Reklama

Ogłoszenie - prośba o wycięcie i położenie szlifu

Zaczęty przez frez, 08-03-2010, 17:38:04

frez

Mam prośbę do naszych nożorobów ,krótko czy ktoś pomógł by mi w wycięciu i położeniu szlifów według rysunku .Zależy mi na tym aby
była to w miarę kopia z zachowaniem wymiarów.
Oczywiście na umowę o dzieło za bilety PLN  :)
Proszę o złośliwe niekomentowanie  rysunku  oraz samego projektu i konstrukcji tego ostrza :D
Chcę zmajstrować kopię tego noża bo orginał nie do zdobycia ,Jack Crain zawiesił działalność (chyba ???) ,na ebay-u ceny z dupy wzięte
podchodzące po 3000$  :special:

Z góry dziękuje za wszelki odzew :)

Pozdrawiam
Michał

wojtekn

a jak ma wygladac tang?  znaczy sie ta czesc pod rekojescia?

NIE ROBIE NOZY NA ZAMÓWIENIE
koń roboczy nie musi być uwalony gównem po samą grzywę, żeby był roboczy[pecado]
Cytat: Dagorn w 10-05-2006, 08:55:16
Nie każdy chce żeby jego wiedza (i niektóre kruczki podnoszące jakość i estetykę) wyszła, że tak napiszę - na jaw!

frez

Tak mniej więcej to tak .Wiem że osłabia to konstrukcję ale innej opcji w rurkowej rączce nie widzę

Pozdrawiam
Michał

pawelsz

a czemu zamiast wspawywać kawałek śruby, bo po prostu nie przedłużyć i nie nagwintować ?
mocniejsze to by było no i unikamy spawania z którym rożnie bywa

brony_

Nie ma sensu cudować z dospawaną śrubką, bo wyjdzie tzw. "słaba śrubka tang"  :shades:
Jeśli ma to być pułkownik, czy eksponat na kominek to O.K.  :shy:
Ja na Twoim miejscu wykonałbym pełny tang, nagwintował go na całej długości i wkręcił na również uprzednio nagwintowaną rurko - rękojeść  :shy:
Taka konstrukcja gwarantowała by wytrzymałość, kosztem utraty zasobnika na pierdoły  :shades:

K O Ł O B R Z E G   ---> www.rezydencja.fajnewczasy.com

frez

Cytat: pawelsz w 09-03-2010, 10:33:30

a czemu zamiast wspawywać kawałek śruby, bo po prostu nie przedłużyć i nie nagwintować ?
mocniejsze to by było no i unikamy spawania z którym rożnie bywa

Też nad tym myślałem ale wygląda to tak że ten pseudo hidentang ma wymiary 25x6 i z racji takiego kształtu ręcznie
tego nie nagwintujesz .Gwintowniki mają 3 lub 4  boki gwintujące .Po prostu przy takim prostokącie jest to nie do opanowania.
Można by końcówkę zrobić ,zaokrąglić na 6x6 i nagwintować ale było by to jeszcze słabsze .
Kiedyś zrobiłem taki nóż jak w moim avatarze z takim samym sposobem łączenia i w normalnym użytkowaniu nic się z nim
nie dzieje .

Brony dzięki za ciekawy pomysł :)
Tak masz rację byłoby to idealne rozwiązanie ale tak myślę że problemem było by nagwintowanie tego tanga .Ręcznie odpada
jak pisałem wyżej .
Oczywiście można w tokarce ale pod warunkiem że ma 4 ramienny uchwyt a większość tokarzy ma niestety 3 ramienny uchwyt.
Do tego trzeba było ten blank jakoś zamocować w tym uchwycie i idealnie w osi tak żeby potem ta rurka idealnie zeszła by się z
jelcem .
Po za tym chyba bym jednak zrobił taki gwint na pół tego hidentanga .Chciałem mieć kopie o ten ma schowek na pierdółki :D

Pozdrawiam
Michał

SMF spam blocked by CleanTalk