Reklama

Cold steel Barong 12''

Zaczęty przez Redux, 27-02-2010, 22:08:58

Redux

Witam wszystkich.Mam znowu problem. Tym razem nie wiem czy Barong da rade zastąpić noż. Tzn. Miałem kupić Bushmana ale nad tym się zastanawiam . Chodzi mi o to czy nie za duży jest,bo go nigdy nie miałem we własnych rękach i jeśli ktoś używa to mam prozbe o jakiś krótki opis.

elkrakerso

Barong to rodzaj maczety. W każdym razie taką funkcję pełni. Bushman ma 7cali, ma niemal dwa razy krótsze ostrze. To zupełnie inna rzecz. Wszystko sprowadza się do tego co chcesz nim robić. W sumie bardzo często narzędzia typu maczeta, barong itd są używane do wszystkiego od robienia obiadu do budowy domu w lesie deszczowym.
Jeśli szukasz noża to Bushman jeśli maczety to Barong.

Mine is Strength... and Lust... and Power!

Redux

Robić chcem chyba wszystko ,no oprucz podważania. Mam maczete ale jest za duża.robic jedzenia to nim też nie będe ale takie np zdzieranie kory,robienie zasieków?

elkrakerso

Jeśli już masz maczetę i jest za duża to bierz Bushmana, właściwie podważania się też nie boi a 7 cali to już duży nóż.

Mine is Strength... and Lust... and Power!

Redux

Dzięki za rade. O buszmanie duzo dobrych rzeczy słyszałem ale nigdy go nie miałem w ręku i boje się troche rękojeści,a ze zdjęć to Barong jakby duzy Buszman z rękijeścią,a pytanie czy mi się dobrze zdaję?

Misiakus

Ogólnie maczety lepiej się sprawdzają do pacyfikacji miękkiej roślinności (na przykład tropiki).
Cienka głownia, cienka krawędź tnąca płynie sobie przez ścianę roślinek. Na postoju przygotujesz tym coś na opał i żarcie.
U nas pójdziesz do lasu i też zrobisz sobie ognisko ale musisz się liczyć z faktem, że krawędź tnąca maczety przegra z siekierą albo jakimś grubszym nożydłem. Szybciej się stępi plus może się zawinąć lub wykruszyć na naszych liściastych drzewkach.
Zimą to jeszcze większe ryzyko (temperatura obniżająca właściwości stali plus samo zmrożone drewno jest wyzwaniem nawet dla siekiery).
Z dużych rębaczy pozasiekierowych grubsze Gurkha Kukri są ciekawą alternatywą :)

Co nie zmienia faktu, że Barong jest ciekawym uzupełnieniem jakiegoś mniejszego noża do prac precyzyjnych. Latem na jakieś małe wypady, ogniska, szałasy powinien się nadać i poradzi sobie.

Teoretyzuję sobie bo mi się spodobał kilka dni temu dosłownie a cena jest bardzo przystępna i mam już na liście zakupów.

Tutaj kilka bardziej namacalnych informacji:

[youtube=425,350]http://www.youtube.com/watch?v=olbVgDZ3bso&feature=related[/youtube]

[youtube=425,350]

http://www.youtube.com/watch?v=kr2ds6bdZTg[/youtube]
CRKT Humdinger, Bark River Canadian Camp II, Fallkniven S1, Kabar BK14, C.BK11, Benchmade Griptilian 550, B. Bugout, Leatherman SuperTool, L.Rebar, Spyderco Delica 4, S.Endura 4, Kershaw Reverb, Boker Plus Exskelibur VG10, Morów qpa ;)

SMF spam blocked by CleanTalk