Żegnamy Jumbo i Testrala

Reklama

Ka Bar TDI LDK - walory użytkowe

Zaczęty przez kobalt, 22-02-2010, 21:53:10

kobalt

Zastanawiam się nad TDI LDK jako podręcznym ostrzu do cięcia opakowań, folii i tym podobnych materiałów. Zastanawia mnie jednak czy ten nożyk będzie w ogóle trzymał ostrość, czy to tylko taktyczno-bezużyteczny gadżet? Ktoś tego używał i sprawdził przydatność użytkową? Szukałem innych necków, ale albo pochwa nie ta, albo za duże, albo ząbkowane, a chcę tylko małego, prostego necka, którego można przypiąć do paska i nie budzi grozy wśród osób postronnych  ;) . Więc jeśli stal w TDI LDK jest ok, to poszukiwania zakończone.

Cool Breeze

...

Blacha

do paczek zajebisty - przez kąt i chwyt ale o trzymaniu ostrości ciezko powiedzieć cokolwiek bo mało kto go "używa"

- A jeśli pewnego dnia będę musiał odejść? -spytał Krzyś, ściskając Misiową łapkę. - Co wtedy? - Nic wielkiego -zapewnił go Puchatek. - Pamiętaj tylko, aby zginąć z mieczem w dłoni, inaczej nie dostaniesz się do Valhalli.

kobalt

No tak, został zaprojektowany jako narzędzie do samoobrony, ale nie ważne do czego coś zostało zaprojektowane tylko do czego można to wykorzystać. A ja chciałem ciąć tym kartony i folie. Tylko nie jestem pewien czy nie trzeba będzie tego ostrzyć po przecięciu 1mb kartonu. Stal to 9cr18, nigdy nie miałem z nią kontaktu, tak że nie wiem czy to plastelina zupełna czy może jest coś warta.

elkrakerso

Nie wiem jak trzyma ostrość ale beznadziejnie się go trzyma, ja wręcz nie potrafiłem  :? Ma słitaśny napisik china i to prawdziwe maleństwo. Polecałbym CRKT Minimalist - jest o niebo zajebiściejszy pod każdym względem przy podobnej wielkości.

Mine is Strength... and Lust... and Power!

Cool Breeze

...

elkrakerso

Cool Breeze

...

buzz

Cytat: Cool Breeze w 23-02-2010, 17:30:36

Z tego co mi się wydaje to wersja LDK jest przeznaczona do noszenia w bucie, ewentualnie na szyi, czyli to już kompletny backup backupu  :special:
Może więc lepiej wybrać większą wersję

To znaczy że co? Że jak założysz ten nóż na pasek to będzie to niezgodne z danymi producenta i będzie po gwarancji? I jego "butowatość" czy "neckowatość" mają być jedynymi powodami wybrania większej wersji?  :?

Cool Breeze

...

elkrakerso

Cytat: Cool Breeze w 23-02-2010, 21:45:45

Że niby czemu??  :dodge:

Bo kolega Kobalt napisał:
Szukałem innych necków ...albo za duże, ...chcę tylko małego, prostego necka, którego można przypiąć do paska i nie budzi grozy wśród osób postronnych
Ten który podałeś jest fajny, ale to nie neck raczej, ma rękojeść wielkości zwykłego fixeda i malutkie ostrze co daje bardzo niekorzystny stosunek rękojeść-ostrze jak na fixed. Tym bardziej że kolega szuka czegoś małego, a niektóre typowe necki określił już jako za duże. :)
Może i sprawdził by się nieźle np w pracach magazynowych ale jest na tyle spory że z powodzeniem można by już wziąć zwykły fixed.
I już na pewno straszył by ludzi przy pasie. :)

Cool Breeze

...

Sybir

Jak masz małe dłonie to da radę. Stal mocno średnia, powiedziałbym, że jak tańsza 420. Czubek ułamał się błyskawicznie, musiałem przeszlifować w lekki brzuszek, przez co własności tnące wzrosły. Rękojeść okleiłem pojedynczą nitką paracordu (wybebeszonego) - polepszył się chwyt.

Generalnie nóż przereklamowany i może służyć co najwyżej jako gadżet - ilu z nas pcha kogokolwiek ostatnim ruchem rozpaczy?  :rotfl: Mój wylądował w puszce surwiwalowej, bo jest płaski i kwadratowy w obrysie - ideał :)

Kup jeśli już choćby bucka smigdena - cena ta sama, a piwo otworzysz :) Ewentualnie do paczek to malucha zębatego, np. Superedge lub Urban Pala od CS (miałem oba i sprawowały się lepiej niż LDK).

Sprzedam

www.laguiole.pl

Luka-S

Witam.

Nóż który uznaliście za boot-knive to najmniejszy brat TDI czyli model 1478. Średnia wersja to 1480. Model ten został opracowany specjalnie dla amerykańskiej policji w kilku stanach.

Myślę, że film przedstawi użyteczność i wszystkie zalety noża.

http://www.youtube.com/watch?v=6ZivRcSnPyw

Sybir

Patrz na daty jak coś odkopujesz. Zwłaszcza jak dajesz film sprzed 2,5 roku.

Sprzedam

www.laguiole.pl