Reklama

Taśma klejąca na rękojeści CS Bushman

Zaczęty przez pawelpluta, 27-02-2010, 14:53:15

pawelpluta

Witam po raz kolejny.

W dniu wczorajszym stałem się szczęśliwym posiadaczem Cold Steel Bushman. Nóż bardzo przyzwoity ale nie z tym się tu zwracam... Mianowicie jak wszyscy wiecie Bushman ma metalową rękojeść, którą wypada "ucywilizować", choćby dlatego, żeby nie ślizgała się w ręce. Czy jeśli wykonam oblepienie tej rękojeści taśmą - np materiałową - to czy klej z taśmy może w jakikolwiek sposób chemiczny zareagować ze stalą lub powłoką z CS Bushmana? Pytam ponieważ nie chciałbym później odkryć jakieś niemilej niespodzianki.
Dodatkowo - jeśli ktoś ma inny pomysł na rękojeść poza taśmą i oplotem to można śmiało pisać.

Pozdrawiam !

Mario

Pomysłów było sporo.
Poszukaj na forum a znajdziesz i teksty pisane i fotki  ;-)

elkrakerso

Ja swój owinąłem zwyczajną czarną taśmą izolacyjną. Począwszy od końca rękojeści, dzięki czemu mimo że kształt zwęża się ku przodowi to ręka nie przesuwa się do przodu. Rozwiązanie ma już chyba ponad rok, popracował i trzyma się dobrze. Tanie i skuteczne rozwiązanie.

Mine is Strength... and Lust... and Power!

pawelpluta

Dzięki ! Pytanie tylko czy klej z taśmy na pewno nie reaguję ze stalą węglową w żaden sposób? Ale nie powinien chyba...

elkrakerso

klej ma kontakt z powłoką nie ze stalą. A nawet jakby to nie sądzę żeby miało mu to kuku zrobić. Zresztą... z czym tu się pieścić, to tylko nóż. ;)

Mine is Strength... and Lust... and Power!

DRWAL

.

Parthagas

By nadać mu cechy indywidualne też okręciłem mu rękojeść paskiem cienkiej skórki. Obecnie znów jest łysa i raczej tak zostanie. Swoją drogą oplot haczył się podczas wkładania noża o pochwę.

"Ci, co czytają książki, powinni mieć dwa życia (oczywiście kosztem tych, którzy ich nie czytają)", "Mężczyzna musi mieć nałogi, najlepiej wyszukane, w przeciwnym wypadku nie ma się z czego wyzwalać."

K_D_G

Ja swojego owinąłem najpier cienką gąbką (2mm bodajże) a potem zwykłą izolacyjną i powiem że jest ok (wczesniej była sama izolacja i teraz jest lepiej) i wcale nie jest za gruba jak moga pomyśleć niektórzy:) a jak dla mnie jest sporo wygodniej

Szabas

Kiedys testowalem owijke do kierownicy rowerowej. Taka gumo-gabka. Nawet dawala rade, trzeba to tylko jakos sensownie zakonczyc. :-)

Dylu dylu na winylu...

>El Solo Lobo<

Robin_L

Paracord - tylko paracord :] jak go dobrze naciągnąć to bardzo poprawia chwytliwość. No i dodaje do taktyczności.
Oczywiście paracord po wyjęciu rdzenia.

EDC : RATo + Swisstool , Convoy S2+, Nokia 800t Zipperfox 25

Failure is always an option

offtime

Cytat: Robin_L w 03-03-2010, 10:59:59

Paracord - tylko paracord :] jak go dobrze naciągnąć to bardzo poprawia chwytliwość. No i dodaje do taktyczności.
Oczywiście paracord po wyjęciu rdzenia.

Masz może gdzieś fotkę takiego rozwiązania?
Nie mam buszmana co prawda, ale tak dla ciekawości, chętnie bym to zobaczył.
Sam wymyśliłem że gdybym miał go brać to dałbym na nią parę oringów a na to grubą rurkę termo, taką jak w energetyce się stosuje. Albo najpierw kilka pasków rurki w odstępach a później lity na całość. Też taktycznościowo by było :P

Robin_L

przeszczep

Zamiast parakordu proponuję plaster bawełniany - znaczy taśma bez opatrunku :) Doskonała chwytność i nie schodzi zbyt łatwo :)
Można też taką taśmę dostać w różnych kolorach i kamuflażach :)

Robin_L

Po przeczytaniu pierwszego zdania już mi się pysk otwierał żeby smęcić jaki to biały jest nietaktyczny i się brudzi szybko (tylko dlatego jeszcze czegoś takiego nie nakleiłem).
Aha - popracowałem nim trochę i wiem że pod para musi być coś chwytliwszego bo się zsuwa. To tak na marginesie ;p

mtths

Ja swojego owinołem taśmą wyciętą z dętki rowerowej.
Jak się to sprytnie zrobi to nie trzeba nic kleić taśma trzyma się mocno.
Wycinasz z dętki taśmę szeroką na 1~1,5cm.
Robisz supeł na jednym końcu.
Klinujesz ten supeł w zagięciu.
Owijasz na zakładkę naciągniętą taśmę taj żeby zwije w 3/4 na siebie nachodziły.
Na koniec przewlekasz przez dziurkę, naciągasz robisz supeł i popuszczasz żeby on klinował drugi koniec.
Trzyma się od kilku lat.

Pozdrawiam mtths
Svord Peasant Knife Fanboy
Cytat: borutaws w 04-08-2019, 18:56:33Ja jak nie wiem co wziąć to biorę svorda.
moja skromna kolekcja

DRWAL

.

wiktorsam

W sportowym można kupić owijkę do uchwytów rakiet tenisowych - też powinna się sprawdzić

SMF spam blocked by CleanTalk