Reklama

Bark River Bravo-1 - przemiana gardy w rampę ;-)

Zaczęty przez pokorak, 04-04-2010, 23:23:05

pokorak

Bravo-1 to dobry nóż. Nawet bardzo dobry. Drażniła mnie w nim własciwie od początku jedynie jedna rzecz - górny element zintegrowanej gardy (czyli ten grzebień na górze, który - jak mi się wydaje - niektórzy użytkownicy biorą za rampę pod kciuk  ;-)).

Tutaj dobrze widać o który element mi chodzi:

Dlaczego mnie drażnił?
Jak bym nie kombinował, kciuk zawsze lądował na gardzie co skutecznie utrudniało posługiwanie sie nożem.

Po co więc w ogóle ta garda? Oficjalnego stanowiska producenta nie znam (coś tam kiedyś czytałem o krzesaniu), jednak moim zdaniem górna garda ma być dodatkowym punktem podparcia ułatwiającym wbijanie i wyciąganie noża z materiału w który go wbijemy (w końcu podobno nóż projektowali jacyś tam wojskowi).

wbijamy:

wyciągamy:

Innego zastosowania dla tego elementu nie widzę. W normalnym użytkowaniu, w którym prawie się nie wbija, rampa po prostu przeszkadza. Bardzo przeszkadza.

Wkrętarka, imadło modelarskie, G-clamp, rolka z papierem ściernym i baaardzo wolne obroty (zeszlifowanie tego elementu zajęło mi prawie 2 godziny).

Jest na tyle wysoka, by można było oprzeć na niej kciuk:

i na tyle niska, by zupełnie (bardzo wygodnie zresztą) go położyć:

Miały być jeszcze rowki, ale: 1) prawie-jak-dremel ma zbyt wysokie obroty 2) zeszlifowałem ją jakiś czas temu, od tego czasu staram się używać Bravo kiedy tylko mogę i dochodze do wniosku, że nie ma sensu - nacięcia nie są po prostu potrzebne.

Podsumowując: dla mnie najwiekszym plusem jest to, że miałem górna gardę a mam mini rampę pod kciuk.  Moim zdaniem element ten był największą wadą tego noża i jedynym błędem w projekcie. Początkowo miał być zupełny rampless ale linia tego co wyszło bardziej mi sie podoba  ;-)
Jeszcze tylko kydeks trzeba dogrzac i będzie git!  ;)

P.S.
Wrzuciłem temat do działu ogólnego, nie pasował mi za bardzo do nożoróbstwa, wszak to tylko niewielka modyfikacja.

Dexameth

De gustibus. Mnie tam w niczym to podparcie pod kciuk nie przeszkadzało i nie przeszkadza.Ale szanuję czyjeś odmienne zdanie  :)

Zawsze jest gdzieś piękny poranek , nawet w dniu naszej śmierci .

Szabas

No i wziął i zepsuł! :D

..ale uroku, to mu specjalnie nie odjęło.
Gratuluję efektu i odwagi. ;)

Dylu dylu na winylu...

>El Solo Lobo<

brony_

Jednym nożem wszystkim nie dogodzisz  ;)
Po prostu dopasowałeś sobie nóż do własnego upodobania, co nie znaczy, że nóż ma "wadę" projektową  :shy:
Na szczęście Barki często "pozwalają" w sobie pogrzebać  :)

Ot drobna modyfikacja, ważne żeby właściciel był zadowolony  :shades:
PS. To dobry nóż jest  :grin:

K O Ł O B R Z E G   ---> www.rezydencja.fajnewczasy.com

Kagemusha

Podpiszę się pod opinią Dexameth'a  ;-) ale uznanie za to, że Ci się chciało, a skoro efekt końcowy zgodny z założeniem przeróbki - gratulacje  :)

slice of life
Obecne EDC: MT Scarab, Camillus CQB1, LM Surge, Olight i3 EOS, Victorinox Compact

Danock

Jak dla mnie świetna modyfikacja. Ja nie wiem gdzie jest granica między zintegrowaną gardą a rampą (thumb ramp?) Czemu nie zjedziesz tego na płasko, do linii grzbietu? Nie lubię  w ogóle takich elementów; w każdym nożu z ,,tym czymś" kciuk układa się źle i moim zdaniem przeszkadza.

P.S.
Bardzo bym chciał, żeby ktoś napisał coś pozytywnego o takim elemencie głowni (rękojeści?). Jest chyba kilku zwolenników, a przynajmniej użytkowników?
P.S  czyżby ubiegli mnie?  ;>

"Knife is the best thing to enjoy nature with" - virtuovice
TeKlimaty
Sprzedam
instagram teklimaty

Mario

Jesteś psuj  ;P

A gdzie karbowanko? Trzeba zrobić nowe żeby było fajnie. :D

brony_

K O Ł O B R Z E G   ---> www.rezydencja.fajnewczasy.com

pokorak

Dzięki wszystkim za opinie  :P

Cytat: MC Mario

A gdzie karbowanko? Trzeba zrobić nowe żeby było fajnie. :D

Karbowanka póki co nie będzie. Prawie Dremel nawet na najniższych obrotach zamiast bzzzzzzzzzz robi bźźźźźźźźźźźźźźźźźźźźźź!!!!!!  ;)
Chyba, że kupię kiedyś jakąś małą sprytną ręczną piłkę do metalu.
Cytat: Dexameth

De gustibus. Mnie tam w niczym to podparcie pod kciuk nie przeszkadzało i nie przeszkadza.Ale szanuję czyjeś odmienne zdanie  :)

Mi przeszkadzało w tym, że jak bym nie kombinował, garda wbijała mi sie w kciuk (przy chwycie takim jak na drugiej fotce). Zdaje sobie jednak sprawę z tego, że jest to kwestia między innymi rozmiaru dłoni.
Cytat: brony

Jednym nożem wszystkim nie dogodzisz  ;)
Po prostu dopasowałeś sobie nóż do własnego upodobania, co nie znaczy, że nóż ma "wadę" projektową  :shy:
Na szczęście Barki często "pozwalają" w sobie pogrzebać  :)

Ot drobna modyfikacja, ważne żeby właściciel był zadowolony  :shades:
PS. To dobry nóż jest  :grin:

Niby tak, ale IMHO brak możliwości ułożenia kciuka w chwycie floretowym (zdaje się, że własnie tak nazywa sie ten chwyt  :shy:) w nożu który ma być z założenia nożem general purpose to jednak mimo wszystko wada.
A z barkami nie dość, że można pokombinować to jeszcze w dodatku mozna to robić bezstresowo. Czytałem kiedyś na jakimś forum post człowieka, który narzekał na zbyt długą rekojeść w Bravo. Mick polecił rękojeść zeszlifować, przy czym zaznaczył, że jedyną rzeczą, którą ów człowiek straci będzie dziurka na linkę. Cała "reszta", która zostala bedzie w dalszym ciągu objęta gwarancją  :P
Cytat: brony

Podobne modyfikacje zna już ten świat  wink

http://www.allaboutpocketknives.com/knife_store/item55-21788.html

Taką wersję można sobie nawet fabryczną zamówić. Ot zwykły rampless   ;). Trzeba jedynie przed rozpoczęciem partii produkcyjnej zgłosić dealerowi, że się takiego chce   ;).

pokorak

<sorry - 2 posty pod sobą - scaliłem. Modowi serdecznie dziękuję za posprzątanie  ;)>

HavoC

+ za zjechanie rampy (osobiście za takowymi nie przepadam)
- bo nie ma karbowania  ;P

There are only two sports in this world... Hunting & Fishing - everything else is just a game.

SMF spam blocked by CleanTalk