Autor Wątek: [przesuń] [przesuń] "Katy ostrzenia Benchmade" :D  (Przeczytany 6772 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rybak

  • fiddler on the roof
  • rybak
  • Opinii: (52)
  • *
  • Wiadomości: 21519
  • Płeć: Mężczyzna
  • sapere aude
    • Ostre miejsce w sieci
[przesuń] [przesuń] "Katy ostrzenia Benchmade" :D
« dnia: 28-04-2005, 20:16:07 »
Hiehiehie...

Co jakis czas (glownie na BUDO zresztom, tu chyba jeszcze nie bylo :? ) pada takie pytanie - w miejsce firmy mozna w zasadzie wstawic nazwe dowolnom, najczesciej byly to jednak BM, albo Spyderco.

Odpowiedz jest - nie ma stalego, ostrza z reki, ale teraz mozna to sobie dokladnie zobaczyc w moim objazdowym teatrzyku ;)

Podostrzylem raz czy dwa Ambusha, bo uzywany troche byl i mimo, ze jestem tym AUS8 bardzo mile zaskoczony, no to sie jednak tepi.

W koncu stwierdzilem, ze dosc tych zabaw z kamykiem i trzeba go ne triangla przeprofilowac. Wzialem marker, triangla...

I tutaj ciekawostka - szlifowany na diamentach, 20 stopni:















Jak widac - prawa strona ponizej 20, ledwo liznieta krawedz, a lewa - powyzej 20 i na dodatek nierowna. Wrzucilem jeszcze to ostatnie zdjecie, bo na poprzednim chyba nie widac az tak dokladnie, ze przy nasadzie klingi tez jest juz prawie czyste, tak jak na brzuszku.

Ktos jeszcze mial z jakimis nozami podobne doswiadczenia?

No i ofkors Thanks to ImageShack for Free Image Hosting
Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن

Offline StaszeK

  • Opinii: (4)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 321
(Bez tematu)
« Odpowiedź #1 dnia: 28-04-2005, 21:43:50 »
Kiedyś też robiłem to z ręki ale później okazało się, że szkoda zachodu. Jeden niewłaściwy ruch i robota od nowa. A poza tym duże fixedy i małe folderki z "miękiej blachy" ostrze pod kątem 25` natomiast pozostałe pod kątem 20`. Stąd też utrzymanie z ręki raz takiego a raz takiego kąta jest dla mnie nieosiągalną wirtuozerią. Opracowałem więc własny system ostrzenia w terenie. Polega on na wykorzystaniu psiej kostki oraz podpórki do niej w postaci rurki z tworzywa. Dzięki tej rurce a właściwie dwóm rurkom mam zapewnione odpowiednie kąty. Owe rurki są tylko trochę grubsze od psiej kostk, więc po skończonym ostrzeniu obie rurki nakładam na kostke i w ten sposób zabezpieczają mi kostkę przed uszkodzeniem i nie zajmują dodatkowego miejsca.
                StaszeK

Offline rybak

  • fiddler on the roof
  • rybak
  • Opinii: (52)
  • *
  • Wiadomości: 21519
  • Płeć: Mężczyzna
  • sapere aude
    • Ostre miejsce w sieci
(Bez tematu)
« Odpowiedź #2 dnia: 29-04-2005, 13:16:46 »
Dwa pytania mam.

1. co to sa "miekkie blachy"?

Czy N690, albo 440C to sa "miekkie blachy"?

Bo na te to ja swoj patent mam - tzn. nei do konca moj ;) - 20 stopni krawedz i 15 back bevel.

Tna super, lepiej, niz przy 20 stopniach calosci, no i ostrosc trzymaja o wiele lepiej, niz gdy byly calkiem na 15 stopni.

2. z tymi rurkami cos mam problem sobie wyobrazic,

Moglbys jakies fotki wrzucic moze?
Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن

Offline peterskin

  • Powracający powoli do życia
  • FT Member
  • Opinii: (15)
  • *****
  • Wiadomości: 1341
  • Płeć: Mężczyzna
  • zakręcony ;)
(Bez tematu)
« Odpowiedź #3 dnia: 29-04-2005, 15:48:27 »
Wy to jesteście szczęściarze to potraficie utrzymać prwidłowy kąt - taki jak chcecie
Ja to nawet na trianglu noże tępię a najlepiej ostrzyłem taka ostrzałką jak używają rzeźnicy - długa, okrągła i z rączką
Wtedy to każda strona miała różny kąt ale nóż działał

Offline rybak

  • fiddler on the roof
  • rybak
  • Opinii: (52)
  • *
  • Wiadomości: 21519
  • Płeć: Mężczyzna
  • sapere aude
    • Ostre miejsce w sieci
(Bez tematu)
« Odpowiedź #4 dnia: 29-04-2005, 17:20:08 »
Cwiczyc, cwiczyc, Panie ;)

Ja duzo cwiczen przy przeprofilowywaniu Monochroma mialem, malo mnie kur... nie strzelila, az siem tak zdesperowalem, ze sobie kupilem diamenty :D
Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن

Offline StaszeK

  • Opinii: (4)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 321
(Bez tematu)
« Odpowiedź #5 dnia: 29-04-2005, 22:05:27 »
Dla mnie miękie blachy  to np. stal w Victorinoxie (55-56 HRc) lub Opinelu (56 HRc). Również duże noże o klindze 13 cm i więcej bez względu na stal ostrze pod kątem 25`. Dzięki temu ostrze jest bardziej wytrzymałe na nadużycia, oczywiście kosztem gorszych własności tnących.
Czasami niektóre noże, aby ułatwić sobie ostrzenie w terenie, ostrze w domu pod kątem około 17` tak aby cała krawędź tnąca (a właściwie obszar ostrzenia) miała taki kąt. Natomiast w terenie ostrze pod kątem 20`. Dzięki temu ostrzenie w terenie przebiega szybko (zwłaszcza pierwsze ostrzenia), oczywiście do momentu  aż kąt 17` ulegnie całkowitej likwidacji. Czyli coś podobnego jak u Ciebie. Niestety nie mam przy sobie cyfraka, ale za chwile postaram się coś narysować i zeskanować.

Offline StaszeK

  • Opinii: (4)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 321
(Bez tematu)
« Odpowiedź #6 dnia: 29-04-2005, 23:27:08 »
Nagryzmoliłem rysunek, ale nie chce mi on wejść.
Chyba coś źle robię. Rysunek jest w jpg.



[ Redagowany dnia 30.04.2005r.- 00:12 ]

Offline StaszeK

  • Opinii: (4)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 321
(Bez tematu)
« Odpowiedź #7 dnia: 29-04-2005, 23:31:26 »
No tak, wszedł. Ale chyba jest deczko zbyt duży.
Może spróbuje jeszcze raz.

Offline rybak

  • fiddler on the roof
  • rybak
  • Opinii: (52)
  • *
  • Wiadomości: 21519
  • Płeć: Mężczyzna
  • sapere aude
    • Ostre miejsce w sieci
(Bez tematu)
« Odpowiedź #8 dnia: 30-04-2005, 00:12:50 »
Zrobione, juz nie musisz ;)
Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن

Offline StaszeK

  • Opinii: (4)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 321
(Bez tematu)
« Odpowiedź #9 dnia: 30-04-2005, 01:17:34 »
Dzięki Rybak. Mam nadzieje, że moje bazgroły są choć troche zrozumiałe.
Otóż z jednej strony w rurce jest półkoliste nacięcie. Kostka  opiera się o rurkę w tym nacięciu. Oczywiście całość umieszczam na czymś płaskim np. odwróconej menażce, ściętym pniu, płaskim kamieniu. Lewą ręką przytrzymuję kostkę w rurce (kostka jednym koncem opiera się o rurkę a drugim o menażke, kamień, itp) a drugą ręką trzymam na płasko nóż przesuwając nim po kostce. Długość rurki trzeba tak dobrać aby opierająca się o nią kostka tworzyła odpowiedni kąt. Ja mam dwie rurki, które tworzą kąt 20 i 25 stopni. Rurka nie może być zbyt cienka, bo konstrukcja będzie niestabilna. Po zakończeniu ostrzenia z jednej strony kostki ściągam plastykową końcówkę i nakładam rurkę na kostkę. Następnie z powrotem zakładam końcówkę na kostkę. W tej metodzie jest ważne utrzymanie noża podczas ostrzenia w pozycji "na płasko" tak jak podczas smarowania chleba masłem. Ot i cała filozofia.

Offline rybak

  • fiddler on the roof
  • rybak
  • Opinii: (52)
  • *
  • Wiadomości: 21519
  • Płeć: Mężczyzna
  • sapere aude
    • Ostre miejsce w sieci
(Bez tematu)
« Odpowiedź #10 dnia: 30-04-2005, 10:14:25 »
OK, nie wiem, jak innym, ale mnie rysunek juz wszystko wytlumaczyl ;)

"Rysunek techniczny jest miedzynarodowym jezykiem inzynierow i technikow" - tak mnie w sredniej szkole uczyli :D
Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن

Offline rybak

  • fiddler on the roof
  • rybak
  • Opinii: (52)
  • *
  • Wiadomości: 21519
  • Płeć: Mężczyzna
  • sapere aude
    • Ostre miejsce w sieci
(Bez tematu)
« Odpowiedź #11 dnia: 30-04-2005, 16:58:07 »
Pare przemyslen (ale zabrzmialo - [smilie wypina piers z dumy, poczym siada w pozie "Mysliciela" Rodina].

Pomysl niezly, ale mnie by chyba bylo latwiej utrzymywac staly kat w stosunku do preta, gdyby rurka byla dluzsza i "ustawiala" pret tak, jak w trianglu, czyli te 20 /25 stopni od pionu, nie od poziomu.

Wydaje mi sie, ze o wiele latwiej utrzymac noz dokladnie w pionie, niz w poziomie.


A druga rzecz - przy tym ostrzeniu 17/20 zjezdzasz rzeczywiscie krawedz do konca i potem dopiero poprawiasz back bevel? To przeciez straszna robota musi byc.
Poza tym nie bardzo sobie wyobrazam, ile lat by musialo trwac u mnie dojscie do stanu nr 3 np. w 710HS ;)
Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن

Offline StaszeK

  • Opinii: (4)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 321
(Bez tematu)
« Odpowiedź #12 dnia: 04-05-2005, 11:01:37 »
Długi weekend się już skończył więc znowu mogę włączyć komputer. Otóż przyznaję Ci rację, że łatwiej utrzymać nóż w pionie niż w poziomie. Ale jak wykonasz z rurki podpórkę do kostki do ostrzenia w pionie i zaczniesz to ostrzenie to przekonasz się, że taka konstrukcja jest mniej stabilna i trudniej utrzymać kostę we właściwym położeniu, zwłaszcza w terenie. Najbardziej dotyczy to małego kąta czyli 20`. Wówczas odległość u podstawy pomiędzy kostką a rurką jest mała i nawet mała zmiana w położeniu kostki powoduje znaczną zmianę kąta. Z tego powodu (po doświadczeniach w terenie) postanowiłem odwrócić sytuację, czyli nóż w poziomie. Spróbuj obu rozwiązań, może akurat Tobie spasuje ostrzenie w pionie.    
Co do ostrzenia 17/20.
Wszystko zależy od rodzaju i twardości stali oraz grubości głowni tuż za obszarem ostrzenia, najwięcej oczywiście zależy od tego jak często używasz danego noża. Otóż w Nativie z S30V, który fabrycznie jest naostrzony pod kątem mniejszym niż 20` zjechałem dopiero jakies 15-20%, w Monochromie około 25-30%, natomiast w CS Trail Guide z Carbon V już kilka razy przejechałem cały kąt. O Opinelu i Vicku i im podobnych nie wspominam ponieważ te noże ze względu na łatwość ostrzenia, ostrze od razu po jednym kątem. W fixedach np. SOG Field Pup z AUS8 nie zjechałem jeszcze całego kąta, natomiast  Walthera La Chase z 440C ostrze tylko pod jednym kątem 25`.  
Wszystkie noże, których nie używam do rąbania wykańczam jeszcze na skórzanym pasie oficerskim, który prawie zawsze nosze przy spodniach. Wyciągam ze szluwki ten koniec paska który nie ma klamry i rozciągam na podudziu. I tak przynajmniej po 20 razy na strone przeciągam po tym pasku. Takie noże jak Nativ czy CS po takim ostrzeniu tną po kawałku swobodnie zwisający włos. Podobnie ostrze siekiere Fiskarsa, która fabrycznie jest zaostrzona pod kątem około 15`. Jak do tej pory, ze względu na małe zużycie ostrza (mamją tylko 2 miesiące) ostrze ją na psich kostkach o dużej granulacji pod kątem 25`. Ale na wszelki wypadek zabieram w teren pilnik diamentowy Victorinoxa.
Mam nadzieję Rybaku, że udało mi się odpowiedzieć na wszystkie twoje pytania.

Offline rybak

  • fiddler on the roof
  • rybak
  • Opinii: (52)
  • *
  • Wiadomości: 21519
  • Płeć: Mężczyzna
  • sapere aude
    • Ostre miejsce w sieci
(Bez tematu)
« Odpowiedź #13 dnia: 04-05-2005, 11:54:02 »
Stabilnosc - jasne. Chcialem tyle napisac, ze w pionie latwiej ;)

17/20 - to prawda, nikt nie mowi, ze zycie ma byc latwe :D
Wlasnie sie Yahoowi zalilem, ze mam kilka nozy "rozgrzebanych" - przerabiam je na 15 stopni, na diamentach, dodam.

Tego tutaj wlasnie dlatego zrobilem na 20 stopni, ze zobaczylem, ile bym musial zebrac robiac krawedz na 15/20   %-6   !dodge - a klinge to on ma gruba nie tylko "w ogole". Zaraz za krawedzia jest gruba na 0.75mm. Kat szlifu tez jest dosc stromy, wiec ten back bevel musialby byc bardzo szeroki.

Taki np. 720, ktorego przerabiam na 15 stopni (ATS34, super sposob spedzania wolnego czasu :D , no ale juz jestem w tym mocno zaawansowany) ma w tym samym miejscu grubosc +/- 0.25mm mniejsza... Ale tez kat szlifu jest wyraznie wezszy, to mnie od razu nie odrzucilo, jak od Ambusha  ;)
Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن

Offline StaszeK

  • Opinii: (4)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 321
(Bez tematu)
« Odpowiedź #14 dnia: 04-05-2005, 14:38:55 »
Nie tak dawno Piter opisał swoją metodę ostrzenia w terenie. Niestety jest to ostrzenie z wolnej ręki. Ale może inni Forumowicze mają jeszcze jakieś inne wypróbowane metody radzenia sobie z utrzymaniem stałego kąta ostrzenia w terenie. Zapraszam do dyskusji.

Offline rybak

  • fiddler on the roof
  • rybak
  • Opinii: (52)
  • *
  • Wiadomości: 21519
  • Płeć: Mężczyzna
  • sapere aude
    • Ostre miejsce w sieci
[przesuń]
« Odpowiedź #15 dnia: 08-05-2005, 12:54:16 »
Cos nie ma chetnych do zwierzen, a szkoda.

Ja sie dzisiaj Mini Strykerem pobawilem, przerobilem go na diamentach na 20 stopni (ale tylko dluga krawedz, krotka zaraz pojdzie na wykonczenei na diamentowy benchstone, bo ma wiekszy kat, a ja tego nie chce zmieniac), po czym nie uzywalem w ogole innych pretow, tylko od razu pojezdzilem nim po pasku z drobnoziarnista diamentowa pasta .

Efekt jest bardzo ciekawy, bo o ile po samych diamentach golic nie chcial, to teraz goli az milo, a na dodatek bardzo agresywnie tnie.

To chyba kaligula kiedys wspominal o "fabrycznym ostrzeniu" (a moze qkiel, jak pomylilem to sorka), ktore wyglada podobnie, coarse, a potem troche fine - i koniec.

Ciekawe, jak dlugo utrzyma ten stan. Jak dotychczas, to 154CM w tym nozyku mi sie calkiem niezle sprawowalo.


A topik przenosze na ogolne forum, bo wiecej tu o ostrzeniu jako takim, niz o Benchmade - moze tu go wiecej osob przeczyta i doda cos od siebie.
Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن

Offline obol

  • Opinii: (17)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2853
  • Płeć: Mężczyzna
  • beyond reality - love & hate
(Bez tematu)
« Odpowiedź #16 dnia: 08-05-2005, 20:51:53 »
może jak skończe to opisze moje doświadczenia z N690 w ER falcrum II. Aktualnie przerabiam krawędz na 20', a że nie mam diamentów to troche to potrwa  %-6 Aktualnie ten kont jest troche wiekszy a ostrze tnie mało agresywnie,a wręcz się ślizga po ciętym materiale. A z innych ciekawostek to np. to, że znacznie sprawniej idzie przeprofilowanie na plaskich ciemnych.  Krawędz prętów to było nieporozumienie   :(
oto ja, czyli brzydki, zły i szczery...

http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,57901.msg149059.html#msg149059 - moj skladzik
34 PCK od 20 naszych Makerow :D