Reklama

leuku dla koonia

Zaczęty przez kooniu, 28-03-2010, 23:23:04

kooniu

taką glownię otrzymalemod Grzegorza i oprawilem po swojemu jak zwykle w  ... mlotek - ale IMHO calkiem dobrze pasuje do tej glowni  :shades:

" border="0

robię drogo ale za to bardzo chujowo ;)
Cytat: bataki
.... Nie ma noży idealnych bo gdyby były to ktoś by już je robił. I tyle. ...

Zielarz

No ja też mam wrażenie, że lepiej ona pasuje do tego ostrza w porównaniu do rękojeści od kainuun ;) Powiedz kooniu drewno czymś impregnowałeś? A kocówka tanga zaklepana z tyłu, czy nie bo nie widzę :?.

jetron

Jakby tu rzec, -------głownia ładna  :D

kooniu

glownia jest piekna , 20 cm grubej na 5mm stali, brut na plazach i polerowany konweksowy szlif , czego mozna chciec więcej ? a drewienko tez calkiem calkiem, to nie bukowy trzonek ale z ciekawego twardego , zagramanicznego drewienka, podejrzewam jakas odmianę mahoniu czy czegos podobnego, żadnej impregnacji nie potrzeba .
tang wkleilem na poxipolu, nie zaklepywalem bo byl ciutke krótszy niz planowana rekojesc

" border="0

Zielarz

Sądząc po długości ostrza sprzęcik będzie służył do czegoś więcej niż tylko cięcie i struganie, 20cm grubego na 5mm ostrza z pewnością swoje waży. Trzpień wklejany na poxipolu......ciekawe jak sprawdzi się takie rozwiązanie na dłuższą metę?
Kainuun widzę ładnie pokryte patyną :shy:

kooniu

robilem  już takie eksperymenta w przeszlosci i takie rozwiązanie dawalo radę  - pamietasz nasza dyskusje o wlejanych na żywicy kukri? tu tang jest 2 x dluzszy a glownia 3x lzejsza więc bedzie dobrze  ;P

" border="0

Zielarz

No pewnie, że pamiętam ;) i obym się mylił, jednak myślę, że będziesz tą rękojeść poprawiał prędzej czy później :)

Vick

Wygląda bardzo fajnie !
Dość "surowo" ale ta surowość komponuje się z brutem na głowni.
Podoba mi się.
Miejmy nadzieję że mocowanie wytrzyma rąbanie.

paps

Mi też się podoba, wygląda na takiego który będzie używany :)

The Hawk Family Member

milord

Fajny nozyk  :D  Ostatnio coraz bardziej mam ochote na stal i drewno - nic wiecej.

Cytat: Zielarz w 29-03-2010, 01:56:42

No pewnie, że pamiętam ;) i obym się mylił, jednak myślę, że będziesz tą rękojeść poprawiał prędzej czy później :)

Jezeli Kooniu zrobil dobrze, to nic sie nie stanie - Kilka leuku na poxipol juz zrobilem - jeden przez 2 lata do mocnego rabania mi sluzyl - teraz pojechal z kumplem na prerie.
Wytrzymal wszystko bez kwenkania i pekania.

Pavulon

Oszczędny w formie  ;-)......ale bardzo użytkowy  :D

joah

Bardzo folklorystycznie wygląda  :D

kooniu

Zrobilem maly upgrade  i  dodalem  oplocik z kangura stabilizowanego kropelka - w celach raczej funkcjonalno-estetycznych (taki skórzany bolsterek zeby drewno zabezpieczyć przed rozupaniem ) ale przy okazji calkiem fajna garda  wyszla  8D

" border="0

PrzemoBK

Bardzo fajny, oplot idealnie mu pasuje  ;).

Pillnitz

Teraz fajowo, bez skórki był nieco zbyt ascetyczny ;).
Piękna ta surowość głowni :).

* zacnie ostrzyżony hetero sapiens *

kooniu

czulem ze czegos mu brakuje - jednak jakikolwiek bolsterek w tego typu nozach daje taki ... efekt zamkniecia calości  :shades:

ps. tylko teraz przestal wchodzić do mojej "Kooniowej Uniwersalnej Pochwy" czyli KUPy  :frown:

" border="0

Zielarz

No, skórka dodała uroku, palce też pewnie znajdą oparcie na niej. Co do KUP'y, to może by ją zwilżyć w górnej części i dopasować na mokro?
Tak z ciekawości zapytuję, rąbałeś już coś nim kooniu?

3,14

NIe posrednicze w kontaktach z Papsem:)
The Hawk Family Supplier

WIERZE W MIŁOSC OD PIERWSZEGO WŁOZENIA:D

ROZBIERANIE SIE W MIEJSCACH PUBLICZNYCH TO PRAWDZIWA MĘSKA PRZYGODA!

Zielarz

Dziękuję za namiar 3,14, jakoś umknął mi ten wątek.

kooniu

rąbalem juz nim, rekojesc wytrzymuje, fajnie tlumi drgania i nie wykazuje żadnych tendecji do pękania czy luzowania się, zarówno przy rabaniu jak i batonowaniu. takie rabanie to zywiol dla tego typu nozyka, oczywiscie lepiej idzie w mokrym ale suche drewno też nie stanowi wiekszego problemu - leuku to naprawdę przemyslana konstrukcja - jak na 300 gramowy nóz rąbie zadziwiajaco skutecznie  8D

" border="0