Reklama

nóż do warzyw ale nie tylko

Zaczęty przez mrnobody, 15-02-2010, 10:55:03

mrnobody

Witam. Chciałbym kupić nóż do warzyw ale też aby ukroić kawałek sera, szynki...jakies jabłko czy tez cytryne. Mam co prawda od 6 lat takie cos http://www.allegro.pl/item907725085_berghoff_noze_nuance_7el_lux_hit_katowice_bytom.html
był to mój pierwszy zakup noży kuchennych do nowego mieszkania. Nie sa co prawda rewelacyjne, ale i tak bez porównania z innymi ( nowy gerlach czy też chińszczyzna) niestety stosunkowo się tępią (a szczególnie dwa najmniejsze noże) bo jakoś nie mogę się przekonać do " szefa". W związku z czym chciałbym jak na wstępie nóż który stosunkowo wolno się tępił długość ostrza 12-15 cm, stal raczej jednak nierdzewka bo węglowe pozostawiają posmak "metaliczny", kształt rękojeści winien być.....wygodny? (ciężko mi to inaczej ując). W sumie mi obojętnie z czego wykonana będzie rękojeść ale jak się znajdzie do 100,00 z drewna to fajnie by było. Parę lat temu kupiłem ostrzałkę http://www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=1222675 ale niestety nie bardzo się sprawdza. Byłem i jestem laikiem więc wydawało mi się, że będzie dobra................Prawdopodobnie będzie mnie tez czekał zakup nowej ostrzałki. Prosze was w każdym bądź razie o pomoc. dziękuje.


Pillnitz

Daruj sobie budżet i drewienko, zaprawdę powiadam Ci - pikutek jest tym, czego potrzebujesz ;P.
Zakup, poużywaj, a jeśli nie podpasuje, to piętnastaka raczej nie będzie szkoda i porozglądasz się za innym.
Ja kupiłem i się zaskoczyłem niesamowicie, muszę teraz załatwić drugi, bo mi go zawsze ktoś podprowadzi ;).

* zacnie ostrzyżony hetero sapiens *

mrnobody

pikutki w ilości 2 szt juz do mnie idą...........a chciałbym noże bez piłki dodatkowo.


porcelanowy

POwitoł
Mały, sprytny, niestety tylko 11cm klingi i bez drewna: KLIK
Obecnie mniej więcej takim się obywam. Nawet pikutki przez niego zeszły na drugi plan.


Renifer

Jak jadą to poczekaj z następnymi zakupami do czasu jak dotrą - pikutek to najbardziej uniwersalny nóż kuchenny jaki można sobie wyobrazić oczywiście do pracy z wszystkim poniżej rozmiaru bochna chleba i konsystencji mrożonego kurczaka. Ja tylko żałuję że nie robią skubanych w większej wersji.

NINDŻA NIE MOŻE BYĆ MIĘNTKA!

mrnobody

#5

pikutki juz miałem ale jednak mi nie wystarczają..ewentualnie mogę budżet powiększyć do 150 ....choc nie chciałbym.......(mam starego 1 pikutka i jedną podrubę)
ale jakos się przyzwyczaiłem do noży bez ząbków....... a takie cudo?  http://allegro.pl/item892357042_victorinox_noz_uniwersalny_z_ostrzem_12_cm.html
choć ...wolałbym ładniejsze szczerze powiedziawszy (wiem, wiem.......narzędzia nie muszą być ładne)
edit: pikutki przyszli....choć moja luba już mi powiedziała, ze mam juz takie wiec po cholere inne........


johndoe

Jak chcesz coś ładnego i bez ząbków to jeszcze bardziej byś musiał podkręcić przedział cenowy.

Nierdzewny Hiromoto petty 120mm z dostawą 67dularów czyli 210zł. Taniej się już raczej nie da.
http://japanesechefsknife.com/Page4.html#WIDTH: 400px; HEIGHT: 182px


mrnobody

tylko , ze to jest weglówka.....


johndoe

To nie jest węglówka:
"Hitachi Gingami No.3 (G3 Stainless steel)"
"yet easy maintenance rust proof blade"

high Carbon  =/= carbon steel


mrnobody

ok masz racje.....ale kwestia profilu tego noża...może mi sie wydaje ale....jakos ciężko byłoby mi kroic ( to jeszcze pół biedy) ale obierać?


johndoe

Ogólnie obierać nożem o długości ostrza 12cm nie bardzo się da, 8cm już prędzej, ale to wtedy za mało do krojenia wygodnego. Jeśli chcesz obierać i kroić to wtedy musisz kupić sobie petty(120-150mm) + paring(80mm) = ponad 100dularów.
http://japanesechefsknife.com/SwedenSteelSeries.html

Możesz poszukać w galeriach handlowych megapunktu, tam sprzedają wusthofy
http://www.megapunkt.pl/index.php?show=product&action=showProduct&ID=586880
Cena jednak tak jak za japończyki tylko stal gorsza.


mrnobody

#11

niestety troszkę jak dla mnie za drogo....i jakoś do kształtu ostrza nie jestem przekonany. A co do mojego linka, ten nóż daje rade?
mam też pytanie do mojej ostrzałki czy daje rade czy eż musze kupić inną (jaką?).


MichaelD

Jeśli kupować Victorinoxa to proponuje jakiś model który jest wykonany w Fibroxie np. 5.2003.12

Dużym nożem tez można sprawnie obierać:

http://www.youtube.com/watch?v=c-xkL9DbwJc
www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

mrnobody

#13

http://www.victorinox.sklep.pl/produkt/259,Noz-kuchenny-Victorinox-dlugosc-ostrza-12-cm.html to ten?
(sorki że jestem namolny ale chce sie dowiedzieć co do ostrzałki..........)
edita: znalazłem victoinox kuty http://www.allegro.pl/item912802429_victorinox_noz_kuty_do_miesa_ostrze_12_cm.html jest lepszy od tych wyzej zlinowanych?
edit 2 i ostatni http://www.allegro.pl/item917535356_victorinox_noz_kuchenny_12_cm_warszawa.html
nie wiem czym sie róznia tak na dobrą sprawę (nie liczac rękojeści)


melonmelon

oj starość was naszła
zapomnienli wsie o le dziubku
ja katuje z węglówki
ale jest wersja inox
do obierania i krojenia warzywek
bezcenny

pozdro

Nie ma mnie, w Łodzi siedzę.
Zapraszam na blog o obróbce cieplnej http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/

kluczyki robię, gitarki, mogę skrzypce

DORADZTWO W ZAGADNIENIACH OBRÓBKI CIEPLNEJ STALI I NIE TYLKO

mrnobody

szukałem, czytałem o dziubku ale nie interesuje mnie nóż który rdzewieje i trzeba z nim kombinowac ( no i kwestia posmaku metalicznego)..........wole stal.


porcelanowy

POwitoł
Jak melonmelon napisał, są i z nierdzewki:
http://www.paulsfinest.com/Opinel-Utility-Paring-Knife-Stainless-Beech-wood-handle-10cm-4-112-p-1004.html
W Polandzie nie widziałem, ale do Świata Noży nie zaszkodzi napisać :)


mrnobody

#17

dzieki- juz złozyłem zapytanie do SN....i (sz)czekam na odpowiedz.
edit: znalazłem takiego opinela http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=5163
edit2 to chyba ten sam nóz :)


WhyDuck

Do obierania polecam "Obierak do pomidorów (7.6075)" np. stąd

Od dwóch lat obieram nim ziemniaki, seler, buraki. Doskonały sprzęt. 12,50 zł :)
Do tego jakiś duży szef, ze 2 pikutki i pozamiatane :)
Nie pisuję z analfabetami.

Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie próbują ubrać tego w słowa.

www | grafika | reklama

sklep knives.pl

mrnobody


SMF spam blocked by CleanTalk