Reklama

czy to jeszce stal

Zaczęty przez melonmelon, 21-02-2010, 18:45:49

melonmelon

dostałem pw
autora przepraszam, może mi wybaczy
jestem niedobry i zły
i publikuję go:
"Hejkum kejkum.

Nie chcę zakładać kolejnego tematu, a mam pytanie:

Skoro stal na wykresie żelazo-węgiel kończy się koło 2.10%, a S90V ma tegoż węgla 2.20% w sobie, to czy przypadkiem taka ekskluzywna Militarka od Spyderco to nie jest już z żeliwa?
Czy pozostałe domieszki dbają o to, by można było nazwać to stalą?
Tylko czy rozróżnienie stal-żeliwo zależy od domieszek?

Możesz rozjaśnić mój mętlik myślowy?"

na układzie Fe-Fe3C występuje punkt E (ok. 1154st. C, 2,11%C)
jest to początek występowania eutektyki/ledeburytu
stal o zbliżonej zawartości węgla bardzo trudno uzyskać, źle się to leje, kuje, a dodając odrobinę chromu do stali o 1,6%C dostajemy stal o lepszych własnościach
tak więc stali węglowych pow. 1,6%C się nie robi, bo po co?
w stopach niestopowych pow. 2,11 występuje ledeburyt, kruchy, twardy, trudno go rozbić kuciem
stopy w których występuje ledeburyt nazywa się żeliwami (jeśli się ich nie przekuwa!)
tak więc się tego cholerstwa nie przekuwa, bo po co, stosuje się w formie lanej jako żeliwo białe
w stalach wysokostopowych d2, szybkotnące występuje ledeburyt
te stale opłaca się przekuć,
bo zysk jest większy niż przy stopach ledeburytycznych węglowych
zdjęcie podpieprzone z
http://www.knives.pl/forum/index.php?topic=89900.msg577622

wg powyższego w stopie zawierającym 1%Cr powyzej 1,6%C zaczyna występować eutektyka (porównajcie z nc6)
oraz przy zawartości 1%C powyżej 10%Cr występuje eutektyka (prawy rysunek)
tak więc te stopy spełniają definicję żeliwa, występuje w nich eutektyka!
ale przyjęło się że cholerstwo przekute, niezależnie od składu chemicznego nazywa się stalą
im więcej węgla i dodatków stopowych tym więcej węglików (nam chodzi o ledeburytyczne), tak więc konwencjonalnymi metodami trudno jest uzyskać stopy o dużej zawartości węglików (problemy przy odlewaniu, rozbijaniu siatki węglików, segregacji itd.)
tu se poradzono technologią proszków spiekanych
aaa
pytanie
jeśli s90v była przekuta, to można powiedzieć, że to stalowa klinga
jeśli nie to można powiedzieć
eeeeeeee
oszcze z żeliwa masz
i prawdę powiesz :)

Nie ma mnie, w Łodzi siedzę.
Zapraszam na blog o obróbce cieplnej http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/

kluczyki robię, gitarki, mogę skrzypce

DORADZTWO W ZAGADNIENIACH OBRÓBKI CIEPLNEJ STALI I NIE TYLKO

amper

Jak zwykle, kompletnie nie rozumiem co melon napisał  ;-)
Ale tekst o żeliwie mocny i całkiem intrygująco wpisujący sie w temat "przereklamowania" :D

PS. Z tym przereklamowaniem to oczywiście bekę kręce  ;P

KAI: FAQ | Recenzje

Nie ma mnie i nie wiem kiedy wrócę...

kali

fajnie, ale S90V nie jest odlewana, może bardziej "spiek" pasuje, niż "żeliwo"? ;>

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

melonmelon

cytując wakacyjnego melona:
"(...)tu se poradzono technologią proszków spiekanych(...)"

spiek?
nie wiem, są tu mądrzejsi
a czy się przerabia plastycznie? na pewno się da
czyli na militarkę mówimy że ma klingę ze spieku?
eeeeeee
lepiej brzmi z żeliwa :)

pozdro

Zapraszam na blog o obróbce cieplnej http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/

kin241

Mozna powiedzec ze wystepuja trzy pojecia.
Staliwo - stop Fe + C  nie przerobiony plastycznie o zawartości zwykle do 2,1 %C, odlany do wlewnic do dalszej przeróbki lub do form kształtowych
Stal czyli staliwo przerobione plastycznie.
Żeliwo - stop Fę + C o zawartosci zwykle pow 2,1 C.  Zeliwa nie poddaje sie przerobce plastycznej jedynie obróbce cieplnej w postaci wżarzania odlewów dla otrzymania lepszych własności
Stal  wg definicji jest roztworem żelaza z weglem. Literatura podaje rowniez jako stop żelaza z weglem i innymi pierwiastkami. Jednaj istotny jest warunek roztworu czyli węgiel nie powinien występować w postaci wolnej czyli np. grafitu co zdarza sie w żeliwie szarym. W stali czasami równiez wydziela sie grafit ale jest to zaliczane do wad obróbki cieplnej i całkowicie niepożądane. W żeliwie zwykle wystepują eutektyki grafitowe (żeliwo szare) lub cementytowe (żeliwo białe)

wojtekn

s90 i inne proszki sa kute i to mocno przeciez

NIE ROBIE NOZY NA ZAMÓWIENIE
koń roboczy nie musi być uwalony gównem po samą grzywę, żeby był roboczy[pecado]
Cytat: Dagorn w 10-05-2006, 08:55:16
Nie każdy chce żeby jego wiedza (i niektóre kruczki podnoszące jakość i estetykę) wyszła, że tak napiszę - na jaw!

melonmelon

nie wiem czy są kute
w sumie po co kuć to cholerstwo
struktura się nie zmienia
zagęścić się bardziej nie da
tylko można zwalić kuciem coś
jedyne co mi do łba przyłazi to oszczędność

pozdro

wojtekn

Cytat: melonmelon w 21-02-2010, 22:47:24

jedyne co mi do łba przyłazi to oszczędność

a myslisz ze ten kilkuset kilogramowy a raczej kilku tonowy (nie wiem czy razem czy osobno) kloc stali co po HIP wychodzi to na plasterki tna za pomoca szlifierki?
jakos trzeba te mniejsze przekroje porobic
NIE ROBIE NOZY NA ZAMÓWIENIE
koń roboczy nie musi być uwalony gównem po samą grzywę, żeby był roboczy[pecado]
Cytat: Dagorn w 10-05-2006, 08:55:16
Nie każdy chce żeby jego wiedza (i niektóre kruczki podnoszące jakość i estetykę) wyszła, że tak napiszę - na jaw!

SMF spam blocked by CleanTalk