Reklama

Rc-4 czy Tak-1?

Zaczęty przez madpl, 19-03-2010, 19:14:50

madpl

Jak w temacie , którego wybrać do prac obozowo - ogniskowo -grilowych , działań w lesie może jakiegoś patroszenia  rybek i ewentualnych prac kuchennych? Nóż ma być solidny i nadawać się do mocniejszego używania ( batonowanie , ewentualne przerąbanie bardziej upierdliwej gałęzi). Nie zamierzam go jakoś koniecznie nosić na co dzień. Może jakaś fotka porównawcza rada? Rozważam te dwa noże bo oba mi się podobają , RC-4 miałem w ręce jest wygodny , spodziewam się podobnego lub nawet lepszego chwytu przy TAKu.

Cyt. graf : "Normalnie można dostać niestrawności od nadmiaru użytkowości. Na szczęście ma kilka porządnych taktycznych i niepraktycznych noży żeby odreagować."

grumic

Bartek_Wojciechowski

Cytat: madpl w 19-03-2010, 19:14:50

Jak w temacie , którego wybrać do prac obozowo - ogniskowo -grilowych , działań w lesie może jakiegoś patroszenia  rybek i ewentualnych prac kuchennych? Nóż ma być solidny i nadawać się do mocniejszego używania ( batonowanie , ewentualne przerąbanie bardziej upierdliwej gałęzi). Nie zamierzam go jakoś koniecznie nosić na co dzień. Może jakaś fotka porównawcza rada? Rozważam te dwa noże bo oba mi się podobają , RC-4 miałem w ręce jest wygodny , spodziewam się podobnego lub nawet lepszego chwytu przy TAKu.

Zdecydowanie RC4.
Kiedyś byłem wielkim fanem Ontario i miałem większość ich noży (RATów), ale od czasu jak mój wspaniały TAK-1 1095 uległ wygięciu od przerąbywania "gałązki" która była w jego możliwości, mocno odrzuciło mnie to od produktów tej firmy, nie można im ufać, badziewie produkują i tyle, szkoda Twojej kasy (chyba że trafisz jakiś konkretnie już używany i sprawdzony egzemplarz, który nie wykazał poważniejszych wad to OK).
Lecz jak masz zamiar kupić nowego, to co najwyżej strugać ołówki takim TAKiem można, bo to już powinno być w jego możliwości.

Driver

Cytat: BartekWojtek w 19-03-2010, 23:08:05

Zdecydowanie RC4.
Kiedyś byłem wielkim fanem Ontario i miałem większość ich noży (RATów), ale od czasu jak mój wspaniały TAK-1 1095 uległ wygięciu od przerąbywania "gałązki" która była w jego możliwości, mocno odrzuciło mnie to od produktów tej firmy, nie można im ufać, badziewie produkują i tyle, szkoda Twojej kasy (chyba że trafisz jakiś konkretnie już używany i sprawdzony egzemplarz, który nie wykazał poważniejszych wad to OK).
Lecz jak masz zamiar kupić nowego, to co najwyżej strugać ołówki takim TAKiem można, bo to już powinno być w jego możliwości.

Toś kolego przesadził  :dodge: :dodge: to że akurat Twój model miał jakąś wadę fabryczną (widziałem foty) to nie znaczy żeby od razu całą populację noży tej firmy od razu tak niepochlebne opinie wystawiać. Ja swojego TAKA kupiłem całkiem niedawno (niespełna rok) i znęcam się nad nim jak się da i nie mam powodu do niezadowolenia,ale żeby od razu do strugania ołówków bez przesad  :D :D ja polecam jak najbardziej TAKA choć RC4 też kawał porządnego noża.
Gdybym schował ręce do kieszeni,skazali by mnie za ukrywanie broni.

guevara57

Miałem oba noże, TAK z D2. Wolałem RC-4 bo jest mniejszy i lżejszy a równie solidny i potrafi wykonać te same zadania co TAK. Ponadto był o wiele lepiej wykonany od TAKa i łatwiej się go ostrzyło w warunkach terenowych. Co do chwytu to oba noże są wygodne. Jednak przy rąbaniu TAK był pewniejszy bo ma wyoblenie na końcu rękojeści za małym palcem a RC-4 ma końcówkę owalną. Za to RC-4 ma na "dupce" więcej wystającego tanga co moim zdaniem jest patentem wielce przydatnym w terenie jako namiastka łopatki, młotka, łomu itd.

Może nożem?

madpl

A jak jest z wytrzymałością powłoki w wyżej wymienionych? I jak z tą rdzewnością , o której każdy mówi? Rozumiem ,że gdybym zabrał je na dajmy na to 3-dniowy wypad gdzie byłby po mokrej robocie raczej tylko wycierany do sucha , to nie musiałbym się spodziewać rudej? Za RC przemawia lepsza pochwa i gwarancja , za TAKiem mocno traperski wygląd:D. RC całościowo krótszy tylko o 2 cm , krawędź tnąca o 0,5 cm. Wagowa różnica to chyba 70 gram pomiędzy jednym a  drugim. Sam nie wiem:D

Cyt. graf : "Normalnie można dostać niestrawności od nadmiaru użytkowości. Na szczęście ma kilka porządnych taktycznych i niepraktycznych noży żeby odreagować."

Bartek_Wojciechowski

Z rdzewnością nie ma problemu, ja nigdy specjalnie nie konserwuje RC4 ani żadnej swojej węglówki i zachowują  "czystość" poza tym jak często pracujesz w twardym materiale całą powierzchnią KT to każdy minimalny nalot jest brutalnie zdzierany z gołej stali tak że rdzewienie nigdy nie wystąpi (wychodzę z założenia że pracujący nóż nie ma czasu rdzewieć, rdzewieją tylko leżakujące)
Co do powłok to trzeba przyznać że stare powłoki RATów (cynkowe) ładnie się wycierały i były przyjaźniejsze dla oka (szkoda że RC ich nie stosuje) a te przy ratach RC to po każdej mocnej robocie zostawiają ślad, ale są za to bardzo trwałe (ogólnie to obie są OK)

guevara57

Jest jeszcze kwestia pochwy, bardzo ważna a nie pytasz o nią. TAK ma cordurową pochwę typu kapeć, w której można nosić nóż tylko w pionie. Niezbyt to wygodne zwłaszcza przy pochylaniu się czy klękaniu bo pochwa jest długa i nóż nisko wisi, poza tym trudniej go ukryć pod odzieżą gdy nie chcesz straszyć ludzi. RC-4 jest w kydexie, który można przypiąć w pionie lub w poziomie, można też dokupić do kydexu "zawieszkę" pasującą do Molle.

Może nożem?

Driver

Z tą rdzewnością nie ma problemu jeśli jest wycierany nie ma problemu, jak napisał kolega BartekWojtek rdzewieją tylko nie używane noże.
Co do pochwy fakt szału niema ale  :D ale to że nie można nosić TAKA w poziomie chyba guevara57 nie wykorzystał małego potencjału kapciowatej pochwy TAKA, Przy pasku 4,5 szerokości z powodzeniem i wygodą można go nosić w poziomie, przeplatając pasek przez gumki.

Gdybym schował ręce do kieszeni,skazali by mnie za ukrywanie broni.

guevara57

TAK w poziomie? Próbowałem tej opcji ale opochwiony TAK ma sporą długość. Jestem chyba za wąski w pasie bo zbyt mi odstawał z boku a rękojeść utrudniała rozpięcie paska od spodni... ;-).

W porównaniu z TAKiem RC-4 ma jeszcze parę innych zalet, oprócz tych, które już wymieniłem:
- choil pełnowymiarowy i w związku z tym prawdziwie użytkowy a nie atrapa jak w TAKu
- ząbki pod kciuk na grzbiecie klingi dające większą pewność w operowaniu nożem

Na podstawie osobistych doświadczeń polecam RC-4 ale jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje...

Może nożem?

madpl

O pochwę nie pytałem , bo wiedziałem już wcześniej ,że ta z RC bije na głowę Ontariową.Chyba postanowione jeśli nie znajdę ciekawszej alternatywy biorę RC  :D :)

sloth

Przez pewien czas używałem TAK-a z D2 i do wypadów terenowych był super.  Z RC-4 nie mam jakiegoś konkretnego porównania gdyż nigdy w łapie go nie miałem. Jednakże patrząc na ogólne ceny TAK-1 z D2 i RC-4 to wybrałbym TAK-a.

Robin_L

RC4 jest kompaktowy - ja osobiście noszę poziomo z tyłu albo z przodu albo tak jak pokazywałem na tacticalu. Tak to jednak duża kobyła - tyle że zapewnia lepszy chwyt (do rękojeści RC4 trzeba się przyzwyczaić a i bez troczka ciężko go ostrzej poużywać)

EDC : RATo + Swisstool , Convoy S2+, Nokia 800t Zipperfox 25

Failure is always an option

madpl

Jak to bez troczka go nie poużywam ostro?? Troczenie chyba tylko ułatwia rąbanie czy jestem w błędzie?

Bartek_Wojciechowski

Cytat: Robin_L w 29-03-2010, 19:34:35

osobiście noszę poziomo z tyłu albo z przodu albo tak jak pokazywałem na tacticalu.

możesz podrzucić linka? bo nie jestem w temacie

Robin_L

Cytat: madpl w 29-03-2010, 20:53:49

Jak to bez troczka go nie poużywam ostro?? Troczenie chyba tylko ułatwia rąbanie czy jestem w błędzie?

Fakt. Jak by to powiedział pewien minister - to był skrót myślowy.

http://www.tactical.pl/forum/index.php/topic,62319.0.html
Proszzz...

tom58

Cytat: Robin_L w 29-03-2010, 19:34:35

RC4 jest kompaktowy - ja osobiście noszę poziomo z tyłu albo z przodu albo tak jak pokazywałem na tacticalu. Tak to jednak duża kobyła - tyle że zapewnia lepszy chwyt (do rękojeści RC4 trzeba się przyzwyczaić a i bez troczka ciężko go ostrzej poużywać)

Kompaktowy ale i pancerny, jako EDC  lub fixed  back-up zdecydowanie przewyższa Tak'a, noszę RC4  poziomo na pasie trocząc firmowym paracordem ew na lewej szelce W32 :), jako nóż stricte polowy wybrałbym jednak Tak'a, lepszy chwyt (nawet w grubych rękawicach) oraz możliwość troczenia do boku poniżej pasa biodrowego, rdzewność obu oczywiście taka sama ale łatwa do usunięcia, można ja olać ;-). Z tym troczkiem to trochę przesadzasz Robin ;-) do rąbania masz przecie inne zabawki ;-)

Ride To Live Live To Ride

Robin_L

Nie przesadzam. Mam inne zabawki - wczoraj wszystkie były w ruchu bo mieliśmy do przygotowania 100 łóz leszczynowych.Nie mam jakiejś monstrualnej ręki ale do rękojeści się musiałem przyzwyczajać długo. Niedługo pokażę coś w tym temacie ale to narazie tajemnica ;)
A przez rąbanie nie mam na myśli budowania mostu z bali albo chaty na zastrzały tylko coś drobniejszego

madpl

Kolego zatem pokaż czym prędzej zanim zakupie :D Żebym potem nie żałował , pozdro:)

Bartek_Wojciechowski

Robin_L  pokaż swojego RC4, z tego co piszesz to go nie oszczędzasz - to zupełnie jak ja, chciałbym zobaczyć jak wygląda u Ciebie powłoka od roboty, ja fotki swojego opublikowałem w poście o trwałości powłok.