia sposób ostrzenia

wyczucia nie wymaga, jak się ustawia wiertarkę pod zadanym kątem i przyczepia do stabilnego elementu krajobrazu, a nożem operuje starając się utrzymać pion, dokładnie jak w przypadku korzystania z TriAngle / TurnBox  :D

z tym ostrzeżeniem, to rzeczywiście się nie zrozumieliśmy, ale trochę przewrażliwiony z natury jestem

Desordem e Regresso

jaciek

sam jestem poczatkujacy i na poczatku chcac zaoszczedzic pare gr (BŁĄD!!!) kupilem na przekor porad forumowiczow plastikowego gerberka z "diamentami?", nie dosc ze po ostrzeniu noze stracily ostrosc fabryczna to jeszcze liznalem kilka razy glownia endurki o plastik obudowy przeZ co ja delikatnie oszpecilem- PORAZKA. po wyciagnieciu wnioskow zakupilem lanskiego deluxa z dwoma rodzajami pretow i po ogladnieciu kilku filmikow na youtube (o ostrzeniu na lanskim) przy pierwszej probie podciagnalem wszystkie noze do poziomu golenia (stale s30v, 154cm, i vg10, a teraz radze sobie nawet ze swierzo nabyta zabawka z d2) takze jak masz kase na zbyciu bierz triangla bo zapewne to zabawka z najwyzszej polki, nie mialem z nia kontaktu wiec sie nie wypowiadam. natomiast jestem pewny ze lansky delux zaspokoji ;P twoje potrzeby w 100% :D pozdro

Szony

Jak już o TurnBox'ie mowa, to jest jakiś sposób na rozwiązanie problemu zaokrąglonego czubka w ostrzonym nożu? Bo ostatnio zauważyłem takie zjawisko i niezbyt mi się to podoba.

SMF spam blocked by CleanTalk