Reklama

Jakie to drewno?

Zaczęty przez pokorak, 20-03-2010, 19:02:55

pokorak

Cześć,

no własnie, wie ktoś może jaki to gatunek drewna?
Rękojeść ze starego, zmęczonego kuchenniaka - dostałem w prezencie.

Bona

Lace Sheoak  albo Hairy Oak chyba, ale powinno być pomarańczowo czerwone.
Karud ma oba w dziale "drewno":

http://www.birkashop.pl/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=4&Itemid=33

Miłego dnia i wszelkiego szczęścia życzę

aambeeld

sprzedają to też jako dąb korkowy
UPJ ongiś znalazł na plaży w Grecji...

Sursum corda

karud

Raczej holm oak czyli "dąb skalny"

zapraszam do sklepu www.birkashop.pl

жизнь, как посмотришь с холодным вниманьем вокруг –
такая пустая и глупая шутка...

pokorak

Dzięki za odpowiedzi Panowie.

Cytat: karud w 21-03-2010, 10:54:05

Raczej holm oak czyli "dąb skalny"

Mi to też wygląda na Holm Oak (pogooglałem trochę) ucięty w odpowiednią stronę.
Spójrzcie na fotkę nr 54 z tego wątku:

http://www.britishblades.com/forums/showthread.php?17849-The-knife-handle-material-encyclopedia.

A przed założeniem tego wątku byłem prawie pewien, że to jakiś gatunek klonu...  :shy:

pawelsz

nie wiem co to, ale wygląda fajnie- ciekawe jak będzie wyglądać po małym (bez przesady- fakturka bardzo przyjemna) szlifie oraz odrobinie oleju/wosku

pokorak

Cytat: pawelsz w 21-03-2010, 22:42:09

nie wiem co to, ale wygląda fajnie- ciekawe jak będzie wyglądać po małym (bez przesady- fakturka bardzo przyjemna) szlifie oraz odrobinie oleju/wosku

Okładki jaknajbardziej wróca do noża - o ile oczywiście uda mi się wyczarować coś z klingi (kuchenniak za złamanym czubkiem), póki co, lekko nie jest, próbowałem szlifować na bardzo drobnych obrotach (żeby nie przegrzać) na czołgu - idzie zgodnie z przewidywaniami - czyli bardzo powoli...  ;P

Oleju nie mam - chyba, że silnikowy, przekładniowy lub kuchenny  ;) A kupować się nie opłaca na jedną parę okładek. Mam za to świeczkę ze stuprocentowego wosku pszczelego, powinna się nadać. O impregnowaniu drewna musze jednak jeszcze sporo poczytać.

pawelsz

nagrzej, smaruj- wniknie i będzie nieźle, ino przed finalnym osadzeniem- może zmienić drewienko wymiary, a broń Panie Boże grzanie z epoksydem- puści na pewno (epoxy nie lubi ciepła za bardzo)
Można i roztopić wosk i maczać - co kto może i w czym, rózne prawią

SMF spam blocked by CleanTalk